Fordele ved kardemomme ifølge videnskaben

Kardemomme er et krydderi med en intens smag, som kan blive anvendt både i søde og salte opskrifter. I denne artikel vil vi tale om fordelene ved kardemomme ifølge videnskaben.
Fordele ved kardemomme ifølge videnskaben

Sidste ændring: 27 oktober, 2020

De mange fordele ved kardemomme har været dokumenteret i flere hundrede år. Det var dog ikke indtil for nylig, at videnskabelig forskning sagde god for disse påstande.

Anvendelsen af kardemomme som et krydderi er gængs, eftersom dets milde søde smag forbedrer smagen af flere retter. Mange foretrækker dog denne plante (Elettaria cardamomum L) på grund af dets medicinske egenskaber.

Ifølge en artikel udgivet i Journal Medicinal & Aromatic Plants kommer denne ingrediens fra Indien. Den er faktisk blevet brugt i traditionel medicin i århundreder. Det er derudover en af de mest populære aromatiske midler både indenfor kulinarisk kunst og også i kosmetik.

Ønsker du at vide mere om de forskellige fordele ved kardemomme? Så bør du læse med her!

De primære fordele ved kardemomme

Frøene og olien fra kardemomme har begge interessante medicinske anvendelsesmuligheder. Selvom de ikke er det første valg, når det kommer til behandling af sygdomme, kan de dog hjælpe med at fremme velvære. Det er selvfølgelig, så længe de er en del af en sund kost.

Ifølge et kapitel i bogen Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention har dette krydderi anti-inflammatoriske, antioxidante og antimikrobielle egenskaber, som forklarer dets positive effekter på helbredet. Det er derudover sikkert at indtage for de fleste personer og er inkluderet i en række daglige midler.

Hvad er så fordelene ved kardemomme?

Kardemomme hjælper med at regulere blodtrykket

Personer med højt blodtryk kan drage fordel af at indtage kardemomme. Ifølge et studie udgivet i Indian Journal of Biochemistry and Biophysics  bidrager kardemomme til en sænkning af højt blodtryk hos patienter med primær hypertension. Det øger derudover fibrinolyse og forbedrer den antioxidative status.

Det er ikke fuldstændig klart, hvorfor dette krydderi har sin effekt på vores helbred. Forskere mistænker dog, at det handler om dets milde vanddrivende effekt. Med andre ord stimulerer det elimineringen af væske, som ophobes i kroppen, og som er en risikofaktor for forhøjet blodtryk.

Læge måler blodtryk

Kardemomme beskytter mod kroniske sygdomme

På grund af sine anti-inflammatoriske egenskaber mindsker kardemomme risikoen for ikke-overførbare kroniske sygdomme inklusiv dem, som er i kategorien for metabolisk syndrom. Selvom en inflammatorisk tilstand er nødvendig til en vis grad, kan det over tid føre til seriøse helbredsproblemer.

Som et studie i det medicinske tidsskrift Biomedicine & Pharmacotherapy demonstrerer, indeholder kardemomme dog polyfenol, flavonoider og terpenoider, som hjælper med at bekæmpe inflammation. For at være mere specifik kan en dosis på 50 til 100 mg per kilo kropsvægt hæmme omkring fire inflammatoriske komponenter i studier med rotter.

Fordele ved kardemomme: Det bidrager til sund fordøjelse

En af de mest bemærkelsesværdige fordele ved kardemomme handler om fordøjelsen. Beviser siger, at ved at kombinere det med andre medicinske krydderier kan det lindre gængse symptomer såsom kvalme og opkast. Eksperter mener derudover også, at det hjælper på mavesår.

I et studie på dyr udgivet i Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine hjælper kardemommeekstrakt kombineret med andre krydderier med at mindske dannelsen af mavesår. Undersøgelser konkluderer derudover også, at kardemomme også kan beskytte mod Helicobacter pylori, som er en af de primære årsager til mavesår og problemer med fordøjelsen.

Kardemomme hjælper med at forbedre den orale sundhed

En af de traditionelle anvendelser af kardemomme handler om den orale sundhed. Det er faktisk en ingrediens, som hjælper med at bekæmpe dårlig ånde, og er en gængs ingrediens i tyggegummi af netop den grund.

Et studie udgivet i Dental Research Journal pointerer, at dette krydderi er effektivt mod patogene bakterier i munden såsom Streptokokker og Candida albicans.

På samme tid viste et studie fra 2009, at kardemommeekstrakt var nyttigt i bekæmpelsen af fem bakterier, der forårsagede huller i tænderne. De var i den grad effektive i at hæmme deres vækst. Mere forskning er dog nødvendig for at kunne bevise disse effekter på mennesker.

Mand med dårlig ånde

Andre fordele ved kardemomme

Er det sikkert at indtage kardemomme?

Til dags dato er der ingen data omkring de mulige bivirkninger ved at indtage kardemomme. Eksperter anser kardemomme som sikkert for sunde voksne. De anbefaler dog at indtage det i moderate mængder.

De advarer dog mod medicinsk anvendelse af kardemomme, når det gælder kvinder, der er gravide eller ammer. Det samme gælder, når det kommer til børn, eftersom der ikke er nogen tilgængelige data omkring anvendelsen af det i disse tilfælde.

Den bedste måde at drage nytte af fordelene ved dette krydderi er ved at tilføje det naturligt til fødevarer. Selvom der er tilgængelige kosstilskud, er de ikke reguleret af Fødevare- og Lægemiddelforvaltningen. Du bør derfor tage dem med forsigtighed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Korikanthimathm, Vs & Prasath, D. & Rao, Govardhana. (2001). Medicinal properties of Elettaria cardamomum. J Med Aromat Plant Sci. 22/23.
 • Sengottuvelu, S. (2011). Cardamom (Elettaria cardamomum Linn: Maton) Seeds in Health. In Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention (pp. 285–291). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375688-6.10034-9
 • Verma SK, Jain V, Katewa SS. Blood pressure lowering, fibrinolysis enhancing and antioxidant activities of cardamom (Elettaria cardamomum). Indian J Biochem Biophys. 2009;46(6):503‐506.
 • Lumeng CN, Saltiel AR. Inflammatory links between obesity and metabolic disease. J Clin Invest. 2011;121(6):2111‐2117. doi:10.1172/JCI57132
 • Khorasani F, Aryan H, Sobhi A, et al. A systematic review of the efficacy of alternative medicine in the treatment of nausea and vomiting of pregnancy. J Obstet Gynaecol. 2020;40(1):10‐19. doi:10.1080/01443615.2019.1587392
 • Mutmainah, Susilowati R, Rahmawati N, Nugroho AE. Gastroprotective effects of combination of hot water extracts of turmeric (Curcuma domestica L.), cardamom pods (Ammomum compactum S.) and sembung leaf (Blumea balsamifera DC.) against aspirin-induced gastric ulcer model in rats. Asian Pac J Trop Biomed. 2014;4(Suppl 1):S500‐S504. doi:10.12980/APJTB.4.2014C972
 • Mahady GB, Pendland SL, Stoia A, et al. In vitro susceptibility of Helicobacter pylori to botanical extracts used traditionally for the treatment of gastrointestinal disorders. Phytother Res. 2005;19(11):988‐991. doi:10.1002/ptr.1776
 • Sharma R. Cardamom comfort. Dent Res J (Isfahan). 2012;9(2):237. doi:10.4103/1735-3327.95243
 • Aneja, K & Joshi, Radhika. (2009). Antimicrobial Activity of Amomum subulatum and Elettaria cardamomum Against Dental Caries Causing Microorganisms. Ethnobotanical Leaflets. 13.
 • Patil, Shrikant & Sreekumaran, E & Krishna, A.. (2011). EVALUATION OF THE EFFICACY OF CARDAMOM AROMATHERAPY ON AEROBIC FITNESS & AUTONOMIC FUNCTIONS AMONG STUDENTS. 1 2 1. Journal of Health and Allied Sciences NU. 01. 10.1055/s-0040-1703515.
 • Nitasha Bhat GM, Nayak N, Vinodraj K, Chandralekha N, Mathai P, Cherian J. Comparison of the efficacy of cardamom (Elettaria cardamomum) with pioglitazone on dexamethasone-induced hepatic steatosis, dyslipidemia, and hyperglycemia in albino rats. J Adv Pharm Technol Res. 2015;6(3):136‐140. doi:10.4103/2231-4040.157981
 • Masoumi-Ardakani Y, Mahmoudvand H, Mirzaei A, et al. The effect of Elettaria cardamomum extract on anxiety-like behavior in a rat model of post-traumatic stress disorder. Biomed Pharmacother. 2017;87:489‐495. doi:10.1016/j.biopha.2016.12.116

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.