Anvendelse og bivirkninger af Verapamil

Hvad er de forskellige anvendelser og bivirkninger af verapamil? Selvom dette stof betragtes som hjertekarmedicin, har det også andre anvendelser, såsom behandling af mani og forebyggelse af migræne.
Anvendelse og bivirkninger af Verapamil

Sidste ændring: 22 december, 2022

Verapamil er et lægemiddel, der kan administreres både oralt og intravenøst, afhængigt af patientens behov. Denne medicin kan bruges til behandling af hjertekramper (angina), forhøjet blodtryk (hypertension) og arytmier. Læs med for at lære mere om anvendelse og bivirkninger af verapamil.

Om anvendelse og bivirkninger af verapamil

Verapamil hører til familien af ​​klasse IV-antiarytmika. Det er mere effektivt end digoxin, den foretrukne hjertemedicin til styring af hjerteflimmer.

Selvom verapamil i vid udstrækning betragtes som et hjertekarmedikament, er der andre anvendelser. For eksempel kan det også bruges til behandling af mani og forebyggelse af migræne.

Læs også: Årsager til migræne samt symptomer og behandling

Der er forskellige former af dette lægemiddel på markedet, som læger kan ordinere afhængigt af patientens tilstand. Til behandling af hjertekrampe kan læger for eksempel ordinere tabletter med forlænget frigivelse. På den anden side er øjendråber nyttige til behandling af okulær hypertension og/eller grøn stær.

Hvad er arytmier?

Læger lytter til tegning af hjerte

En arytmi er en anomali i hjerteslag. Med andre ord kan hjerterytmen falde eller stige. I det første tilfælde kaldes denne type arytmi bradykardi og i det andet tilfælde takykardi.

Når dette sker, kan det påvirke dannelsen af ​​hjerteimpuls. Som en konsekvens kan ændringer i ledning forekomme. Dette kaldes “reentry” og er en af ​​de mest almindelige arytmier i den almindelige befolkning.

På den anden side er det værd at nævne, at arytmier normalt er ufarlige. Nogle kan dog bringe patientens liv i fare, så det er meget vigtigt at holde dem under kontrol.

Der er fire hovedtyper af arytmier:

 • Ekstrasystoli
 • Supraventrikulære arytmier.
 • Ventrikulære arytmier
 • Bradyarytmier

Hvad med hjertekrampe?

Denne tilstand, ligesom hjerteinfarkt (hjerteanfald), er en type iskæmisk hjertesygdom. Denne sygdom stammer fra forringelse og obstruktion af arterierne i hjertet.

Denne situation er kendt som arteriosklerose og er forårsaget af ophobning af kolesterolplak, lipider og inflammatoriske celler i væggene i disse arterier. Som en konsekvens får hjertet ikke nok blod til at kunne fungere korrekt.

Angina pectoris (iskæmisk smerte i brystet) viser sig gradvist over tid som et resultat af forringelsen af ​​arterierne i hjertet. Der er desuden to forskellige klassifikationer af denne tilstand:

 • Stabil angina pectoris: Smerter viser sig, når du træner, og kan sprede sig til andre områder af kroppen.
 • Ustabil angina pectoris: Smerten viser sig i hvile og er mere varig end i tilfælde af stabil angina pectoris.

Hvordan fungerer verapamil?

Verapamil gives til hjertepatient

Denne medicin skylder sin effektivitet over for de nævnte sygdomme til dens evne til at blokere spændingsafhængige calciumkanaler. Derudover virker det ved indtræden af ​​ekstracellulært calcium gennem membranerne i hjertemuskelceller. Desuden ændrer det ikke calciumniveauerne i plasmaet.

For at gøre dette fastgør verapamil sig til de langsomme calciumkanaler og ændrer deres struktur. Som et resultat kan de ikke flytte calcium fra plasmaet ind i myocardiale celler.

Denne medicin forstyrrer også frigivelsen af ​​intracellulært calcium, der er gemt i det sarkoplasmatiske retikulum, en cellulær struktur. Ved at reducere niveauerne af calcium inde i cellen udvides hjertemuskulaturen, hvilket påvirker den kontraktile mekanisme. Det samme gælder for blodkarenes glatte muskler.

På denne måde reducerer denne proces perifer modstand og derfor postbelastning. Disse mekanismer forklarer de gunstige virkninger af verapamil for patienter, der lider af hjertekramper og forhøjet blodtryk.

Læs også: Yoga til at kontrollere højt blodtryk

Bivirkninger af verapamil

Person tager sig til hjerte grundet bivirkninger ved verapamil

De mest alvorlige bivirkninger af verapamil inkluderer:

 • Sinus bradykardi
 • Sinus takykardi refleks
 • Atrioventrikulær blok af en anden kvalitet; du har muligvis brug for behandling med et andet lægemiddel
 • Lavt blodtryk (Hypotension)

Det er vigtigt at vide, at bivirkningerne af verapamil er hyppigere ved intravenøs administration end oral administration. Ud over disse alvorlige virkninger kan en patient på grund af dens vasodilatatorvirkning også udvikle andre uønskede virkninger, såsom:

 • Svimmelhed
 • Hedeture
 • Træthed
 • Hovedpine
 • Opkastning
 • Mavesmerter

Som det sidste, selv om det er meget sjældent, har nogle patienter udviklet overfølsomhedsreaktioner.

Konklusion

Verapamil er et lægemiddel, der hovedsageligt er nyttigt til behandling af angina pectoris, forhøjet blodtryk og forskellige typer arytmier.

Det har dog ret farlige bivirkninger, så det er vigtigt at være særlig forsigtig, når du modtager behandling med denne medicin. Som det sidste, skal du altid følge din læges anbefalinger og spørge vedrørende ethvert unormalt ubehag eller spørgsmål, du har.

Det kan interessere dig ...
5 naturlige midler mod højt blodtryk
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 naturlige midler mod højt blodtryk

Højt blodtryk rammer ofte de ældre, og dets årsager er resultatet af skadelige vaner som stress. Her er 5 naturlige midler mod højt blodtryk.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Dr. J. Manuel Guía Torrent, D. F. E. C. (2006). Tratamiento Médico De Las Taquicardias Supraventriculares. Protocolos Diagnósticos y Terapéuticos En Cardiología Pediátrica. https://doi.org/10.1157/13097525
 • Machado-Alba, J. E., Giraldo-Giraldo, C., & Machado-Duque, M. E. (2015). Calidad de la prescripción de verapamilo de liberación convencional en pacientes con hipertensión arterial. Revista de Calidad Asistencial. https://doi.org/10.1016/j.cali.2015.01.009
 • Morales, M. G., Guerrero, S. G., García, G. R., Villalobos, S. J., Camarena, A. G., Aguirre, S. J., & Martínez, S. J. (2005). Intoxicación grave con verapamilo. Archivos de Cardiologia de Mexico.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.