En glutenfri diæt kan hjælpe din hud

Vidste du, at en glutenfri diæt kan hjælpe din hud? Dermatitis, psoriasis, eksem og keratose er nogle tilstande, der kan blive bedre hos mennesker, der fjerner gluten fra deres kost, hvis de er følsomme over for det.
En glutenfri diæt kan hjælpe din hud
Florencia Villafañe

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Florencia Villafañe.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Har du nogensinde undret dig over, hvilken indflydelse gluten kan have på din hud? Selvom der er masser af beviser for, at dette protein kan forårsage tarmproblemer, er mange ikke klar over, at det også kan have en negativ dermatologisk indvirkning. Hvilket bringer os til spørgsmålet: Kan en glutenfri diæt hjælpe din hud?

Vi bør først præcisere, at gluten ikke er til stede som sådan i korn (hvede, havre, rug og byg). Det dannes faktisk, når de kommer i kontakt med vand. Derfor er det muligt for andre fødevarer, der af natur ikke indeholder gluten, at blive forurenet med det på grund af forkert håndtering.

Med hensyn til dette problem er det også vigtigt at vide, at gluten ikke giver problemer hos alle mennesker. Nogle er dog følsomme over for det, fordi de har cøliaki. Med andre ord er de ikke i stand til at fordøje proteinet. Det er almindeligt, at de oplever symptomer på huden efter at have indtaget mad, der indeholder gluten.

Hvad er indvirkningen af gluten på huden hos mennesker med disse tilstande?

Hudlidelser, der kan forbedres med en glutenfri diæt

Hudtilstandene, der har at gøre med gluten, varierer. Specifikt spænder de fra kløende udslæt til hårtab. I de fleste tilfælde kan de imidlertid være autoimmune eller have en genetisk komponent.

I denne forbindelse tyder flere forskningsundersøgelser på, at nogle af de betingelser, der korrelerer med glutenindtag hos mennesker med cøliaki eller intolerance, er dem, vi vil gennemgå nedenstående.

1. Nældefeber

Nældefeber er en tilstand, der involverer rødlige, kløende pletter på huden. Efter indtagelse af gluten opstår der derfor en allergisk reaktion, fordi kroppen frigiver kemikalier (såsom histamin), som er ansvarlige for at forårsage betændelse i huden.

Faktisk er der mennesker med cøliaki, der kun viser symptomer på huden, men ikke er klar over, at denne patologi kan forårsage dette problem.

En person med udslæt på underarmene kan opnå bedring ved at følge en glutenfri diæt

2. Dermatitis herpetiformis

Indtagelse af gluten kan forårsage en tilstand ved navn dermatitis herpetiformis. Dette er en inflammatorisk og autoimmun tilstand.

De kliniske tegn, der demonstrerer dette problem, er tilstedeværelsen af flere hudlæsioner, der tager forskellige former. De kan opstå i grupper eller kan spredes. Derudover har de en tendens til at være kroniske og tilbagevendende.

De kan forårsage papler, vesikler og blærer med intens kløe, der fører til sår eller hyperpigmentering af huden. De opstår normalt på gnidningsområder som knæ, balder, albuer, hovedbund, lænd og nakke med en asymmetrisk fordeling.

3. Ichthyosis vulgaris

Ichthyosis vulgaris er en genetisk hudtilstand ved autosomal dominerende arv. Det primære symptom er afskalning af huden, og behandling involverer cremer eller salver.

En undersøgelse, der blev udgivet i tidsskriftet Integrative Medicine: A Clinician’s Journal i 2015, rapporterede, at en patient med denne tilstand præsenterede følsomhed over for visse fødevarer, herunder gluten. Det nævnte også, at der var forbedringer i hudens udseende efter eliminering af de identificerede produkter.

4. Tør hud kan lindres med en glutenfri diæt

Da mennesker med cøliaki eller glutenintolerance viser tarmskader efter at have indtaget dette protein, er det klart, at de har svært ved at optage næringsstoffer. I disse tilfælde kan kroppen ikke få de vitaminer og mineraler, der er nødvendige for en sund hud, og derfor er tørhed almindeligt.

Du kan være interesseret i: Alt om peptider, og hvordan de gavner huden

5. Psoriasis

Psoriasis, en tilstand repræsenteret ved tilstedeværelsen af tykke, skællende røde pletter på huden, deler en stærk forbindelse med glutenindtag. Det er ikke klart, om glutenindtag forårsager psoriasis, eller om mennesker med denne tilstand er mere tilbøjelige til at have cøliaki.

Nogle patienter med cøliaki kan dog opleve, at deres symptomer på huden forbedres, når de følger en glutenfri diæt, uanset om de har en positiv diagnose af cøliaki eller ej.

6. Eksem kan forbedres med en glutenfri diæt

Denne tilstand identificeres ved et kløende udslæt, der forårsager hvidlige, afskallende pletter på huden. Det er almindeligt hos børn, men voksne kan også opleve det.

Selvom den primære behandling er kortikosteroider, kan en glutenfri diæt hos nogle også hjælpe. Det ville være en komplementær tilgang.

7. Alopecia areata

Alopecia areata er en autoimmun tilstand, hvor kroppen selv angriber hårsækkene, hvilket får håret til at falde af. Det er blevet forbundet med cøliaki, selvom det ikke er klart, om dette sker som en konsekvens af glutenindtag.

Ifølge en videnskabelig artikel, der blev offentliggjort i 2012, oplevede mennesker med cøliaki og alopecia areata, at deres hår voksede tilbage efter at have vedtaget en glutenfri diæt. Væksten skete dog tilfældigt.

8. Keratosis pilaris

Det er ikke helt klart, om cøliaki forårsager keratosis pilaris eller ej. Dette er en hudsygdom, der får dannet gåsehud, især på ryg og overarme.

Nogle patienter rapporterer imidlertid, at hudens udseende forbedres efter at have vedtaget en glutenfri diæt. På den anden side er det vigtigt at nævne, at denne tilstand er almindelig hos personer, der har eksem.

Kan en glutenfri diæt eliminere disse tilstande?

I alle ovenstående tilfælde kan en glutenfri diæt forbedre disse tilstande og hjælpe din hud. Et særligt tilfælde er acne, som vi vil analysere nu.

Der er ingen direkte sammenhæng mellem tilstedeværelsen af acne og glutenindtag. Men når mennesker, der ikke er diagnosticeret med intolerance eller cøliaki, bemærker forbedringer i deres hud i ansigtet efter at være stoppet med at indtage gluten, kan det faktisk være af en anden grund.

I disse tilfælde er det sandsynligt, at de fødevarer, de har fjernet, ud over at indeholde gluten, også har en høj procentdel af sukker og fedt. Alle de produkter, der er sammensat af disse næringsstoffer, har et inflammatorisk potentiale og kan derfor forårsage acne.

En pige med acne, der peger på en bums i ansigtet

Hvordan kan en sund kost hjælpe din hud?

Ifølge ernæringseksperter er det bedste at give kroppen de rigtige næringsstoffer. Faktisk er vitamin B-kompleks, A, D, E, C og K og mineraler som zink, magnesium og selen uundværlige for en sund hud.

For at sikre indtaget af disse næringsstoffer bør du derfor inkludere følgende fødevarer i din kost:

 • Frugt og grønt.
 • Bælgfrugter.
 • Fuldkorn.
 • Nødder.
 • Frø og deres olier.
 • Olivenolie.
 • Kød, æg og fedtfattige mejeriprodukter.

Det kan hjælpe din hud at følge en glutenfri diæt

Faktisk kan det hjælpe din hud at stoppe med at indtage gluten – men hos mennesker, der er følsomme over for dette protein, eller som er diagnosticeret med cøliaki. Du skal huske på, at gluten i disse tilfælde udløser en inflammatorisk reaktion, der manifesterer sig på tarmniveau og i epidermis.

På samme måde kan udelukkelse af fødevarer, der indeholder gluten, medføre andre fordele, da ingredienser som hvede bruges til at lave bagværk, der indeholder høje niveauer af tilsat sukker og fedt, som ikke anbefales for et godt helbred.

Det kan interessere dig ...
Hvad er effekterne af gluten på kroppen?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er effekterne af gluten på kroppen?

Indtag af gluten kan føre til komplikationer hos personer, der har cøliaki eller er følsomme over for det. Vi vil diskutere effekterne af gluten på... • Anderson, B. (2015). The effect of dietary change in a patient with ichthyosis vulgaris: A case report. Integrative Medicine: A Clinician’s Journal14(3), 55.
 • Thomas, M., & Khopkar, U. S. (2012). Keratosis pilaris revisited: is it more than just a follicular keratosis?. International journal of trichology4(4), 255.
 • Jiménez Ortega, A. I., Martínez García, R. M., Quiles Blanco, M. J., Majid Abu Naji, J. A., & González Iglesias, M. J. (2016). Enfermedad celíaca y nuevas patologías relacionadas con el gluten. Nutrición hospitalaria33, 44-48.
 • Ortiz, C., Valenzuela, R., & Lucero A, Y. (2017). Enfermedad celíaca, sensibilidad no celíaca al gluten y alergia al trigo: comparación de patologías diferentes gatilladas por un mismo alimento. Revista chilena de pediatría88(3), 417-423.
 • de Jesús Cobos-Quevedo, O., Hernández-Hernández, G. A., & Remes-Troche, J. M. (2017). Trastornos relacionados con el gluten: panorama actual. Medicina interna de México33(4), 487-502.
 • Puerto Caballero, L., & Tejero Garcia, P. (2013). Alimentación y nutrición: repercusión en la salud y belleza de la piel. Diet Nutr Eff Skin Beauty Health Nutr Clin Diet10, 56-65.
 • Caproni, M., Bonciolini, V., D’Errico, A., Antiga, E., & Fabbri, P. (2012). Celiac disease and dermatologic manifestations: many skin clue to unfold gluten-sensitive enteropathy. Gastroenterology Research and Practice2012.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.