11 anbefalede lægeundersøgelser for voksne

Lær om de anbefalede lægeundersøgelser til voksne mellem 40 og 65 år for at hjælpe med at opdage og forebygge kroniske sygdomme.
11 anbefalede lægeundersøgelser for voksne
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 24 april, 2023

Efterhånden som vi bliver ældre, bliver kroppen mere modtagelig for kroniske sygdomme, især hvis vi har en familiehistorie med visse sygdomme. For at undgå langsigtede komplikationer er det nødvendigt at gennemgå regelmæssige anbefalede lægeundersøgelser for voksne, der gør det muligt at opdage sundhedsproblemer i de tidlige stadier.

Fra 50-årsalderen og fremefter stiger risikoen for at blive ramt af sygdomme. Derfor inviterer vi dig til at lære om de anbefalede lægeundersøgelser for voksne i alderen mellem 40 og 65 år.

Anbefalede lægeundersøgelser for personer over 40 år

Nogle lægeundersøgelser anbefales til alle voksne over 40 år. Disse er ikke kun for patienter, der allerede har en forhistorie, men er screeningsmetoder for den generelle befolkning.

1. Screening for tyktarmskræft

Den test, der af eksperter anbefales mest til screening for tyktarmskræft, er en koloskopi. Det er en test, hvor tyktarmen undersøges med et fleksibelt rør med et kamera. Der findes også andre muligheder, f.eks. test for okkult blod i afføring og rektosigmoidoskopi, men de er mindre følsomme.

Tarmkræft er den næststørste årsag til kræftdødsfald i Danmark. Derfor er det afgørende at opdage den tidligt for at iværksætte en effektiv indsats.

En undersøgelse af denne type bør foretages i alderen mellem 50 og 75 år, selv om der ikke er nogen symptomer.

2. Kropsvægt

Overvægt og fedme kan øge risikoen for kroniske sygdomme betydeligt. Ifølge videnskabelige undersøgelser er vægtøgning forbundet med diabetes, hjertesygdomme, søvnapnø og visse typer kræft.

Du skal være opmærksom på din vægt og modvirke denne risikofaktor med en sund kost og regelmæssig fysisk aktivitet. Det er enkle foranstaltninger, som kan ændre din livskvalitet.

3. Blodtryksmåling: En af de anbefalede lægeundersøgelser for voksne

Dette er en hurtig og enkel test, der måler den kraft, som blodet udøver på arteriernes vægge, når det strømmer gennem kroppen. Til at foretage målingen anvendes et apparat kaldet en blodtryksmåler, som består af et oppusteligt bånd, der placeres rundt om armen, og et manometer, der måler trykket.

En blodtryksmåling er enkel, billig og hurtig. Den kan som regel foretages hos din egen læge.

En blodtryksmåling hver måned er en optimal frekvens fra 40-årsalderen.

4. Kolesterolprøve

En kolesterolprøve udføres som en del af en blodprøve. Der måles mængden af kolesterol og triglycerider. Førstnævnte opdeles i totalkolesterol, HDL eller det gode kolesterol og LDL eller det dårlige kolesterol.

Hvis dit total- eller LDL-kolesterolniveau er forhøjet, kan din læge anbefale kost- og livsstilsændringer for at forebygge hjerte-kar- eller leversygdomme.

5. Blodsukkerprøver

Blodsukkerprøver foretages for at screene for diabetes eller prædiabetes. Den afslører også hypoglykæmi. Det er en tilstand, hvor blodsukkeret er unormalt lavt. Den udføres normalt på tom mave.

Blodsukkeret bør måles hvert 3. år efter 45-årsalderen.

6. Oftalmologiske undersøgelser

E nkomplet oftalmologisk undersøgelse er vigtig omkring 40-årsalderen. Men hvis man tidligere har haft synsproblemer eller har en familiehistorie med f.eks. grøn stær, anbefales det at foretage en forudgående undersøgelse.

7. Fysisk undersøgelse

Det er vigtigt, at du kommer til regelmæssige tjek med din læge til en fysisk undersøgelse. Dette vil hjælpe dig med at opdage sygdomme og vurdere risikoen for fremtidige problemer.

Den generelle undersøgelse spænder fra psykologiske undersøgelser til en gennemgang af spisevaner og hudundersøgelser. Alt sammen for at vurdere den generelle sundhed.

Anbefalede undersøgelser for voksne kvinder over 40

Der findes medicinske undersøgelser, der er specifikke for kvinder over 40. Overgangsalderen kan øge risikoen for visse sygdomme, så tidlig påvisning af de mest almindelige sygdomme er en prioritet.

8. Knogletæthedsmåling

I henhold til European Journal of Rheumatology er den mest almindelige test til påvisning af osteoporose knogletæthedsmåling. Den måler knoglekoncentrationen og -densiteten i visse områder af kroppen, normalt i rygsøjlen, hoften og håndleddet.

Osteoporose er mere almindelig hos kvinder, men den kan også forekomme hos mænd. Kliniske retningslinjer lægger dog vægt på regelmæssig knogletæthedsmåling for kvinder.

Knogletæthedsmåling bør udføres hvert 3-5 år hos kvinder uden igangværende behandling for osteoporose.

9. Screening for brystkræft er en af de mest anbefalede lægeundersøgelser for voksne kvinder

Screeningstesten for brystkræft par excellence er mammografi, som er en røntgenundersøgelse specifikt for brysterne. Det anbefales, at kvinder over 40 år får en mammografi hvert andet år for at sikre tidlig opsporing.

Kvinder, der har haft eller har en søster eller mor, der er ramt af brystkræft, bør dog overveje en årlig mammografi, uanset alder.

I alderen mellem 45 og 55 år bør kvinder få en årlig mammografi.

10. Screening for livmoderhalskræft

Livmoderhalskræft er en type neoplasma, der udvikles i den nederste del af livmoderen, og som kan være forårsaget af det humane papillomavirus (HPV). Tidlig påvisning er afgørende for en vellykket behandling.

Derfor anbefales det, at kvinder begynder at få en celleprøve i 21-årsalderen. Den bør gentages hvert 3. år indtil 65-årsalderen.

HPV-test, der nu er tilgængelig i nogle lande, kan foretages hvert 5. år i alderen mellem 30 og 65 år.

Anbefalede lægeundersøgelser for voksne mænd over 40 år

Nogle tests anbefales kun til mænd på grund af deres anatomiske særpræg. Der er specifikt tale om prostata og risikoen for kræft i dette organ.

11. Screening for prostatakræft er en af de anbefalede lægeundersøgelser for voksne mænd

Tidlig påvisning af prostatakræft er vigtig, fordi de fleste tilfælde er asymptomatiske i de tidlige stadier. Det betyder, at tydelige symptomer ikke viser sig, før sygdommen har udviklet sig.

Testen til screening for prostatakræft kaldes prostataspecifikt antigen eller PSA-test. Den udføres ved hjælp af en blodprøve.

Ud over PSA-testen kan mænd få foretaget en digital rektalundersøgelse for at opdage eventuelle uregelmæssigheder eller abnormiteter i prostata. Hvis der er mistanke om kræft, vil der blive foretaget andre mere specifikke undersøgelser.

Fra 40-årsalderen anbefales en årlig PSA-måling.

Anbefalede lægeundersøgelser for voksne for et bedre liv

Som årene går, undergår kroppen forandringer, der øger risikoen for at lide af kroniske sygdomme. Fra 50-årsalderen og opefter er det almindeligt, at kroppen bliver mere sårbar over for visse sygdomme, som det forklares af Det nationale råd for aldring. Dette skyldes en kombination af en række faktorer.

Derfor er det vigtigt at passe på sit helbred, når man bliver ældre. Dette omfatter en sund kost, motion, at undgå alkohol og naturligvis at få de anbefalede lægeundersøgelser.

Forebyggende screeninger er et værdifuldt redskab til at opdage problemer, før de bliver til alvorlige, invaliderende sygdomme. Hvis du opretholder et tæt forhold til din læge, kan du træffe informerede beslutninger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Aswathy, S., Quereshi, M., Kurian, B., & Leelamoni, K. (2012, Agosto). Cervical cancer screening: Current knowledge & practice among women in a rural population of Kerala, India. Disponible en:  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22960886/
 • Bevan, R., & Rutter, M. (2018, Enero). Colorectal cancer screening-who, how, and when? DOI: 10.3389/fpubh.2017.00335
 • Carson, J. S., Lichtenstein, A. H., Anderson, C. A., Appel, L. J., Kris-Etherton, P. M., & Meyer, K. A. (n.d.). Dietary Cholesterol and Cardiovascular Risk: A Science Advisory From the American Heart Association. Disponible en: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIR.0000000000000743
 • Chapple, B. (n.d.). Diabetes and blood pressure. Disponible en: https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/managing-your-diabetes/blood-pressure
 • Colorectal cancer statistics: How common is colorectal cancer? (n.d.). Disponible en: https://www.cancer.org/cancer/colon-rectal-cancer/about/key-statistics.html
 • Farrell, K., Bennett, D., & Schwartz, T. (2020). Screening for breast cancer: What you need to know. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7144719/
 • Macek, P., Terek-Derszniak, M., Biskup, M., Krol, H., Smok-Kalwat, J., Gozdz, S., & Zak, M. (2020, Diciembre 8). Assessment of age-induced changes in body fat percentage and BMI aided by bayesian modelling: A cross-sectional cohort study in middle-aged and older adults. DOI: 10.2147/CIA.S277171
 • Muntner, P., Einhorn, P., Cushman, W., Whelton, P., Bello, N., Drawz, P., . . .National Heart, Lung, and Blood Institute Working Group. (2019, Enero 29). Blood pressure assessment in adults in clinical practice and clinic-based research: JACC scientific expert panel. DOI: 10.1016/j.jacc.2018.10.069
 • Nakhleh, A., & Shehadeh, N. (2021, Diciembre 15). Hypoglycemia in diabetes: An update on pathophysiology, treatment, and prevention. DOI: 10.4239/wjd.v12.i12.2036
 • Sözen, T., Özışık, L., & Başaran, N. (2017, Marzo). An overview and management of osteoporosis. DOI: 10.5152/eurjrheum.2016.048
 • The Top 10 Most Common Chronic Conditions in Older Adults. (n.d.). Disponible en: https://www.ncoa.org/article/the-top-10-most-common-chronic-conditions-in-older-adults
 • Vajaranant, T. S., Nayak, S., & Wilensky, J. T. (n.d.). Gender and glaucoma: What we know and what we need to know. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20051857/
 • WJ;, C. (n.d.). Prostate cancer screening. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29406053/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.