Amlodipin: Forholdsregler og bivirkninger

Hos patienter med højt blodtryk, sænker en daglig dosis af amlodipin blodtrykket betydeligt. Læs med for at lære mere!
Amlodipin: Forholdsregler og bivirkninger

Sidste ændring: 22 december, 2022

Amlodipin er et aktivt middel, som medicinsk professionelle ordinerer til patienter for at behandle højt blodtryk og hjertekrampe. Det kan tages alene eller kombineret med andre medikamenter. I denne artikel, vil vi se nærmere på denne medicin, hvordan det fungerer og dets bivirkninger.

Hvad er blodtryk og forhøjet blodtryk?

Person får målt sit blodtryk

Blodtrykket er trykket, der lægges på hjertepulsårerne, for at de kan få blodet til at strømme. Dets værdi er varierende, eftersom det kan ændre sig flere gange i løbet af dagen.

Det maksimale eller systoliske tryk, kendt som “højt”, måler blodets kraft i pulsårerne, når hjertet trækker sig sammen. På den anden side, måler det minimale eller diastoliske tryk, kendt som “lavt”, blodets kraft i pulsårerne, når hjertet hviler.

Forhøjet blodtryk er vedvarende øget blodtryk over længere tid. En person har højt blodtryk, når deres blodtryk er over 140/90 mmHg. Hvis det ikke behandles, kan det forårsage skade på hjernen, hjertet, blodårer, nyrer og andre dele af kroppen. Denne skade kan føre til problemer inklusiv hjerteanfald, samt svigt af hjerte og nyrer.

Hvad gør amlodipin?

Amlodipin hører til gruppen af medicin mod højt blodtryk, der fungerer ved at blokere calciumkanalerne. De hæmmer derfor indstrømningen af calciumioiner i den vaskulære glatte muskel og hjertemusklen.

Amlodipin sænker blodtrykket ved at få blodårerne til at slappe af, så hjertet fungerer mere effektivt.

På den anden side, udspiler amlodipin også pulsårerne og kranspulsårerne. Det øger derfor iltforsyningen til myokardiet hos patienter med kramper i kranspulsårerne, såsom personer, der lider af hjertekrampe. Hos patienter med højt blodtryk, kan en daglig dosis af amlodipin sænke blodtrykket betydeligt.

Denne artikel vil måske interessere dig: Højt blodtryk hos gravide: Symptomer og behandling

Dosering, administrering og særlige forholdsregler

Illustration af nyrer

Amlodipin administreres som piller, der kan halveres. Hos voksne med højt blodtryk eller hjertekrampe, er den indledende dosering som regel 5 mg om dagen. Patienter kan maks tage en dosis på 10 mg om dagen. For at facilitere overvågelse af behandlingen, rådgiver læger patienterne til at tage det hver dag på samme tidspunkt.

Bestemte grupper bør også være forsigtige, når de tager denne medicin.

Patienter med hjertesvigt

Patienter med hjertesvigt skal være forsigtige. Calciumkanalblokkere, inklusiv amlodipin, bør blive anvendt forsigtigt hos patienter med kongestiv hjertesvigt, eftersom risikoen for fremtidige hjertekarlidelser og dødsfald kan øges.

Leversvigt og amlodipin

Det tager længere tid for amlodipin at blive fjernet fra kroppene hos patienter, der lider af denne tilstand. Som konsekvens, bør disse patienter begynde behandlingen med denne medicin ved den lavest mulige dosis.

De bør dog tage det med påpasselighed, både i starten af behandlingen og når de begynder at tage en højere dosis. Patienter med akut leversvigt bør øge doseringen langsomt. De kræver også nøje overvågelse.

Patienter med nyresvigt

Patienter, der lider af denne tilstand, kan tage normale doseringer af amlodipin. Variationerne af koncentrationen af amlodipin i blodet stemmer dog ikke nødvendigvis overens med graden af nyresvigt.

Bivirkninger ved amlodipin

Person med amlodipin i hånden

Nogle af bivirkningerne ved amlodipin inkluderer:

  • Hævelse af hænder, fødder, ankler og ben.
  • Hovepdine.
  • Mavepine og ubehag.
  • Svimmelhed og kvalme.
  • Søvnighed og overdrevet træthed.

Nogle bivirkninger kan også forårsage seriøse sundhedsmæssige konsekvenser. Af den grund, skal man gå til lægen, hvis der er en øgning i hyppigheden eller intensiteten af ens smerter i brystet. Man bør også gå til lægen, hvis ens hjerterytme er uregelmæssig eller man lider af øget puls eller besvimelse.

Konklusion

Udover at tage medicin til at kontrollere sit blodtryk, bliver man også nødt til at foretage ændringer i sin livsstil for at behandle højt blodtryk. Disse ændringer inkluderer en kost fattig på fedt og salt, at bevare en sund vægt og motionere mindst en halv time hver dag. Det er også bedst at undgå at ryge og indtage alkohol i moderate mængder.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan man kontrollere blodtrykket med passionsfrugt
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan man kontrollere blodtrykket med passionsfrugt

Det kan være meget effektivt at kontrollere blodtrykket med passionsfrugt. Du skal dog altid tale med en specialist inden en ny behandling.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Zegarra, J., Meza, M., Cornejo, C., Porras, W., Díaz, A., Heredia, O., … Hernández, A. (2017). Amlodipino y choque vasodilatado en una unidad de cuidados intensivos de un hospital general. Reporte de caso. Revista Medica Herediana. https://doi.org/10.20453/rmh.v28i2.3110

  • Gil de Miguel, A., Jiménez García, R., Carrasco Garrido, P., Martínez González, J., Fernández González, I., & Espejo Martínez, J. (2013). Seguridad y efectividad de amlodipino en pacientes hipertensos no controlados farmacológicamente en el ámbito de Atención Primaria. Hipertensión y Riesgo Vascular. https://doi.org/10.1016/s1889-1837(00)71072-5

  • Valcárcel, Y., Jiménez, R., Arístegui, R., & Gil, A. (2013). Estudio de farmacovigilancia para evaluar la seguridad y a efectividad de amlodipino en pacientes ancianos hipertensos. Revista Española de Geriatría y Gerontología. https://doi.org/10.1016/s0211-139x(04)74977-x


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.