Anerkendt urolog anbefaler mænd at tisse siddende, hvorfor?

Komfort, sundhed, hygiejne? Her er fordelene og grundene til, at en urolog anbefaler mænd at lade vandet siddende.
Anerkendt urolog anbefaler mænd at tisse siddende, hvorfor?
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Editorial Team

Sidste ændring: 04 juni, 2023

Når det kommer til personlige hygiejnevaner, er der visse skikke, som mænd har opretholdt i årevis uden at stille spørgsmål. En af dem er at lade vandet stående. Men Gerald Collins, der er urologisk kirurg på Alexandra Hospital i Cheshire (England), har i et interview anbefalet mænd at tisse siddende.

Hvorfor anbefales denne ændring? I denne artikel undersøger vi årsagerne til lægens forslag og de fordele, denne praksis kan medføre for mænds sundhed.

Det er dog vigtigt at bemærke, at det altid er tilrådeligt at konsultere en professionel for at løse eventuelle problemer relateret til din urinvejssundhed.

De fleste mænd foretrækker at lade vandet stående

Collins’ anbefaling understøttes af en rapport fra YouGov rapport om mænds vandladningspraksis. Baseret på en undersøgelse af mere end 7.000 mænd i 13 lande konkluderede dataanalysefirmaet, at de fleste mænd tisser stående.

Det viste sig også, at 33% af de britiske mænd sagde, at de aldrig ville overveje at sidde ned, mens kun 9% altid sidder ned for at tisse. På den anden side gjorde mænd i Mexico og Polen det klart, at de ikke var villige til at lade vandet siddende. I Mexico for eksempel sad kun 6% altid ned for at tisse, mens 36% sagde, at de “aldrig” ville gøre det.

Et andet afslørende resultat i rapporten er, at ældre mænd er mere tilbageholdende med at sidde ned end yngre mænd. Det skyldes muligvis en indgroet forestilling gennem årene om, at det er “mere maskulint” at lade vandet stående.

Undersøgelsen viste også slående kulturelle forskelle. For eksempel sagde 40% af de tyske mænd, at de “altid” tisser siddende, sammenlignet med 10% af amerikanerne og 5% af singaporeanerne.

Hvorfor anbefales mænd at tisse siddende?

Efter at have udforsket statistikkerne om mænds vandladningspraksis rundt om i verden, er det tid til at tage fat på det grundlæggende spørgsmål: Hvorfor anbefales mænd at tisse siddende? I det følgende afsnit vil vi se nærmere på årsagerne til den engelske læges forslag.

Det kan hjælpe med at tømme blæren effektivt

Under interviewet til The Telegraph understregede Dr. Collins, at det at sidde ned for at lade vandet kan betragtes som “den mest effektive måde” at gøre det på. Det skyldes, at bækkenmusklerne er afslappede, hvilket letter vandladningsprocessen.

At sidde kan endda blive mere gavnligt, når mænd bliver ældre. Det er på grund af godartet prostatahyperplasi. Denne tilstand er kendetegnet ved vækst af prostatakirtlen og det omgivende væv, hvilket forårsager en obstruktion i urinrøret og gør vandladningen vanskelig. En stigning i et specifikt nedbrydningsprodukt af testosteron er ansvarlig for cellevæksten, forklarede den engelske læge.

Godartet prostatahyperplasi bliver mere udbredt, når mænd bliver ældre. De, der lider af det, er mere udsatte for komplikationer som blæresten og urinvejsinfektioner.

Fra 40-årsalderen er det almindeligt, at prostatakirtlen vokser i størrelse.

Så mænd kan opleve, at det er mere behageligt at lade vandet i siddende stilling, hvis de har godartet prostatahyperplasi. Samtidig med dette perspektiv støtter forskere ved Leiden University (Holland) også idéen om, at det kan være en fordel for mænd at tisse siddende. I en artikel offentliggjort i tidsskriftet Plos One afslørede de, at denne stilling letter fuldstændig og hurtigere tømning af blæren.

Det er mere hygiejnisk for mænd at tisse siddende

Den anden grund til, at det anbefales mænd at tisse siddende, er relateret til hygiejne. Stående vandladning kan generere sprøjt, som kræver ekstra rengøring af toilettet.

Ved at tisse siddende mindskes muligheden for uønsket sprøjt. Det resulterer i en mere hygiejnisk oplevelse, der er mindre tilbøjelig til at sprede bakterier. Dette er især relevant i delte miljøer, såsom offentlige toiletter eller familiebadeværelser.

På den anden side har to amerikanske ingeniørprofessorer forsket i splashback-fænomenet og opdaget chokerende resultater ifølge en rapport fra The Guardian.

Ifølge deres resultater kommer urinen ud som en stråle, når den forlader urinrøret. Men i en afstand på mellem 5 og 10 centimeter begynder den at bryde op i dråber. Disse kolliderer med hinanden og danner såkaldte “satellitdråber”, som sprøjter i brede vinkler.

Hvis der er afføring i toilettet, vil disse dråber sandsynligvis også indeholde Escherichia coli-bakterier. Disse kollisioner, sammen med stænk fra at ramme toiletvandet fra en betydelig højde, kan sprede urin i alle områder af badeværelset. Selv på tandbørsten!

Øget komfort

Selvom det har været almindeligt for mange mænd at lade vandet stående, er det vigtigt at overveje fordelene ved at gøre det siddende. Den engelske urologs anbefaling om at vælge denne stilling kan hjælpe med at forbedre vandladningen.

Selvom det endelige valg er op til den enkelte, er det værd at overveje de potentielle sundhedsmæssige fordele. Husk, at det altid er vigtigt at konsultere en læge for at få personlig rådgivning om eventuelle problemer med urinvejene.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.