Her er grunden til, at man ikke bør give energidrikke til børn

Energidrikke giver ikke børn tilstrækkelig væske og påvirker deres nervesystem og hjerte-kar-system. Desuden giver de kun en midlertidig stimulering.
Her er grunden til, at man ikke bør give energidrikke til børn

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Salget af energidrikke til børn er steget eksponentielt i de seneste år. Disse produkter er ikke sunde for nogen, men hos mindreårige har de endnu mere alvorlige konsekvenser. Desværre anslås det, at omkring halvdelen af de regelmæssige forbrugere er under 18 år.

Energidrikke indeholder stimulanser. De omfatter store mængder sukker, koffein og taurin, som er en forstærker af selve koffeinen.

De stoffer, der findes i energidrikke, kan skade børn og unges sundhed. Derfor bør mindreårige ud fra et medicinsk synspunkt aldrig indtage denne type produkter.

I denne artikel forklarer vi hvorfor.

Hvad er energidrikke?

Det første, der skal siges, er, at energidrikke ikke er det samme som sportsdrikke eller isotoniske drikkevarer. Idrætsudøvere bruger sidstnævnte til at rehydrere og genopfylde sukker og mineraler efter en krævende fysisk aktivitet.

Energidrikke har derimod et højt indhold af stimulerende stoffer. De indeholder især koffein. Faktisk indeholder hver flaske mellem 27 og 164 milligram koffein.

Disse drikkevarer indeholder også forbindelser som taurin og guarana, som forstærker virkningen af koffein. De er også blevet tilskrevet evnen til at øge den kognitive funktion eller den sportslige præstation. Der er dog ikke noget solidt videnskabeligt bevis for at bekræfte dette.

En anden ting, man bør vide, er, at den stimulerende virkning af disse produkter genererer disse fornemmelser. Hvorom alting er, så indeholder energidrikke usikker koffein og urtetilskud, der også kan have stimulerende virkninger.

De negative sundhedsmæssige virkninger af energidrikke

Disse drikkevarer har negative virkninger på nervesystemet og hjerte-kar-systemet. Generelt set er de umiddelbare konsekvenser normalt forstyrret søvnmønster og paradoksalt nok en øget træthedsfornemmelse.

Taurin er blevet forbundet med øget hjertefrekvens og uro. Desuden forværres symptomerne, hvis der er en tidligere angst- eller manisk lidelse. På den anden side kan det høje sukkerindhold i energidrikke øge insulinresistensen.

Energidrik hældes op i glas

Hvorfor anbefales energidrikke til børn ikke?

Børn og unge er individer i udvikling. Derfor kan virkningerne af disse drikkevarer være mere alvorlige for dem. Generelt er denne aldersgruppe i større risiko for bivirkninger og langsigtede konsekvenser ved indtagelse af disse produkter.

Lad os se, hvad de er.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: 3 fødevarer, der regulerer blodsukkeret

De umiddelbare negative virkninger

De skadelige virkninger af disse drikkevarer er mere almindelige hos børn og unge. Disse omfatter hovedpine, hjertebanken, kvalme, opkastning, diarré, søvnproblemer og kramper.

I en undersøgelse foretaget i Australien af Telethon Kids Institute blev det fastslået, at 55,4% af børn, der var regelmæssige forbrugere af energidrikke, havde bivirkninger, der krævede lægehjælp.

Adfærdsproblemer

En anden undersøgelse offentliggjort i Neuroscience Biobehavior rapporterede om adfærdsproblemer hos børn og unge, der regelmæssigt indtager energidrikke. Generelt har de en tendens til at være hyperaktive og til at udvise risikabel adfærd.

Desuden har de også flere problemer med adfærdsregulering og udvikler selvdestruktiv adfærd. På den anden side er de mere tilbøjelige til at indtage alkohol og psykoaktive stoffer som ledsagere eller kombinationer.

Som det sidste har de en tendens til at spise mindre næringsrig mad og have flere humørsvingninger. De kan også præstere dårligere i skolen og have dårligere sociale færdigheder.

Hjertekarsystemets sundhed

Forskning offentliggjort af American Heart Association (AHA) viser, at hyppigt forbrug af energidrikke ændrer hjertets elektriske aktivitet. Dette øger sandsynligheden for at udvikle en abnormitet kaldet ventrikulær takykardi.

De skadelige virkninger af sukker

Disse drikkevarer indeholder meget sukker. Dette fremmer i princippet udviklingen af huller i tænderne. Dette er dog ikke den mest skadelige virkning.

I virkeligheden gør disse forbindelser børn mere udsat for diabetes og fedme. Det anslås, at der i øjeblikket er omkring 158 millioner overvægtige børn og unge i verden.

Forgiftning

Et højt forbrug af energidrikke hos børn gør forgiftning mulig. Konsekvenserne kan være alvorlige med bevidsthedstab, hallucinationer, kramper, slagtilfælde og endog pludselig død. I mange tilfælde fører opgivelse af disse drikkevarer til abstinenssymptomer.

Dreng med angst skjuler sit ansigt

Alternative drikkevarer i stedet for energidrikke til børn

Mange børn og unge og en stor del af forældrene forveksler energidrikke med isotoniske drikkevarer. Det første er at forstå forskellene og være opmærksom på, at sportsdrikke kun bør bruges efter eller under intens fysisk aktivitet.

Når det er sagt, bør alle unge sportsudøvere kunne restituere sig med rent vand. Hvis det indtages i den rigtige mængde, er der ingen risiko for dehydrering. Det er bedst at drikke vand hvert 15. til 20. minut under fysisk aktivitet.

Hvis dit barn imidlertid ønsker at drikke noget andet, kan disse drikkevarer være gode alternativer:

  • Isotoniske drikkevarer eller sportsdrikke: Det er drikkevarer, der indeholder kulhydrater og elektrolytter og en betydelig mængde kalorier.
  • Vitaminvand: Disse drikkevarer indeholder også ofte ekstra kalorier, koffein, kunstige sødemidler og urter. De kan ikke anbefales, men er et lidt bedre alternativ end energidrikke.
  • Naturlig juice er et godt alternativ, så længe det har et lavt sukkerindhold.
  • Frisk frugt hjælper også med at holde kroppens hydrering i balance.
  • Vand er dog stadig det sundeste valg.

Vi ved, at du vil kunne lide at læse: 3 perfekte morgenmåltider til en sund kost

Undgå reklamer for energidrikke til børn

Som det sidste er det vigtigt at rådføre sig med en børnelæge om de drikkevarer, som børn og unge normalt indtager. Gode oplysninger er den bedste støtte til at træffe gode beslutninger på dette område.

Producenterne af disse drikkevarer bruger ofte meget overbevisende reklamer rettet mod børn. Hvis lovgivningen ikke kontrollerer dette, er det bedste at gøre at tale med børnene, så de er velinformerede og ikke lader sig manipulere af disse vildledende budskaber.

Det kan interessere dig ...
Sådan laver du en energishake med peanutbutter og banan
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan laver du en energishake med peanutbutter og banan

Denne energishake med peanutbutter og banan er et godt valg for dem, der dyrker sport hver dag. Lær, hvordan du laver den her!  • Trapp Et. Al., G. (2018, 5 octubre). Call for a ban on the sale of energy drinks to children (<18 years of age) due to the significant negative impact these drinks have on children’s health. Telethon Kids Institute. https://www.nslhd.health.nsw.gov.au/HealthPromotion/Documents/cs.ccs.074.181005.sub.Telethon+Kids+Institute.pdf.
  • Temple J. L. (2009). Caffeine use in children: what we know, what we have left to learn, and why we should worry. Neuroscience and biobehavioral reviews, 33(6), 793–806. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2009.01.001.
  • Shah Et. Al., S. (2019, 29 mayo). Impact of High Volume Energy Drink Consumption on Electrocardiographic and Blood Pressure Parameters: A Randomized Trial. JAHA. https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/JAHA.118.011318.
  • Contreras, K., & Villada, W. (2017). Efectos médicos del consumo de bebidas energéticas. Revisión de la literatura. Int. J. Med, 4(2), 1167-1173.
  • Manrique, Clara Inés, Claudia Lucía Arroyave-Hoyos, and David Galvis-Pareja. “Bebidas cafeínadas energizantes: efectos neurológicos y cardiovasculares.” Iatreia 31.1 (2018): 65-75.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.