American Academy of Dermatology's guide til hudpleje på budget

Huden er det største organ i menneskekroppen. På trods af det giver vi den ikke nok daglig pleje. Lær nogle tips fra eksperterne.
American Academy of Dermatology's guide til hudpleje på budget
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Hvor mange af os vil gerne have pænere og sundere hud? Uanset om det er akne, urenheder, irritation eller for tidlig aldring, har næsten alle af os tilstande, der kan forbedres med tipsene i denne guide til hudpleje på budget.

En effektiv ansigtsplejerutine, der hjælper din hud med at se glimrende ud, behøver ikke at være dyr for at virke. Ud over de smarte produkter, der lover mirakler på få dage, kan man tage visse effektive og nødvendige skridt.

American Academy of Dermatology (AAD) giver os mange anbefalinger til hudpleje på budget og fremhæver behovet for at indføre en simpel rutine med rensning, fugt og beskyttelse for at få mest muligt ud af din huds naturlige skønhed. Læs videre for at lære, hvordan du kan udføre en professionel og økonomisk overkommelig hudplejerutine.

Lær at identificere din hudtype

Før du går i dybden med de vigtige trin i en effektiv ansigtsrutine, er det vigtigt at lære at identificere din hudtype for at forstå, hvilken pleje og hvilke behov den kræver.

At skabe en rutine til tør hud er ikke det samme som at skabe en rutine til fedtet eller følsom hud. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan man identificerer, hvilken type man har.

1. Følsom hud

Denne hudtype er ekstremt sårbar over for aggressive kemiske produkter og har en tendens til at blive rød, når den kommer i kontakt med dine fingre. Denne hud overreagerer på eksterne faktorer, såsom sol, kulde eller kosmetiske produkter.

Dermatologer påpeger, at det er en så tør dermis, at den bliver mere modtagelig over for miljøet og reagerer på forskellige stimuli. Selv om følsomhed er mere almindelig på huden i ansigtet, på halsen og på brystet, kan den også udvikle sig på mindre udsatte steder.

2. Normal hud

Denne hudtype er den mest elastiske og også den blødeste. Takket være det afbalancerede fugtniveau og den gode cirkulation er porerne små og reagerer ikke ugunstigt på produkter eller interne eller eksterne faktorer.

Og så er det oven i købet den nemmeste hud at pleje, da den ikke har brug for særlige behandlinger ud over en normal basisrutine. Den skal dog beskyttes og rengøres korrekt.

Hududslæt på hals

3. Tør hud

Det er en af de mest sarte hudtyper, og den er tilbøjelig til at irritere og flage på grund af dens mangel på fugt, hvilket skaber en følelse af stivhed. Hvis den ikke plejes ordentligt, har den ofte et ældet og mat udseende.

Du skal sørge for det nødvendige fugtniveau, enten gennem fugtighedscremer, ansigtsolier eller masker, for at dæmme op for tørhed og forbedre hudens udseende. Derudover er det nødvendigt at beskytte den mod eksterne faktorer som sol og forurening.

Du er måske interesseret i:Betydningen af hudens mikrobiom

4. Fedtet hud

I modsætning til tør hud har fedtet hud en tendens til at danne mere talg end normal hud, hvilket får den til at se skinnende ud. Et af dens største problemer er, at den er mere tilbøjelig til at få akne.

Denne hudtype kræver særlige produkter. Hvis det er muligt, bør kosmetik være oliefri.

5. Kombineret hud

Personer med kombineret hud kan genkendes på, at deres T-zone (pande, næse og hage) er mere fedtet end kinderne. Det er en kombination af fedtet hud og tør hud. Ifølge nogle dermatologer er det den vanskeligste type at pleje.

Det er vigtigt at give god fugt til de tørre områder, men ikke at tilstoppe porerne i det fede område og skabe urenheder. Hvis fugten overdrives, kan det i sidste ende blive til fedtet hud, og hvis du ikke fugter med noget, risikerer du, at det bliver tør hud.

Guide til hudpleje på budget

En hudplejerutine kan have så mange trin, som du har tid til. Et tydeligt eksempel er de berømte koreanske hudplejerutiner, der kan have mere end 20 trin.

Følgende guide til hudpleje på budget er fem uundværlige tips, som er godkendt af fagfolk fra American Academy of Dermatology. Brug blot de rigtige produkter, og gør dig klar til at se reelle forbedringer i din hud.

1. Rensning er nøglen i hudpleje på budget

Enhver god ansigtsplejerutine bør starte med en grundig rensning. Det er ligegyldigt, om du har haft makeup på eller ej. Miljøforurening genererer umærkeligt snavs, som ender i urenheder.

Brug af en rens to gange om dagen hjælper med at fjerne sved, snavs og olier. Derudover forhindrer det også udbrud og forstoppede porer. Hvis du har tør hud, kan du vælge fugtighedsgivende eller parfumefri produkter.

2. Få mest muligt ud af din fugtighedscreme

Når du har renset huden grundigt, skal du vælge den fugtighedscreme, der passer bedst til din hudtype, og påføre den. Cremen vil fange vand, så det fordamper langsommere, hvilket vil hjælpe din hud til at se glattere og mere strålende ud.

3. Brug solcreme

Det er ligegyldigt, om du sjældent forlader huset eller altid opholder dig i skyggen. Solens stråler er en væsentlig årsag til for tidlig aldring og hudkræft. Gør det til en daglig vane, og din hud vil takke dig.

Hvis du dagligt anvender mindst SPF 30 solcreme i ansigtet og på de områder af kroppen, der ikke er dækket, vil din hud forblive glat og beskyttet.

4. Brug produkter med dobbeltfunktion

Uanset om det er en fugtighedscreme med solcreme inkluderet for at hjælpe med at passe på dig eller en toner med AHA-syrer, såsom glykol- eller mælkesyre, for at hjælpe med at kontrollere udbrud og aknepletter, skal du blot læse etiketterne omhyggeligt og drage fordel af de forskellige funktioner, som et enkelt produkt kan have.

5. Vaseline er en god allieret i hudpleje på budget

Et billigt og lettilgængeligt produkt til at fugte hud og negle er vaseline, fordi den har en stor evne til at holde på vandet. Det kan varmt anbefales, hvis du har tør hud. Men hvis du har fedtet hud, er det bedre at kigge efter lettere produkter.

Kvinde med vaseline på fingeren som en del af hudpleje på budget

Vaseline er nyttig til tør hud. Det hjælper med at fugte billigt.

Skab en personlig rutine til hudpleje på budget

Nogle kosmetiske produkter med aktive ingredienser (eksfolierende syrer, niacinamid) kan hjælpe med at løse problemer. Men på trods af deres effektivitet bør de anvendes med forsigtighed og kun en eller to gange om ugen for at undgå at irritere huden.

Nu hvor du ved, hvordan du kan identificere din huds behov, er det tid til at følge denne guide til hudpleje på budget. Her er 5 vigtige tips, som eksperter anbefaler.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Makino, Elizabeth T., et al. “Clinical Efficacy of a Novel Two-Part Skincare System on Pollution-Induced Skin Damage.” Journal of drugs in dermatology: JDD 17.9 (2018): 975-981.
  • Rossi, Ana, Camille Monteil, and Virginie Ribet. “Efficacy and cutaneous acceptability of a skincare antiaging product with retinaldeyde 0.1%, sodium hyaluronate and ascophylline: 5722.” Journal of the American Academy of Dermatology 76.6 (2017).
  • Lim, Henry W., and Kevin Cooper. “The health impact of solar radiation and prevention strategies.” Journal of the American Academy of Dermatology 41.1 (1999): 81-99.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.