Anti aging rutine: 6 ting, man bør huske på

En anti-aging rutine hjælper med at holde din hud sund. Den har også indflydelse på dit udseende og dit velvære. Anti-aging rutinen omfatter fire processer: Rens, behandling, fugtpleje og beskyttelse. Hver enkelt er vigtig.
Anti aging rutine: 6 ting, man bør huske på

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Årene går ikke ubemærket forbi, og det er en kendsgerning, at det afspejler sig i dit udseende. Før eller senere kommer der udtrykslinjer og nogle få ufuldkommenheder på din hudfarve. En god anti aging rutine kan dog bremse eller minimere tidens virkninger.

Den genetiske faktor er afgørende for aldring, og det er ubestridt. Men livsstilen er også en afgørende faktor for, hvordan vi ældes. Her kan du træffe foranstaltninger, så årene, der går, har minimal indflydelse på dit udseende.

God ernæring, regelmæssig fysisk aktivitet, god hvile og en positiv sindstilstand kan udrette mirakler. Hvis du dertil tilføjer en anti aging rutine, er der gode chancer for, at du kan bevare dit ungdommelige udseende i mange år fremover.

Vigtigheden af en anti aging rutine

For at hjælpe dig med at forstå, hvorfor huden ældes, vil vi først sige, at overhuden (det yderste lag) består af 80% celler kaldet keratinocytter. Disse fornyes hver 28. dag i ungdomsårene, men derefter gør de det sjældnere.

På den anden side sker en lignende proces i dermis (hudens midterste lag). I dette tilfælde holder bindevævets fibroblaster dog gradvist op med at producere retikulære og elastiske fibre, såsom kollagen og elastin.

Ældning er dog både intrinsisk og extrinsisk. Den første afhænger af genetiske og metaboliske faktorer. Den anden skyldes eksterne faktorer som f.eks. forurening og stress. Det skal siges, at 80% af sidstnævnte skyldes solens virkninger.

En anti aging rutine hjælper med at bekæmpe de intrinsiske og extrinsiske tegn på aldring. Dens funktion er at forny huden og få den til at se yngre ud. Det anbefales at begynde at udøve den fra 30-års alderen.

Nøglerne til en anti aging rutine

En anti aging rutine bekæmper de tegn på aldring, der viser sig med tidens uundgåelige gang. En sådan rutine omfatter fire grundlæggende processer:

 1. Rens.
 2. Behandling.
 3. Fugt.
 4. Beskyttelse.

Lad os se nærmere på det!

Kvinde påfører creme i ansigtet
Rynker kan minimeres og til en vis grad forebygges med en anti aging rutine

1. Rens

Du bør altid rense din hud, både om morgenen og om aftenen. Det er vigtigt for at fjerne overskydende talg, snavs og rester af makeup. Hvis du ikke gør det, vil alle disse urenheder ophobe sig i porerne, hvilket letter spredningen af bakterier.

Der er mange måder at rense på, men den mest grundlæggende er at vaske dit ansigt med en rens, der ikke indeholder sæbe eller olie. Det er meget bedre, hvis den er rig på antioxidanter. Du skal bare påføre den med en blid massage og derefter fjerne den med rigelige mængder vand.

Du vil måske finde dette interessant: Sundhedsmæssige fordele ved kokosolie

2. Regelmæssig anvendelse af toner

Toner er det ideelle supplement til udrensning i en anti aging rutine. Der er en misforståelse om, at det kun er nødvendigt for akneudsat hud, men det er ikke sandt. Hvis du gerne vil holde det simpelt, skal du blot anvende meget koldt vand efter rensning.

Hvis du vil have noget mere specialiseret, skal du vælge en anti aging toner af god kvalitet. Disse er skånsomme mod huden og bekæmper også akne. De skal dog være olie- og alkoholfri.

3. Eksfoliering og fugtpleje

Det er meget vigtigt, at du udfører en eller to eksfolieringer om ugen for at fjerne døde hudceller fra hudens overflade. Dette er med til at genoprette din huds glans og gør de produkter, du anvender i ansigtet, mere effektive.

Det er også meget vigtigt, at du fugter din hud dagligt, da dette forebygger rynker. Kig efter en fugtgivende behandling med produkter, der har en eller flere af følgende komponenter:

 • Peptider trænger dybt ind og udglatter rynker og fine linjer.
 • Retinol fremmer fornyelsen af hudens overfladeceller. Effekten er en sundere og mere fast hud.
 • Niacinamid er en form for B3-vitamin, der hjælper med at fastholde fugten i huden.
 • Hyaluronsyre fremmer hydrering og hjælper med at udfylde fine linjer.
 • C-vitamin: Selv om det ikke er en fugtighedscreme i strengeste forstand, beskytter C-vitamin huden mod frie radikaler, stimulerer kollagenproduktionen og hjælper med at reducere og forebygge urenheder.

4. Anti-rynkecreme

Anti-rynkecremer tilfører fugt og næringsstoffer. Desuden stimulerer de kollagenproduktionen. Derfor er de meget gode allierede i din anti aging rutine. Grundlæggende er deres virkning at minimere udtrykslinjer.

Der findes masser af disse cremer på markedet. Det er bedst at vælge en, der er pro-collagen. De er normalt lavet med marine produkter. Det er også godt, at de indeholder E-vitamin, som er en antioxidant.

5. Solcreme: En nødvendighed i enhver anti aging rutine

Solen er en af hovedårsagerne til hudens ældning. Hvis du ikke bruger solcreme hver dag, er de andre trin i din anti aging rutine værdiløse. Ultraviolette stråler forårsager skader på huden på celleniveau og fremskynder aldringen.

Derfor bør du altid anvende solcreme. Glem ikke at påføre den på din hals, det øverste område af brystet og hænderne. På meget solrige dage skal du også sørge for at bære solbriller og en hat.

Kvinde påfører solcreme

6. Oprethold en sund livsstil

Enhver anti aging rutine bør suppleres med en sund livsstil. Undgå tobak og alkohol samt alle former for stoffer. Motionér regelmæssigt og spis afbalanceret. Beskyt dig også mod stress, sov godt og regulér dine følelser på en sund måde.

Du vil måske finde dette interessant: Sandheden om hudpleje og hudens sundhed

Start din anti aging rutine i dag

Rens, toner, fugtpleje og beskyttelse er en anti aging rutine, der ikke kun hjælper med at bekæmpe alder, men også hudproblemer som f.eks. akne. Tilsammen bidrager de alle til en sund, modstandsdygtig hud, der er mindre modtagelig over for urenheder og rynker.

Husk at bruge produkter, der har et afbalanceret olieniveau. På den måde beskytter du dig selv mod tørhed, men tilføjer ikke ekstra olie til din hud. Sørg også for, at ingredienserne ikke indeholder alkohol.

Start din anti aging rutine, når du fylder 30 år. Du har måske ikke tydelige tegn på aldring på det tidspunkt, men du kan forsinke det, hvis du begynder tidligt.

Det er dog aldrig for sent at begynde. Hvis du er over 30 år, vil daglig pleje hjælpe dig med at genvinde noget af din huds friskhed og forhindre, at den forringes.

Det kan interessere dig ...
7 anti aging hemmeligheder fra Himalaya
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 anti aging hemmeligheder fra Himalaya

Her finder du 7 anti aging hemmeligheder fra Himalaya som vil holde din krop ung og smuk på helt naturlig vis. Læs med her! • Flores, G. G., & Morice, W. M. (2012). Tratamiento del acné. Revista médica de Costa Rica y Centroamérica, 69(600), 91-97.
 • Gómez, S. A. A., Lorduy, H. C., Villamizar, J. R., & Hortúa, C. V. (2002). Evaluación clínica de las exfoliaciones con ácido salícilico en el tratamiento del melasma en pacientes con piel oscura. Revista de la Asociación Colombiana de Dermatología y Cirugía Dermatológica, 10(3), 929-934.
 • Cañizares Melero, C. (2018). Tratamientos no farmacológicos antienvejecimiento.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.