Fordelene ved at indtage agurkevand

Agurkevand hydrerer kroppen og giver vitaminer og mineraler, der har positive virkninger på kroppen. Hvorfor er agurkevand så gavnligt? Hvordan kan du tilberede det? Find ud af det her!
Fordelene ved at indtage agurkevand
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 26 august, 2022

Fordelene ved at indtage agurkevand fortsætter med at tiltrække opmærksomhed fra tusindvis af mennesker, der ønsker at finde kosttilskud til at tage sig af deres helbred og vægt. Selv om det er sandt, at det ikke er en helbredende drik og ikke er en “superfood”, kan et regelmæssigt indtag bidrage til at forbedre kostens kvalitet.

Agurk, som beskrevet i en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Phytotherapy, er en kaloriefattig fødevare, med antioxidant og antiinflammatorisk potentiale, som bidrager til fysisk velvære. Desuden er det en hjælp til vægttab, da det hjælper med at forlænge mæthedsfornemmelsen.

Fordele ved at indtage agurkevand

Med hensyn til fordelene ved at indtage agurkevand bør vi foretage nogle præciseringer. Først og fremmest er de ikke potente virkninger, fordi de opnås i forbindelse med en sund kost og gode livsstilsvaner. På den anden side er det ikke en helbredende eller terapeutisk drik, da den ikke lindrer sygdomme.

Med sin kombination af vand og agurk er det simpelthen en sund mulighed for at sikre tilstrækkelig hydrering og en ekstra tilførsel af vigtige næringsstoffer. Dette har positive virkninger på den fysiske og mentale sundhed. Hvad er det nyttigt til?

Agurkevand til hydrering

Kroppen kan ikke fungere ordentligt uden vand. Derfor har man altid anbefalet indtagelse af denne livsvigtige væske. Ifølge American Academy of Family Physicians skal de fleste mennesker drikke mellem 6 og 8 glas vand om dagen.

Denne mængde kan dog variere afhængigt af din alder, helbred og vaner. Under alle omstændigheder er vandindtag nødvendigt og har vigtige sundhedsmæssige fordele. Men da det nogle gange er kedeligt at drikke almindeligt vand, er en god mulighed at drikke agurkevand.

Takket være agurkens lette smag er dette vand ideelt til at køle ned på varme dage. Det kan endda bruges til at rehydrere kroppen efter træning eller enhver anden aktivitet, der genererer væsketab. Og det bedste af det hele? Det hjælper dig også med at få ekstra vitaminer og mineraler. Derudover giver det ekstra næringsstoffer til kroppen.

Agurkevand

Hjælper med at fremme velvære

Som vi har sagt, betyder de fordele, der tilskrives agurkevand, ikke, at det kan behandle sygdomme. Til dato er der ingen solide beviser for, at agurkevand eller agurk har evnen til at bekæmpe sygdomme.

Derfor er det, selv om det foreslås til visse sundhedsproblemer, ikke en erstatning for professionelt ordineret medicin eller terapier. Faktisk er det tilrådeligt at spørge din læge, før du tager det i en længere periode, om der er nogen risiko for uønskede virkninger.

Så hvorfor siges det, at agurkevand har fordele? For det første indeholder agurk, som beskrevet i forskning offentliggjort i Journal of Young Pharmacists , flavonoider og tanniner, der kan være med til at hæmme de negative virkninger af frie radikaler. Disse stoffer er en risikofaktor for for tidlig aldring og kroniske sygdomme.

På den anden side fremgår det af en undersøgelse offentliggjort i det medicinske tidsskrift Nutrition Reviews, at et optimalt vandindtag er afgørende for flere vigtige processer i kroppen. Hvis vi tilføjer de næringsstoffer, som agurken giver, finder vi nogle yderligere fordele. Ved at bekæmpe dehydrering kan indtagelse af agurkevand hjælpe med følgende:

 • Forbedring af fysisk ydeevne og bekæmpelse af træthed
 • Forøgelse af kognitive præstationer
 • Styrkelse af mave-tarmfunktioner
 • Understøtte nyrefunktioner
 • Regulering af balancen mellem vand og mineralsalte
 • Forbedring af hjertefunktionen
 • Forebyggelse af hovedpine forårsaget af dehydrering
 • Forbedring af hudens sundhed
 • Reduktion af risikoen for degenerative sygdomme

Agurkevand er nærende

Vand er et vitalt element for kroppen. I sig selv giver det dog ikke vitaminer. Derfor er det tilrådeligt at kombinere det med grøntsager som f.eks. agurker. Denne fødevare giver, udover at være meget kaloriefattig, et lille bidrag af vitaminer, mineraler og antioxidantforbindelser.

Som det fremgår af en udgivelse i Live Science , giver 2,4 dl agurk kun 16 kalorier. Derudover giver den ca. 4% af det daglige kaliumbehov, 3% af det daglige fiberbehov og 4% af det daglige C-vitamin. Den giver også små mængder af K-vitamin og E-vitamin.

Sådan laver du agurkevand

For de fleste sunde voksne er det gavnligt at drikke agurkevand og en god måde at holde kroppen hydreret på. På grund af den svagt vanddrivende virkning er det dog måske ikke egnet for nogle mennesker.

I tilfælde af sygdom eller medicinsk behandling er det bedst at konsultere en ekspert, før det indgår i den almindelige kost. Med dette i tankerne kan du her se, hvordan du tilbereder den.

Ingredienser til agurkevand
Sammen med agurk kan der anvendes andre sunde ingredienser som citron og ingefær.

Ingredienser

 • ½ glas vand (100 ml)
 • ½ agurk
 • 1 citron (kun saft)
 • 3 mynteblade
 • 1 isterning

Tilberedning

 • Kom alle ingredienserne i blenderen, undtagen myntebladene.
 • Blend i et par minutter, indtil du får en glat konsistens.
 • Til sidst pynter du med myntebladene og serverer.

Andre måder at tilberede agurkevand på

Der er mange måder at tilføje mere smag til denne drik på. For eksempel kan du ud over agurk og citron tilføje små mængder ingefær, bær eller ananas. Du kan også lave drikken ved at skære ingredienserne i skiver i stedet for at blende dem.

En drik, der fremmer velvære

Vi kan tilberede agurkevand for at nyde en hydrerende drik, der også giver vitaminer, mineraler og antioxidanter. Vi skal dog overveje, at det ikke er en helbredende drik, og at den heller ikke har mirakuløse egenskaber.

Derfor vil indtagelsen af den ikke hjælpe med at lindre lidelser eller sygdomme. Men på grund af dens egenskaber kan den være et godt hjælpemiddel til at fremme dit helbred.

Det kan interessere dig ...
3 lækre opskrifter med blæksprutte
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
3 lækre opskrifter med blæksprutte

Vi vil vise dig en række opskrifter med blæksprutte, så du kan nyde denne fødevare med høj næringsværdi. Hvilken vil du prøve først? • Hydration: Why It’s So Important. (March 27, 2017). American Academy of Family Physicians.
  Available in https://familydoctor.org/hydration-why-its-so-important/
 • Kumar D, Kumar S, Singh J, et al. Free Radical Scavenging and Analgesic Activities of Cucumis sativus L. Fruit Extract. J Young Pharm. 2010;2(4):365‐368. doi:10.4103/0975-1483.71627
 • Popkin BM, D’Anci KE, Rosenberg IH. Water, hydration, and health. Nutr Rev. 2010;68(8):439–458. doi:10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x
 • Mukherjee, P. K., Nema, N. K., Maity, N., & Sarkar, B. K. (2013, January). Phytochemical and therapeutic potential of cucumber. Fitoterapia. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2012.10.003

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.