8 lidelser forbundet med høje temperaturer

Høje temperaturer kan give anledning til bekymring. Det er dog muligt at træffe nogle foranstaltninger for at forhindre, at de påvirker os. Læs videre for at få mere at vide.
8 lidelser forbundet med høje temperaturer

Sidste ændring: 16 september, 2022

Der er forskellige lidelser forbundet med høje temperaturer, som kan opstå om sommeren. Især når der er hedebølge.

Det er muligt at opleve en række forskellige symptomer, f.eks:

 • Overdreven svedtendens.
 • Dehydrering.
 • Kramper.
 • Følelse af udmattelse.
 • Svimmelhed.
 • Takykardi.
 • Besvimelsesanfald.

Der bør således træffes forholdsregler, når termometeret nærmer sig eller overstiger 40° Celsius. Hvis de ovenstående symptomer viser sig, bør der straks gribes ind for at undgå komplikationer.

Lidelser forbundet med høje temperaturer

Uanset om man bor på den nordlige eller sydlige halvkugle, begynder temperaturen at stige, når sommeren kommer. Nogle år er dog varmere end andre på grund af forskellige klimafænomener som f.eks. El Nino.

Det er normalt, at kroppen køler sig ned ved at svede. Nogle gange er kroppen imidlertid ikke i stand til at slippe af med varmeoverbelastningen tilstrækkeligt hurtigt.

Kroppens temperatur stiger så til et niveau, der kan blive farligt og give anledning til en række forskellige symptomer:

 • Svimmelhed.
 • Takykardi.
 • Delirium og forvirring.
 • Tørst, der er svær at slukke.
 • Følelse af træthed og svaghed.
 • Hududslæt og rødme.
 • Oliguri (nedsat urinproduktion).
 • Pludselige stigninger og fald i blodtrykket.
 • Anhidrose eller hyperhidrose (henholdsvis nedsat eller overdreven produktion af sved).
Tørke med vandpytter

De klimaændringer, som vores tidsalder gennemgår, er præget af varme årstider, der er voldsomme og farlige for menneskers sundhed.

Årsager og risikofaktorer

I takt med at temperaturen stiger, øges muligheden for at opleve problemer med varme. Fra 35° C og opefter kan man føle ubehag.

Til gengæld øges det, når man udsættes for varme i længere tid. F.eks. når man arbejder eller træner udendørs, eller hvis man ikke bruger redskaber, der hjælper med at aflede eller reducere temperaturen.

På den anden side er nogle mennesker mere følsomme. Blandt de risikofaktorer, der gør dem disponeret for at lide af tilstande i forbindelse med høje temperaturer, kan nævnes følgende:

 • Indtagelse af alkohol.
 • Personer med fedme.
 • Lav eller utilstrækkelig hydrering.
 • Personer, der er vant til kolde klimaer.
 • Meget små børn og ældre voksne.
 • Patienter med forhøjet blodtryk og hjerte-kar-sygdomme.
 • Indtagelse af visse lægemidler (betablokkere, diuretika, antidepressiva).

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: De sundhedsmæssige virkninger af pludselige temperaturændringer

Lidelser forbundet med høje temperaturer

Nogle af de symptomer, der er nævnt ovenstående, kan være fælles for de forskellige lidelser forbundet med høje temperaturer. Men hver har dog sin egen særprægethed. Lad os se på dem.

1. Varmeudmattelse

Betegnelserne hedeslag og varmeudmattelse bruges ofte i flæng. Der er dog eksperter, der fastslår forskelle mellem de to, idet de påpeger, at varmeudmattelse normalt er forløberen for hedeslag, og at det ikke medfører kognitive ændringer.

På den anden side er det også anført, at varmeudmattelse ville være resultatet af langvarig udsættelse for solen, så det ville være kendetegnet ved følsomhed, skader og ændringer i huden. Selv om dehydrering, generel utilpashed, hovedpine, kvalme, takykardi og irritabilitet også er til stede.

2. Hedeslag

Hedeslag er en af de mest risikable lidelser forbundet med høje temperaturer. Det opstår, når kroppen overskrider 40° C.

Det bemærkes, at der er to grundlæggende typer af hedeslag:

 • Ekstraordinær: Den er resultatet af vedvarende fysisk aktivitet i et meget varmt og fugtigt miljø. Den udvikler sig i løbet af kort tid. F.eks. under maratonløb.
 • Ikke-anstrengt: Opstår, når stigningen i omgivelsestemperaturen er kombineret med andre omstændigheder, f.eks. alder eller underliggende helbredsproblemer. Den udvikler sig over flere dage.

Generelt omfatter symptomerne på hedeslag dehydrering, træthed, følelse af forvirring, takykardi og svimmelhed. Hvis der ikke gøres noget ved det, kan der opstå kramper, besvimelse og endog koma og død.

3. Lidelser forbundet med høje temperaturer: Dehydrering

For at bekæmpe høje temperaturer producerer kroppen sved. Og hvis situationen opretholdes, vil der være større svedproduktion. Når dette ikke kompenseres med tilstrækkelig væskeudskiftning, opstår der dehydrering.

Alt dette fører til andre kort- og langsigtede komplikationer, såsom tørre og sprukne læber, desorientering og forvirring, takykardi, forstoppelse, nyreproblemer m.m.

4. Overophedning

Efter en periode, hvor personen har været udsat for varme, kan vedkommende opleve en følelse af træthed, der fører til vanskeligheder med at udføre enhver aktivitet, idet vedkommende føler, at den mindste bevægelse kræver en stor indsats.

5. Kramper

Ved svedning mister kroppen også salte og mineraler, der er nødvendige for at fungere normalt. Dette omfatter klor, natrium, kalium og magnesium, som spiller en vigtig rolle i muskelfunktionen.

På grund af dette kan der opstå muskelkramper i arme og ben samt andre dele af kroppen. Selv i maven. Dette er noget, der også ofte forekommer efter intens fysisk træning.

6. Hudtilstande

Udslæt er en hudtilstand, der ligner røde knopper eller små blærer. Det er mest almindeligt i folderne (armhuler, lysken).

Det skyldes normalt et stof, der irriterer huden, samt overdreven sved og tilstoppede porer. Det er almindeligt hos børn, især når omgivelserne er varme og fugtige.

Det forårsager betændelse, irritation, kløe, svie, tørhed og afskalning. Ud over det ubehag, det giver, kan der opstå komplikationer som følge af infektioner.

7. Mavetarmsygdomme

Mavetarmsygdomme er hyppigere i varmt vejr. På den ene side nedbrydes maden hurtigere, hvilket øger antallet af bakterier i den.

På samme måde har fluer og andre insekter en tendens til at formere sig mere i varmt vejr. Især på steder, hvor der ikke er tilstrækkelige sanitære forhold.

8. Nyreproblemer

Med væsketabet falder vandladningsfrekvensen. Dette kan føre til forskellige konsekvenser, f.eks. forhøjet urinsyreindhold.

Ifølge en gennemgang af emnet er det blevet konstateret, at hedebølger øger risikoen for nyresvigt, idet børn, ældre voksne, handicappede og patienter med forskellige kroniske sygdomme er mest berørt.

Kvinde har det varmt og bruger en vifte

Ældre mennesker er mere modtagelige for virkningerne af hedebølger, så de bør tage ekstreme forholdsregler.

Konsekvenser og mulige komplikationer

Når kroppen overophedes, udvides blodkarrene, hvilket tvinger hjertet til at slå hurtigere og med mere kraft. Dette påvirker igen musklerne og funktionen af vitale organer, herunder hjernen.

Komplikationer i forbindelse med forhøjet temperatur omfatter følgende:

 • Hyperventilation.
 • Akut åndedrætsbesvær.
 • Nyre- og leversvigt.
 • Metabolisk dysfunktion.
 • Hypovolæmisk shock.

Derudover er der nogle patologier, der kan forværres af varme, såsom hudlidelser (akne, rosacea), åndedrætslidelser (KOL, astma), diabetes og lupus.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: 5 tips til at passe på fødderne denne sommer

Forebyggelse af lidelser forbundet med høje temperaturer

Hvis de nødvendige foranstaltninger træffes, kan disse lidelser forbundet med høje temperaturer undgås eller forebygges. I den forbindelse bør man tage hensyn til flere anbefalinger.

Vi bør være opmærksomme på vejrudsigterne, drikke tilstrækkeligt med væske og undgå at blive udsat for solen i de varmeste timer. Det er ideelt at dække sig selv med en hat eller kasket, når man går udendørs. Samtidig bør man opholde sig i kølige og ventilerede omgivelser.

Det er optimalt at tage et brusebad, hvis man har det meget varmt. Det hjælper også at begrænse motion og ikke bære for varmt tøj.

Hvad angår måltider, skal du ikke spise mad på gaden, desinficere frugt og grøntsager godt og undgå store, meget varme eller fedtholdige måltider.

Reducér indtagelsen af alkohol og koffein.

I hjemmet skal du bruge de nødvendige apparater til afkøling, f.eks. ventilatorer og klimaanlæg. Brug ovnen så lidt som muligt.

Hvornår skal man gå til lægen i tilfælde af lidelser forbundet med høje temperaturer?

Der bør søges lægehjælp, hvis temperaturen er meget høj, og flere af de ovennævnte symptomer er til stede. Mens førstehjælpspersonalet ankommer, kan du hjælpe med at sænke personens temperatur ved at anvende isposer eller kolde omslag på områder som armhuler, lysken og halsen.

Hvis det er muligt, så tag et bad eller sprøjt personen med vand. Hjælp også med at fjerne tøjet. En anden vigtig foranstaltning er hydrering med isotoniske drikkevarer.

Det er vigtigt med øjeblikkelig lægehjælp, når der opstår et hedeslag. Hvis det kan behandles i tide, er der ingen grund til at frygte komplikationer. Hvis du har familiemedlemmer, der bor alene, bør du holde en permanent kontakt med dem for at vide, hvordan de har det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Fleta Zaragozano J, González García G, Muñoz Jalle E, Faci Alcalde E, Aurensanz Clemente E. Golpe de calor. Boletín de la Sociedad de Pediatría de Aragón, La Rioja y Soria. 2013; 43(2): 53-59.
 • Kovats R. El Niño and human health. Bulletin of the World Health Organization. 2000; 78 (9): 1127-1135.
 • Lorenzo, A, Liano F. High temperatures and nephrology: The climate change problem. Nefrología (Madr.). 2017; 37(5): 492-500.
 • Peña R, Valdés M, Nazzal C. Efecto de las temperaturas extremas en la incidencia de enfermedades cardiovasculares: revisión bibliográfica 2016-2022. Rev Chil Cardiol. 2022;  41(1): 51-64.
 • Piñeiro Sande N, Martínez Melgar J, Alemparte Pardavilla E, Rodríguez García J. Golpe de Calor. Revisión. Emergencias. 2004; 16: 116-125.
 • Villamil Cajoto I, Díaz Peromingo J, Villacian Vicedo G, Sánchez Leira J, et al. Impacto de la ola de calor de 2003 en el Hospital de Riveira (A Coruña). An. Med. Interna (Madrid). 2005;  22(1): 15-20.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.