Anbefalinger for brug af kosttilskud til ældre

Kosttilskud kan ikke erstatte fordelene ved en sund kost. De hjælper dig dog med at få de nødvendige doser af næringsstoffer.
Anbefalinger for brug af kosttilskud til ældre
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Sikker brug af kosttilskud til ældre kan bidrage til at forebygge visse sundhedsproblemer. Som vi godt ved, kan mange faktorer i denne fase føre til en øget risiko for sygdom. Blandt disse er ernæringsmangel, dehydrering og hormonelle forandringer ofte særligt fremtrædende.

Heldigvis findes der en lang række kosttilskud, som kan bidrage til at fremme ældres velbefindende. Vitaminer, mineraler, enzymer, fedtsyrer og aminosyrer er nogle eksempler herpå. Vil du gerne vide mere om deres fordele, og hvordan du skal tage dem?

Forandringer i kroppen under aldring: Behovet for kosttilskud til ældre

Først og fremmest skal man huske, at aldringsprocessen medfører en række ændringer i kroppen. Funktioner som stofskifte, mæthed, vægt og sensorisk vurdering af mad har en tendens til at ændre sig.

Som Claudia Mimiaga forklarer i sin artikel Nutrition and Aging, mindsker aldringsprocessen muskelmasse og knoglemineraler. Den øger også fedtdepoterne og ændrer den måde, hvorpå de fordeles i hele kroppen.

Til gengæld er der normalt en reduktion i indtagelsen af kalorier, fedt og proteiner. Mangel på A-, C- og D-vitaminer og mineraler som magnesium, calcium og kalium er også almindeligt forekommende. Af alle disse grunde er det nyttigt at vide mere om kosttilskud til ældre og om, hvordan man bruger dem sikkert.

Kvinde ved læge taler om kosttilskud til ældre

Konsekvenserne af ernæringsunderskud: Et større behov for kosttilskud til ældre

For at kroppen kan fungere optimalt, er det nødvendigt at få en tilstrækkelig forsyning af vigtige næringsstoffer. Hvis der er nogen form for underskud, begynder systemerne at vise problemer. Her er nogle af konsekvenserne af ernæringsunderskud.

C-vitaminmangel

C-vitamin er et næringsstof, som udfører mange funktioner i kroppen. Det styrker ikke blot immunsystemets funktioner, men hjælper også med sårhelingsprocessen og fremmer dannelsen af blodkar, brusk, muskler og kollagen.

Når man ikke får nok, er der stor risiko for en tilstand kendt som skørbug, der er karakteriseret ved blodmangel, blødende tandkød, blå mærker og dårlig heling.

D-vitamin og kalciummangel

D-vitamin er et vigtigt næringsstof for korrekt optagelse af kalcium. Kalcium er et vigtigt mineral for knoglesundhed, tænder, blod og andre kropssystemer. Når et eller begge af disse næringsstoffer mangler i kroppen, opstår der hurtigt helbredsproblemer.

Symptomer som kramper, følelsesløshed og prikken hænger sammen med mangel på disse næringsstoffer. I mere alvorlige tilfælde fører det til sygdomme som osteoporose.

Vitamin A-mangel

Vitamin A kan indtages gennem maden. Mangel på dette vitamin er forbundet med en øget risiko for øjensygdomme, hudlidelser og infektioner.

Mangel på folinsyre

Folinsyre er en type B-vitamin, der er involveret i reguleringen af hæmoglobin og protein. Lave niveauer kan føre til en form for anæmi, der forårsager træthed og mundsygdomme.

Magnesiummangel

Magnesium spiller en vigtig rolle i muskel- og nervesystemets funktioner. Det spiller endda en rolle i kontrollen af blodglukoseniveauet. Mangel på magnesium er forbundet med symptomer som træthed, spasmer, muskelsvaghed og kramper.

Kaliummangel

Kaliums vigtigste funktioner omfatter nervesystemets og hjerterytmens korrekte funktion. Hvis dets niveau i kroppen er lavt, øges risikoen for forstoppelse, muskelskader og træthed.

Anbefalet brug af kosttilskud til ældre

Det skal bemærkes, at man ikke bør tage let på brugen af kosttilskud til ældre. Selv om markedet er ret bredt, er det tilrådeligt at konsultere en læge eller en ernæringsekspert for at vælge den bedste løsning i henhold til individuelle karakteristika. Nogle af de anbefalede muligheder er følgende:

D-vitamin

D-vitamin er et af de mest udbredte kosttilskud til ældre. Det anbefales især fra 50-årsalderen og opefter, særligt hos kvinder, da faldet i østrogen har en indvirkning på forringelsen af knoglemassen og risikoen for osteoporose.

Indtagelse anbefales også i 60’erne og 70’erne, da det bidrager til forebyggelse af muskel-, nerve- og hjerte-kar-sygdomme. Det anbefalede indtag er 1000 milligram for mænd og 1200 milligram for kvinder.

Omega 3

Omega 3-fedtsyrer har positive virkninger på hjerte-kar- og stofskiftesundheden. De reducerer især risikoen for forhøjet kolesterol, forhøjet blodtryk, forhøjet blodsukker og inflammatoriske lidelser.

Optimale doser sikres bedst fra 50-årsalderen for at stimulere blodgennemstrømningen til hjernen og støtte hjernecellernes vækst. Den daglige dosis er 1000 milligram pr. dag.

Probiotika

Hos ældre hjælper indtagelse af probiotiske kosttilskud med at afbalancere tarmmikrobiotaen. Dette bidrager til en bedre fordøjelse og styrker immunforsvaret. Det anbefales at tage 1 milliard koloni- dannende enheder om ugen.

B12-vitamin

B12-vitamin er vigtigt for hjernens og nervesystemets normale funktion. Niveauerne har en tendens til at falde efter 50-årsalderen, da produktionen af saltsyre i maven, som hjælper med assimileringen, er reduceret. Ideelt set bør man tage mindst 2,4 mikrogram om dagen.

B12 kosttilskud til ældre

Protein: Kosttilskud til ældre

Proteintilskud har positive virkninger på muskel-, knogle- og ledsundhed. Og selv om dette næringsstof findes i mange fødevarer, er det også gyldigt at sikre den daglige dosis med proteinpulver eller piller. 20 til 30 milligram om dagen er tilstrækkeligt.

Brugen af kosttilskud til ældre: En oversigt

Det korrekte brug af kosttilskud til ældre kan variere fra person til person. Generelt kan disse produkter dog ikke erstatte de næringsstoffer, som du får fra en sund og varieret kost. Det er derfor en god idé at konsultere en ernæringsekspert eller læge, før man tager et kosttilskud.

Det kan interessere dig ...
En anbefalet træningsplan til ældre
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
En anbefalet træningsplan til ældre

Der findes en anbefalet træningsplan til ældre, og det bør du vide! Alder er ingen undskyldning. Lad os lære mere om denne træningsplan!
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.