Tunnelsyn: Hvad er det, og hvordan kan man behandle det?

Hvad er tunnelsyn, og hvilken behandling findes der?
Tunnelsyn: Hvad er det, og hvordan kan man behandle det?
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 02 februar, 2023

Tunnelsyn er et fænomen, hvor vores evne til at opfatte visse visuelle stimuli er påvirket. Ved denne tilstand er opfattelsen af elementer i periferien nedsat.

Det kan skyldes visse øjensygdomme som f.eks. grøn stær, retinitis pigmentosa eller nethindeløsning. Der er også andre årsager, herunder psykologiske årsager, da tunnelsyn også er blevet forbundet med stress.

Hvad er tunnelsyn?

Synet giver os oplysninger om elementerne omkring os. Generelt har vi en tendens til at fokusere på det, der er direkte foran os. Hvis noget bevæger sig eller ændrer sig i nærheden, vil vi dog også bemærke det takket være det perifere syn.

Det anslås dog, at vi kan se op til 180° uden at bevæge hovedet. Heraf opfanger det centrale syn kun 30°, mens det perifere syn opfanger alt andet.

Dette kan ændres ved visse lejligheder. Når der f.eks. opstår tunnelsyn, mindskes den perifere opfattelse, fejler eller påvirkes på en eller anden måde. Den beskrevne fornemmelse er som at se gennem et rør.

Selv om der måske ikke er noget problem med at fokusere på objekter foran en, er der et delvist tab af synet, hvilket begrænser personens synsfelt. Nogle mennesker bemærker det dog ikke, før de lukker det ene øje.

Kvinde med synsproblemer oplever tunnelsyn

Tilknyttede symptomer

Tunnelsyn er normalt et tegn på visse lidelser. Der kan dog også være tilknyttede symptomer:

 • Mørkt eller diffust periferi.
 • En fornemmelse af svimmelhed i åbne rum.
 • Tendens til at snuble over genstande eller personer.
 • Behovet for at dreje hovedet for at kunne fokusere godt.
 • Vanskeligheder med at bevæge sig rundt, når der er mange mennesker.
 • Nedsat syn om aftenen eller i dårligt oplyste områder, som det forekommer hos patienter med astigmatisme.

Hvis tunnelsynet opstår pludseligt, kan personen opleve angst eller panik. Når det sker gradvist, har vi en tendens til at tilpasse os.

Årsager til tunnelsyn

Fænomenet tunnelsyn kan opstå på grund af flere årsager, både fysiologiske og psykologiske. Lad os se, hvilke de er.

Grøn stær

Dette er en øjensygdom, der er kendetegnet ved en stigning i det intraokulære tryk. Det påvirker synsnerven, som sender information til hjernen.

Ifølge forskning beskrives synstab forårsaget af grøn stær som et fald i den perifere perception.

Nethindeløsning

Nethindeløsning kan skyldes traumer eller være forbundet med sygdomme som diabetes eller åreforkalkning. Der opstår forskellige synsforstyrrelser. Ud over tunnelsyn kan der bl.a. forekomme fornemmelser af lys, skygger, en grå plet eller glimt som flyvende fluer.

Slagtilfælde

Et slagtilfælde kan påvirke personen på forskellige måder og forårsage hemiplegi (lammelse i den ene side af kroppen), hemiparese (nedsat motorisk kontrol), sløret tale, nedsat hukommelse samt tab af perifert syn.

Migræne

Forskellige visuelle fænomener forekommer ved migræne. Der nævnes f.eks. såkaldte auraer, hvor man opfatter blink, lys og former, som ikke er der i virkeligheden. Desuden oplever nogle mennesker midlertidigt tunnelsyn.

Tilknyttede psykologiske faktorer

Der er beskrevet nogle stressrelaterede forstyrrelser, der påvirker opmærksomhed og perception. Blandt disse kan fænomenet tunnelsyn også findes.

Man mener, at det kan skyldes specifik hyperårvågenhed, forstået som selektiv opmærksomhed på visse stimuli, som af personen ville blive betragtet som en potentiel trussel, hvilket reducerer evnen til at opfatte andre elementer.

Andre årsager

Der er andre mulige årsager til tunnelsyn:

Diagnosticering af tunnelsyn

Der er flere årsager til tunnelsyn. Derfor bør du opsøge din øjenlæge, hvis dette fænomen er opstået flere gange, eller hvis det har varet ved.

En komplet synsundersøgelse kan hjælpe med at fastslå årsagen. Øjenlægen vil anvende dråber for at udvide pupillerne og undersøge øjets bagside for at finde mulige tegn på nethindeløsning eller grøn stær.

Der kan også udføres andre prøver for at forsøge at fastslå årsagen:

 • Ultralyd for at visualisere nethinden.
 • Optisk kohærens tomografi (OCT).
 • Synsfelttest for at måle synet.
 • Tonometri for at måle det indre tryk i øjet.
Illustration af øjet

Ved øjenlægeundersøgelser søger man efter årsagen til problemet for at kunne iværksætte en behandling.

Behandlingsmuligheder

I forhold til behandling er der flere muligheder, men det vil afhænge af hver enkelt årsag. I den forbindelse er der følgende muligheder:

 • Når det er forbundet med et slagtilfælde, forbedres det normalt af sig selv. Det er dog vigtigt at tage fat på de mulige årsager til slagtilfældet, så det ikke gentager sig.
 • Hvis tunnelsynet skyldes migræne, er det normalt midlertidigt. Det kan dog forekomme hyppigt, så lægen vil anbefale medicin for at reducere gentagelsen, f.eks. smertestillende midler, dihydroergotamin og CGRP-antagonister.
 • Ved nethindesprængninger omfatter behandlinger laser (fotokoagulation) eller frysning (kryopexi). Ved nethindeløsning er muligheden operation.
 • For retinopati undersøges behandlinger stadig. I denne henseende er en type medicin, der anvendes, voretigene neparvovec-rzyl, som, når det injiceres i øjet, kan hjælpe med at behandle det, når denne tilstand skyldes RPE65-genet.
 • Hvis tunnelsynet er relateret til grøn stær, anvendes øjendråber, og til sidst foretages der operation. I disse tilfælde kan yderligere skader forhindres eller forsinkes.
 • Der er også mulighed for synsrehabiliteringsbehandling, når tunnelsynet bliver permanent.

Kan tunnelsyn forebygges?

Hvis de ovennævnte symptomer er til stede, er det vigtigt at opsøge en øjenlæge med det samme. Og selv om ikke alle tilfælde kan behandles, er det muligt at undgå yderligere skader, som kan føre til blindhed.

Vi anbefaler dig stærkt at få regelmæssige øjenundersøgelser. Selv om tunnelsyn ikke altid kan forhindres, kan visse mulige associerede faktorer håndteres.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ayuso T, Aliseda D, Ajuria I, et al. Neuritis óptica inflamatoria. Anales Sis San Navarra. 2009;  32(2): 249-263.
 • Castillo M, González P. Estrés y ansiedad. Relación con la cognición. 11vo. Congreso Virtual de Psiquiatria. Interpsiquis. 2010: 1-42.
 • Hamel C. Retinitis pigmentosa. Orphanet J Rare Dis. 2006; 40(1): https://doi.org/10.1186/1750-1172-1-40
 • Hu C, Zangalli C, Hsieh M, et al. What do patients with glaucoma see? Visual symptoms reported by patients with glaucoma. The American Journal of the Medical Sciences. 2014; 348(5): 403-409.
 • Marcos I, Ruiz A, Borrego S, et al. Análisis molecular del gen RPE65 en 72 familias españolas con retinitis pigmentaria autosómica recesiva. Medicina Clínica. 2001;117(4): 121-123.
 • Primiani C, Hale D, Shah M, Green K. Clinical Reasoning: a 32-year-old woman with tunnel vision and back pain. Neurology. 2022; DOI: 10.1212/WNL.0000000000201227.
 • Santos Lasaosa S, Belvís R, Cuadrado M, et al. CGRP en migraña: de la fisiopatología a la terapéutica Neurología: Publicación oficial de la Sociedad Española de Neurología. 2022; 37(5): 390-402.
 • Solís García J, Jordán J. Migraña. Aula de la Farmacia. 2012; 8 (93): 30-38.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.