Anvendelse og fordele ved en vandigt flydende kost

Læger beder normalt patienter om at gennemføre en vandigt flydende kost for at fjerne eventuelle toksiner og forbedre en diagnostisk proces. Dagens artikel vil diskutere, hvad folk bør huske på, når de gennemgår denne diæt.
Anvendelse og fordele ved en vandigt flydende kost
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

En vandigt flydende kost er en aggressiv protokol, som folk gennemfører for at rense deres tarme. Det anbefales ikke uden overvågelse af en fagperson og et specifikt mål. Dette skyldes, at den ikke er velafbalanceret og kan føre til ernæringsmæssige mangler, hvis den anvendes over en længere periode.

Læger ordinerer den til visse begivenheder, f.eks. forud for en tarmundersøgelse. Den gør det muligt at fjerne affaldsstoffer, der sidder fast i fordøjelseskanalen, og forbedrer diagnosen af underliggende patologier.

Læs videre for at få mere at vide om den.

Formålet med en vandigt flydende kost

Hovedformålet med denne kost er at fjerne affaldsstoffer i tarmkanalen. Det skal udføres af to grunde, nemlig for at rense området eller for at lette diagnosticeringen af sygdom med en efterfølgende test.

Uanset hvad skal en person, der bruger den for at forbedre tarmfunktionen eller for at rense urenheder ud, gøre det omhyggeligt. Som du snart vil se, mangler denne type kost mange vigtige næringsstoffer. Kroppen kan ikke fungere på den alene i længere tid.

Kvinde spiser suppe

Karakteristika ved en vandigt flydende kost

Denne type kost fokuserer først og fremmest på hydrering. Den sikrer vandindtag og elektrolytbalance, som anses for at være nøglen til sundhed. Bemærk, at dårlig hydrering kan føre til uregelmæssigheder i blodtrykket. I hvert fald ifølge en undersøgelse offentliggjort i Nefrologia.

Som sagt er det en ret restriktiv diæt, og man må kun spise følgende:

 • Mineralvand, kulsyreholdigt vand eller aromatiseret vand.
 • Sigtede frugtsafter.
 • Aromatiserede drikkevarer.
 • Sodavand.
 • Te eller sort kaffe.
 • Gelatine.
 • Sigtet grøntsagssaft.
 • Sportsdrikke.
 • Skummet og siet bouillon.
 • Honning og sukker.
 • Slik.

Diæten er dog ofte mere restriktiv, men det afhænger af specialisten. Desuden er den ret mangelfuld, når det gælder kalorier og proteiner. Derfor må man ikke følge den på mellemlang eller lang sigt.

Du ved måske allerede, at et tilstrækkeligt proteinindtag er nøglen til at forebygge udviklingen af kroniske sygdomme. Faktisk er kravene til disse næringsstoffer steget i kostråd i de seneste år ifølge en undersøgelse offentliggjort i Annals of Nutrition & Metabolism.

Eksempel på menu

Der findes en lang række forskellige menuer til denne type kost. Det vigtige er, at man ikke inddrager andre fødevarer end dem, der anbefales. Generelt vil en læge bestemme den daglige menu.

Morgenmad

 • Sort kaffe med sukker.
 • 1 frugtsaft.

Midt på formiddagen

 • Gelatine og et glas saft.

Frokost

 • 1 glas juice.
 • Skummet kyllingebouillon.
 • Gelatine.
 • Vand.

Snack

 • Sort kaffe med sukker.

Aftensmad

 • Skummet fiskebouillon.
 • Gelatine.
 • Te med sukker.

Hvornår skal man følge denne kost?

Som nævnt er dette ikke en slankekur, og man bør ikke bruge den i længere tid. Den er god til rensning af tyktarmen før en koloskopi eller en anden diagnostisk test af fordøjelseskanalen.

Selv kan en person bruge den sammen med passende tilskud i tilfælde af udtalt bakteriel dysbiose. Dette skyldes, at det udøver en ændring på mikrobiotaen, før en person begynder at genindføre gradvist fiber og faste fødevarer for at hjælpe de nye bakterier med at slå sig ned.

Grøntsagssuppe til en vandigt flydende kost

Mulige risici og kontraindikationer ved en vandigt flydende kost

Som du kan forestille dig, vil denne kost ikke dække energibehovet. Faktisk opfylder den ikke engang behovet for essentielle makro- og mikronæringsstoffer. Den er ganske vist enkel, men der er risiko for akutte tilstande på grund af en ineffektiv tilførsel af næringsstoffer, hvis den fortsættes længere end nødvendigt.

En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Advances in Food and Nutrition Research viser f.eks., at manglende indtagelse af optimale mængder C-vitamin fører til skørbug på kort sigt. Til gengæld fører manglende opfyldelse af jernbehovet til anæmi.

Derfor anbefales det kun at følge en diætbehandling af denne type på lægeordination. Derfor skal du lytte til fagpersonens råd om, hvordan du skal gøre det, samtidig med at du minimerer risiciene. De vil sandsynligvis instruere dig i at spise en vis mængde sukker for at undgå hypoglykæmi.

En vandigt flydende kost kræver en streng protokol

Kort sagt bør en vandigt flydende kost ikke bruges til at tabe sig. Det er heller ikke tilrådeligt at gøre det derhjemme for at eksperimentere med det. Gennemførelsen af den kan føre til skadelige helbredseffekter, især hvis den ikke anvendes korrekt.

Det er en kortsigtet diætmetode med et specifikt mål, og du bør ikke bruge den til andet end det. Desuden skal en sundhedsperson overvåge og godkende den for at mindske de relaterede risici.

Som det sidste bør du som en generel regel undgå alt for restriktive diæter. Det skyldes, at de ikke har nogen sundhedsmæssige fordele på mellemlang og lang sigt og ikke er bæredygtige. Det eneste, du får, er sygdom betinget af den ineffektive tilførsel af næringsstoffer.

Det kan interessere dig ...
Er det sundt at indtage væsken i dåsemad?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Er det sundt at indtage væsken i dåsemad?

Mange undrer sig over, om det er sundt at indtage væsken i dåsemad eller ej. Vi vil fortælle, hvornår man bør anvende det og hvornår det bør smides... • Dizdar OS, Yeşiltepe A, Dondurmaci E, Ozkan E, Koç A, Gunal AI. Hydration status and blood pressure variability in primary hypertensive patients. Nefrologia. 2020 Sep-Oct;40(5):522-530. English, Spanish. doi: 10.1016/j.nefro.2020.02.002. Epub 2020 Jun 11. PMID: 32536454.
 • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, Elmadfa I, Heseker H, Leschik-Bonnet E, Stangl G, Volkert D, Stehle P; on behalf of the German Nutrition Society (DGE). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi: 10.1159/000499374. Epub 2019 Mar 22. PMID: 30904906; PMCID: PMC6492513.
 • Granger M, Eck P. Dietary Vitamin C in Human Health. Adv Food Nutr Res. 2018;83:281-310. doi: 10.1016/bs.afnr.2017.11.006. Epub 2018 Feb 16. PMID: 29477224.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.