Hold øje med disse 6 tidlige tegn på hjertesvigt

Der er tidlige tegn på hjerteproblemer. Nogle af disse omfatter træthed uden årsag, uforklarlig vægtstigninger og mangel på appetit. Disse kan også skyldes andre sygdomme, men det er vigtigt at kende tegnene for at bestemme, hvornår du skal tale med din læge.
Hold øje med disse 6 tidlige tegn på hjertesvigt
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Hjertesvigt henviser til hjertets manglende evne til at pumpe en tilstrækkelig mængde blod til at udføre den metaboliske aktivitet og til at levere ilt og næringsstoffer til vores krop. Det er vigtigt at holde øje med de tidlige tegn på hjertesvigt, så det kan behandles i tide.

Hvis vores celler ikke er ernæret godt, kan kroppen ikke fungere normalt, hvilket er let at genkende. Symptomerne forbundet med denne sygdom er alvorlige og mindsker livskvaliteten.

Hjertesvigt er samtidig en af ​​de mest almindelige og uarbejdsdygtige tilstande blandt den voksne befolkning, især hos personer over 65 år.

På trods af at være kronisk i mange tilfælde kan en person stadig have en god livskvalitet takket være ordentlig medicin og pleje fra sundhedsvæsenet.

Men nogle bør have hjælp fra en defibrillator. Dette er et apparat svarende til en pacemaker, som løbende styrer hjerterytmen.

Livet ændrer sig drastisk, når en person har denne type hjertekomplikation. Selvom det er almindeligt, påvirker det både individet og familien.

Det er meget vigtigt at være opmærksom på de første tegn på hjertesvigt. I de første faser er det almindeligt ikke at bemærke nogle anomalier som træthed og stress, der næsten altid vedrører denne tilstand.

Vi foreslår, at du husker disse enkle oplysninger, vi deler med dig i den følgende artikel. Det er godt at når man skal konsultere en læge.

1. Behovet for at urinere om natten

At stå op to gange om natten for at urinere er meget almindeligt.

Dette kan skyldes forskellige årsager (nyreproblemer, en infektion, prostata problemer…). Men hjertesvigt bør også tages i betragtning.

Når vi lægger os ned, kan hjertesvigt føre til væske akkumuleret i de yderste ekstremiteter, hvilket blokerer blodgennemstrømningen. Dette blod er fanget i nyrerne og elimineres som urin.

Vi er nødt til at huske, at denne sygdom har tendens til at forstørre kammeret i hjertet i et næsten desperat forsøg på at pumpe mere blod. Ikke desto mindre er det, der sker, at væsken tilbageholdes.

Hvis vi bemærker, at vores badeværelses rutine har ændret sig fra dag til dag, bør vi konsultere en læge.

Hjertesvigt

2. Hjertesvigt og tab af appetit

Dette er et andet problem, der kan relateres til mange andre lidelser, der ikke er ekstremt alvorlige.

Men når hjertet holder op med at pumpe i en normal rytme, akkumuleres væsker i fordøjelsessystemet og leveren.

Det er almindeligt at føle sig mæt uden at spise, når dette sker. Faktisk kan du endda føle dig mæt efter små mængder mad.

3. Konstant træthed – tidligt tegn på hjertesvigt

Denne træthed opstår uden at skulle bevæge sig. Hvad der ikke førte til, at vi blev trætte førhen, får os nu til at gøre en ekstrem indsats og efterlader os med åndenød.

Gå op ad trapper, løfter tunge genstande, gå ud og shoppe, og endda tale i lang tid trætter os.

Hjertesvigt reducerer kapaciteten for hjertet til at pumpe blod og sender mindre blod til musklerne.

Vi kan forestille os, hvad det betyder for vores krop: vi får mindre ilt og færre næringsstoffer.

Musklerne er overbelastede og forårsager krampe, smerte og ekstrem udmattelse.

 

4. Uforklarlig vægtforøgelse kan være et tidligt tegn

Person der staar paa en badevaegt

Det kan virke modstridende. Når alt kommer til alt, hvis vi spiser mindre, hvorfor bliver vi ved med at tage på i vægt? Svaret er igen, at vi opbevarer væske.

Størstedelen af ​​denne kropsvægt skyldes ikke fedt, men væske.

Hvis vi tager ca. 2 kilo på på mindre end en uge, skal vi straks kontakte vores læge.

Samtidig er det værd at vide, at med en god kost vil disse ekstra kilo forsvinde, og vi kan få vores form tilbage.

5. Hævede ankler

Hævede ankler kan skyldes forskellige årsager. Det kan være fordi du er overvægtig, gravid, har åreknuder eller endog dårlig blodcirkulation.

Men hvis dette er et konstant problem i vores daglige liv, bør vi vide, at dette ikke er normalt. Det er nødvendigt at diagnosticere årsagen.

Denne hævelse eller ødem kan strække sig fra anklerne til benene. Dette er ofte et tegn på hjertesvigt, nyre- eller leverproblemer.

Det er problemer, vi skal diskutere med vores læger.

 

6. Åndenød kan være et tegn på hjertesvigt

Lunger

Apnø, eller åndenød, henviser ikke til ophobning af væsker. I dette tilfælde skyldes det blokering af lungerne.

Det er vigtigt at huske, at hvis vi opsamler væske i lungerne, er udvekslingen af ilt umulig. Dette er et meget alvorligt symptom.

Det er almindeligt, at der først opstår apnø på meget bestemte tidspunkter. Det kan være, når vi træner eller rejser sig op fra sengen.

Liggende har væsken tendens til at oversvømme lungerne, hvilket får os til at kæmpe med vores vejrtrækning.

Vi bør aldrig se dette sidste punkt som noget normalt. Hvis vi har problemer med at trække vejret i et par sekunder hver dag, når vi rejser os op, skal vi konsultere en læge.

Afslutningsvis er det altid vigtigt at se sundhedsspecialister med hensyn til ethvert problem. Alt uden for det almindelige skal undersøges for at få et normalt liv.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Personal de la Clínica Mayo. Insuficiencia cardíaca. Síntomas y causas. (2018).
 • mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/heart-failure/symptoms-causes/syc-20373142

 • Retención de líquidos o edemas. Aprobado por la Junta Editorial de Cancer.Net, 08/2017.
 • cancer.net/es/desplazarse-por-atenci%C3%B3n-del-c%C3%A1ncer/efectos-secundarios/retenci%C3%B3n-de-l%C3%ADquidos-o-edema

 • Fundación Española del Corazón. Insuficiencia Cardíaca.
 • fundaciondelcorazon.com/informacion-para-pacientes/enfermedades-cardiovasculares/insuficiencia-cardiaca.html

 • Redeker NS, Adams L, Berkowitz R, Blank L, Freudenberger R, Gilbert M, Walsleben J, Zucker MJ, Rapoport D. Nocturia, sleep and daytime function in stable heart failure. (2012).
 • ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22748491
  • Dolansky MA, Hawkins MAW, Schaefer JT, Gunstad J, Sattar A, Redle JD, Vehovec A, Josephson R, Moore SM, Hughes JW. Cognitive Function Predicts Risk for Clinically Significant Weight Gain in Adults With Heart Failure. (2017).
  ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27811583
  • F. Rodríguez-Artalejo, JR Banegas Banegas, P. Guallar-CastillónEpidemiología de la insuficiencia cardíaca. (2004).
  revespcardiol.org/es/epidemiologia-insuficiencia-cardiaca/articulo/13057268/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.