10 anbefalede daglige rutiner fra FN for at reducere klimaforandringer

Med udgangspunkt i FN's hypotese om at reducere klimaforandringer er det relevant at genoverveje visse husholdningsopgaver og forbrug.
10 anbefalede daglige rutiner fra FN for at reducere klimaforandringer

Sidste ændring: 22 februar, 2023

På baggrund af FN’s forslag om at reducere klimaforandringer er det en god idé at genoverveje visse husholdningsopgaver og forbrugspraksis, så de ikke bliver en byrde for klimakrisen og for vores sundhed. Så hvordan påvirker miljøsituationen mennesker? Hvilke opgaver og vaner bør ændres? Find ud af det i denne artikel!

Hvad er klimaforandringer, og hvordan påvirker de os?

For det første forklarer FN klimaændringer som ændringer i temperaturer og vejrmønstre på lang sigt. Ifølge institutionen har menneskelig indgriben således siden det 19. århundrede været den dominerende drivkraft bag disse ændringer som følge af afbrænding af fossile brændstoffer.

Desuden skader disse variationer miljøet, hvilket f.eks. fremgår af manglen på drikkevand, naturkatastrofer og faldet i fødevareproduktionen ifølge Manos Unidas.

Hvad angår menneskers velfærd, forbinder Verdenssundhedsorganisationen (WHO) desuden virkningerne af klimaets nødsituation med dødsfald forårsaget af ekstreme meteorologiske fænomener, herunder oversvømmelser, hedebølger og storme.

På samme måde advarer den panamerikanske sundhedsorganisation om de indirekte virkninger af allergener, luftvejssygdomme og vektorbårne sygdomme, vand og fødevarer, for ikke at nævne de socioøkonomiske konsekvenser, såsom fødevaresikkerhed, sårbarhed af grupper og tvangsforflytning.

Som et alternativ til at afbøde skaderne støtter WHO forslaget fra Det Mellemstatslige Panel om Klimaændringer, der opfordrer til at begrænse temperaturstigningen til mindst 1,5 °C, da dens forskning viser, at dette ville være det ideelle mål for at forhindre katastrofale sundhedsmæssige virkninger.

Kan du lide denne artikel? Vi tror, du måske også gerne vil læse: Kødfri mandag: Tendensen, der gavner dit helbred og miljøet

Hvis du anvender følgende daglige vaner, kan du reducere klimaforandringer

Emissions Gap Report 2022 understreger, at det haster med at bringe den globale opvarmning ned for at mindske udledningen af drivhusgasser inden 2030. Det er muligt at bidrage til missionen, hvis du vedtager de foranstaltninger, der anbefales af FN, og som vi vil gennemgå her.

1. Spild ikke energi

Det er sandsynligt, at du hver dag gør noget, der har en miljøpåvirkning. Greenpeace nævner, at tilberedning af morgenmad, telearbejde og uddannelse involverer elektricitet, et af de input, der udtømmer planetens ressourcer.

Når du bruger mindre strøm, favoriserer du energieffektivitet. Det vil sige, at elbesparende metoder i hjemmet har at gøre med at udskifte glødepærer med LED-pærer, skære ned på forbrug af varmeapparater og airconditioner og/eller købe energieffektive apparater.

Husk, at en stor del af elektriciteten drives af gas, kul og olie – alt sammen noget, der bidrager til klimaændringerne.

En person drikker vand fra hanen for at reducere klimaforandringer

At bruge vand ansvarligt er en af de vigtigste foranstaltninger, der kan bidrage til at reducere klimaændringerne.

2. Spis flere grøntsager

Plantebaserede fødevarer betyder mindre brug af energi, jord og vand, hvilket giver færre drivhusgasemissioner. Derfor bør du overveje en blandet kost med bælgfrugter, frugt og grøntsager.

Et eksperiment, som National Geographic har rapporteret om, tyder på, at det er til gavn for helbredet og miljøet at spise mindre rødt og forarbejdet kød samt fordoble indtaget af frugt og grøntsager.

For at nå frem til denne konklusion ændrede forskerne kosten for en gruppe amerikanere, som bestod af ca. 2.000 kilokalorier om dagen. De fastslog således, at en sund kost reducerer mellem 222 og 826 kilo forurening pr. person og reducerer mellem 20 og 40 % risikoen for myokardieinfarkt, type 2-diabetes og kolorektal cancer.

3. Vask i koldt vand

Water Foundation hævder, at så længe du bruger en lavere temperatur, minimerer du gasudledningen, fordi det kræver mindre elektricitet. Derfor er det en fordel for miljøet at vaske opvask eller tøj i koldt vand.

4. Lufttør dit tøj

At aktivere tørretumbleren er kontraproduktivt i forhold til klimaproblemet i betragtning af energispildet og det faktum, at nogle af disse maskiner kører på metan, en meget potent gas. Den almennyttige organisation Te Protejo insisterer på, at det er hensigtsmæssigt at lufttørre tøjet, da det ikke kræver elektricitet og forlænger tøjets levetid.

5. Genbrug for at reducere klimaforandringer

Genbrug er en metode til klimabeskyttelse. Det sker, at der i alle faser af produktionskæden går energi til spilde, hvilket øger forureningen.

Water Foundation fremhæver genbrug som genvinding af genanvendelige råmaterialer til fremstilling af nye produkter, fremme af den cirkulære økonomi og reduktion af tonsvis af affald.

At købe brugt er også en måde at genbruge og hjælpe planeten på.

6. Spild ikke mad

Kompostér madrester. World Wildlife Forum kæder madspild sammen med spild af vand og energi, der er gået til dyrkning, høst, emballering og transport af mad. På lossepladsen rådner affaldet og udleder metan.

7. Vælg miljøvenlige produkter

Har du lagt mærke til et blå stjernemærke på husholdningsapparater? Det er Energy Star-mærket, som betyder, at produktet er kvalificeret til både at spare penge og beskytte miljøet. På deres officielle websted angiver de, at der er 50 produkttyper, der dækker større apparater, belysning, kontor- og husholdningsartikler.

Hvis du køber apparater, der hører til klassificeringen, støtter du arbejdet i virksomheder, der bruger ressourcerne ansvarligt og ikke styrker kulstofaftrykket.

8. Skift til en elbil for at reducere klimaforandringer

En artikel fra Verdensbanken fremhæver, at elbiler i USA, Kina og Europa i stigende grad accepteres som et alternativ til at afbøde klimaændringerne.

DiarioMotor har sammenlignet CO2-emissionerne fra el- og benzinbiler. Deres analyse beregnede, at elbiler i løbet af 195.000 kilometer udledte 8.785 kg kuldioxid til atmosfæren.

I mellemtiden udledte sidstnævnte i løbet af den samme tur 48.216 kg CO2. Forskellen er betydelig.

9. Når du kan, så bevæg dig rundt til fods

Det amerikanske miljøbeskyttelsesagentur  påpeger, at afbrænding af fossile brændstoffer til transportformål er en af de vigtigste menneskelige aktiviteter, der udleder CO2. At gå eller cykle reducerer f.eks. forureningen og har sundhedsmæssige fordele.

Når afstandene er meget lange, er det en god mulighed at tage bussen eller toget. Idéen er at rejse så lidt som muligt i bil. Hvis det er hensigtsmæssigt, kan du forsøge at dele køretøjet for at mindske trafikken i gaderne og reducere gasudledningen fra benzin eller diesel.

En person går udenfor

At gå til nærliggende steder i stedet for at bruge bilen reducerer forureningen.

10. Justér din termostat

Regulering af nedkøling og opvarmning er med til at reducere klimaforandringer. Begge tjenester udgør den største del af energiforbruget i hjemmet.

FN anbefaler, at termostaten justeres til en lavere temperatur om vinteren og en højere om sommeren. På den måde vinder miljøet, og din elregning bliver mindre.

Vi tror, at du måske også vil kunne lide at læse denne artikel: 10 tips til at passe på miljøet derhjemme

Frem disse tiltag for at reducere klimaforandringer

Afslutningsvis er en værdifuld metode til at reducere klimaforandringer at sprede budskabet. Udtryk vigtigheden af at indføre miljøvenlige vaner i din hverdag og over for dine omgivelser. Ved at gøre dette kan vi fremskynde resultaterne, hvis hele befolkningen deltager.

Emissionsrapporterne fremhæver, at livsstilsændringer i hjemmet og i lokalsamfundene fungerer som katalysator for en omfattende forandring. Så nu, hvor du kender disse tips, vil du så foretage ændringer til gavn for planetens velbefindende?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.