Kunstige tårer til tørre øjne: Hvordan bruges de?

Kunstige tårer er dråber, der bruges til at smøre og fugte øjnene, især når de er tørre. Hvordan bruges de? Lær alt om dem her!
Kunstige tårer til tørre øjne: Hvordan bruges de?
Leidy Mora Molina

Skrevet og kontrolleret af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 05 november, 2022

Kunstige tårer er et produkt, der er beregnet til at udfylde en funktion, der svarer til naturlige tårer. De opretholder især en tilstrækkelig fugtighed og hydrering af øjnene. Derfor anvendes de ofte i forbindelse med tørre øjne.

Anvendelsen af dem reducerer betændelse eller irritation, der opstår som følge af manglende smøring. Desuden beskytter det mod andre tilknyttede komplikationer. Hvordan anvendes de korrekt? Her er detaljerne.

Tørre øjne og deres mulige årsager

Tørre øjne er et almindeligt problem, der genererer irriterende symptomer som kløe eller svie. Nogle gange er dette en midlertidig tilstand, f.eks. når man tilbringer meget tid foran computeren eller i et rum med aircondition.

Der er dog tidspunkter, hvor dette symptom bliver kronisk, f.eks. når det skyldes følgende tilstande:

 • Aldring.
 • Autoimmune sygdomme.
 • Hormonelle ændringer.
 • Allergiske øjensygdomme.
 • Betændelse i øjenlågets talgkirtler.

Uanset hvad, kan tørre øjne forårsage forskellige ubehageligheder. Det medfører endda, at synet bliver sløret, eller at øjentræthed indtræder. Den mest praktiske løsning på denne tilstand er kunstige tårer.

Mand bruger kunstige tårer

Kunstige tårer er den mest almindeligt anvendte løsning til at smøre tørre øjne.

Hvad er kunstige tårer?

Kunstige tårer er dråber, der smører tørre øjne og hjælper med at opretholde fugtigheden på den ydre overflade af disse organer. De bruges til at bekæmpe tørhed og er den vigtigste behandling for dem, der lider af tørre øjne.

Deres funktion er at efterligne de rigtige tårers sammensætning. Deres sammensætning kan dog variere afhængigt af mærket. Mere præcist indeholder de et eller flere af følgende elementer:

 • Smøremidler. Alle mærker indeholder det. Dens funktion er at helbrede øjets overflade, når der er skader.
 • Guargummi. Det er i de mere olieholdige dråber og er nyttigt for dem, der har et alvorligt problem med tørre øjne.
 • Konserveringsmidler. De forhindrer bakterier i at vokse inde i væsken.

Kunstige tårer kan fås uden recept. Man bør næsten altid prøve flere mærker, før man finder det, der passer bedst til en selv. Det er almindeligt, at man ved mere alvorlige tilstande også bruger en salve eller gel.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: 10 naturlige midler mod kløende øjne

Hvordan vælger man?

Som sagt er dette produkt normalt den første behandlingsmulighed i tilfælde af tørre øjne. Det er dog vigtigt at bemærke, at det ideelle er at få en personlig behandling, især hvis problemet er kronisk eller meget udtalt.

Når det er sagt, er det ideelle at bruge formler uden fosfater og uden konserveringsmidler. Ligeledes anbefales det, at de har en lav osmolaritet, dvs. en lav koncentration af opløste stoffer. Dette kompenserer for det overskud af salte – eller hyperosmolaritet – som altid er til stede ved tørre øjne.

Det skal bemærkes, at disse har forskellige grader af viskositet. De mere flydende har en kortvarig virkning. De tykkere har en længerevarende virkning, men er mere ubehagelige, da de giver et sløret syn. Derfor bruges de normalt kun om natten, inden man går i seng.

Er de sikre?

Generelt er kunstige tårer sikre. Man bør kun være forsigtig med dråber, der indeholder konserveringsmidler. Disse kommer ofte i flerdosisflasker. Konserveringsmidler forhindrer bakterier i at vokse i medicinen, men de irriterer nogle menneskers øjne.

Konserveringsmiddelfrie dråber kommer i enkeltdosisemballage, hvilket betyder, at de bruges og kasseres. De er normalt dyrere, men de er også sikrere for dem, der skal bruge dem mere end fire gange om dagen.

Begge typer kan dog forårsage sløret syn eller give en allergisk reaktion. Hvis du bemærker ubehag efter brug af dråberne, f.eks. svie, kløe eller betændelse, skal du afbryde brugen. Hvis der også opstår svimmelhed, kvalme eller åndedrætsbesvær, skal du straks søge lægehjælp.

Brug af kunstige tårer mod tørre øjne

Kunstige tårer med konserveringsmidler bør ikke anvendes mere end fire gange om dagen. Hvis de ikke indeholder konserveringsmidler, er det muligt at bruge dem op til otte gange. Under alle omstændigheder er det bedst at konsultere din læge og følge hans eller hendes anvisninger.

Før du anvender dråberne, er det nødvendigt at vaske dine hænder. Derefter skal du fjerne kontaktlinser – hvis du bruger dem – og ryste flasken. Følg derefter de næste trin:

 • Vip hovedet lidt tilbage og kig opad.
 • Hold flasken med dråberne med tommelfingeren, pegefingeren og langfingeren uden at røre ved spidsen af flasken eller kanten af flasken.
 • Luk øjnene.
 • Placér en dråbe i øjenkrogen, tæt på næsen og uden at røre øjenlåget.
 • Åbn øjnene, og blink flere gange, indtil dråben bevæger sig ind i øjet.
 • Påfør på det andet øje.
 • Luk produktet godt til, læg det væk og vask hænderne igen.
En person bruger øjendråber

Kunstige tårer anvendes normalt fire til otte gange om dagen, afhængigt af deres formel.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Okulære melanomer; er fregner i øjnene farlige?

Afsluttende anbefalinger

Kontaktlinser forårsager tørre øjne. I sådanne tilfælde er det bedst at bede din læge om at anbefale de bedst egnede kunstige tårer. Dem med 0,15 % hyaluronsyre og uden konserveringsmidler anbefales næsten altid.

Røde øjendråber eller slimopløsende forværrer ofte symptomerne på tørre øjne. Derfor anbefales de ikke. Hvis brugen af kunstige tårer ikke er effektiv, er det vigtigt at drøfte dette med din øjenlæge for at finde andre behandlingsmuligheder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Pucker AD, Ng SM, Nichols JJ. Over the counter (OTC) artificial tear drops for dry eye syndrome. Cochrane Database Syst Rev. 2016 Feb 23;2(2):CD009729. doi: 10.1002/14651858.CD009729.pub2. PMID: 26905373; PMCID: PMC5045033.
 • Kathuria A, Shamloo K, Jhanji V, Sharma A. Categorization of Marketed Artificial Tear Formulations Based on Their Ingredients: A Rational Approach for Their Use. J Clin Med. 2021 Mar 21;10(6):1289. doi: 10.3390/jcm10061289. PMID: 33800965; PMCID: PMC8003881.
 • Colomer, M. E. B., Pérez, M. A., & Chamón, H. R. A. (2011). El síndrome del ojo seco: el uso de lágrimas artificiales. Butlletí d’Informació Terapéutica, 22, 3.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.