American Optometric Association anbefaler øjenundersøgelser hvert år

Den amerikanske optometriske association har ændret deres anbefalinger til, at personer over 18 år bør få øjenundersøgelser hvert år.
American Optometric Association anbefaler øjenundersøgelser hvert år
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 30 april, 2023

Den amerikanske optometriske association (AOA) har offentliggjort sine nye retningslinjer for synsscreening og oftalmologisk kontrol for voksne. Denne gang er vi stødt på noget nyt: Ekspertkonsensus anbefaler øjenundersøgelser hvert år for personer på 18 år og derover.

Før denne opdatering havde AOA et andet kriterium for hyppigheden af øjenundersøgelser hos voksne. Dette var det tidligere forslag:

  • 18-39 år: En screening hvert andet år og en årlig kun for personer med risikofaktorer.
  • 40-64 år: Samme anbefaling som ovenstående aldersgruppe.
  • Over 65 år: En årlig undersøgelse.

Derfor reducerer den amerikanske optometriske sammenslutnings ændring intervallet for øjenundersøgelsen hos et stort antal mennesker. Det er dog ikke alle eksperter, der er enige i de nye retningslinjer, og nogle lande anbefaler endda en anden hyppighed.

Hvorfor har AOA ændret sine retningslinjer til at få øjenundersøgelser hvert år?

Den amerikanske organisation fastslår, at forekomsten af synsproblemer er meget høj. Derfor vil forslaget om at øge hyppigheden af undersøgelserne være endnu et redskab til hurtigt at opdage og behandle øjensygdomme.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er der ca. 200 millioner mennesker, der lider af en eller anden form for blindhed i verden. I USA lider 4,2 millioner mennesker over 40 år af faktisk blindhed eller meget dårligt syn ifølge data fra Centers for Disease Control and Prevention (CDC).

Mange af disse tilfælde kan forebygges. Det vil sige, at hvis de blev opdaget tidligt, kunne der tilbydes behandling for at forhindre udviklingen til fuldstændigt synstab.

AOA’s hensigt handler om mere end blindhed, som er et reelt, økonomisk og socialt problem. Denne lægeorganisation går ind for en global tænkning om synets relevans:

“Den opdaterede retningslinje giver øjenlæger mulighed for at tilbyde omfattende øjenundersøgelser af høj kvalitet, der direkte resulterer i forbedret synsfunktion og livskvalitet for patienten.”

-Ronald Benner, præsident for AOA-

Denne kvinde får øjenundersøgelser hvert år

Hvad er retningslinjerne i andre lande? Anbefaler alle lande øjenundersøgelser hvert år?

Den årlige øjenundersøgelse, som den amerikanske optometriske association har foreslået, møder ikke tilslutning på alle medicinske områder. Faktisk har nogle specialister i USA erklæret, at hyppigheden er overdreven for personer uden risikofaktorer og symptomer.

Det amerikanske øjenlægeakademi har en gældende protokol for øjenundersøgelser, som senest blev bekræftet i 2009, og som ikke er i overensstemmelse med AOA. Der står der, at der skal foretages en omfattende øjenundersøgelse i 40-årsalderen.

Derefter, hvis der ikke er nogen risikofaktorer, behøver man ikke at blive undersøgt, før man er 54 år, og derefter hvert 2. til 4. år. Når der ikke er nogen symptomer eller risikofaktorer, vil hyppigheden blive reduceret til 1-3 år efter det fyldte 55. år.

Men hvad anbefales der i andre lande? Lad os se på det:

  • Argentina: Sundhedsministeriet i dette land fastsætter en årlig øjenundersøgelse for alle over 40 år.
  • Spanien: Det spanske selskab for øjenlæger er enig og anbefaler en årlig kontrol efter 40-årsalderen.
  • Mexico: Den mexicanske regering opfordrer til årlige tjek, men præciserer, at denne hyppighed er afgørende for personer med risikofaktorer som f.eks. forhøjet blodtryk eller diabetes.
  • England: Det britiske College of Optometrists har en særlig skala baseret på risiko og alder hos voksne. Denne sammenslutning foreslår screening hvert andet år for personer over 16 år og ændrer den til et år, når der er blevet diagnosticeret problemer som f.eks. diabetisk retinopati.

Forskellen mellem konsensus og evidens

Den amerikanske optometriske associations anbefaling af en øjenundersøgelse hvert år præciserer i sin vejledning, at der er tale om eksperternes konsensus, når det drejer sig om patienter mellem 18 og 64 år. Det betyder, at det er en anbefaling fra læger med et specifikt ekspertiseområde.

Konsensus er dog ikke fuldt ud baseret på videnskabelig evidens, men på erfaring. Det betyder, at der ikke er nogen afgørende undersøgelser og forskning, der kan tjene som solid støtte.

Derimod har øjenundersøgelser hvert år for personer over 65 år videnskabelige beviser, der understøtter anbefalingen. Der findes forskning og analyser, som har vist, at det er nyttigt med øjenundersøgelser hvert år hos ældre voksne.

Kvinde har problemer med at se på computer

Hvad skal jeg gøre med AOA’s nye anbefaling?

Det logiske spørgsmål, vi kommer til, er, hvilken beslutning vi skal træffe som patienter. Skal vi følge den amerikanske optometriske associations råd om én øjenundersøgelse om året? Eller overholder vi de gældende råd i vores bopælsland?

Nogle undersøgelser, der blev gennemført for at bestemme alders indflydelse på synet og behovet for briller, viste, at der ved 55-årsalderen er et vendepunkt. Det vil sige, at fra det tidspunkt synes screening af synsstyrken at blive vigtigere, da folk, der henvises til en øjenlæge, får de briller, de har brug for til deres synsproblem.

Fra 55-årsalderen kan det ifølge videnskaben være mere nyttigt med en årlig øjenundersøgelse.

AOA præciserer, at forslaget handler om en fuldstændig øjenundersøgelse og ikke kun en screening af synsstyrken. Den ekspert, der udfører undersøgelsen, bør undersøge familiens sygehistorie, vurdere farveopfattelse, spore nærsynethed, langsynethed og astigmatisme samt analysere øjenbevægelser.

Hvis man er ældre end 18 år og yngre end 65 år, og man har mulighed for at få foretaget en årlig øjenundersøgelse, er det ikke nogen dårlig idé at gøre det. Hvis du ikke har symptomer eller risikofaktorer, kan du udskyde det og gøre det hvert 2. år.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.