Arbejd for at leve, lev ikke for at arbejde

Takket være den teknologiske udvikling er der nu masser af muligheder for at viderudvikle denne viden og tilpasse den til behovene for hver enkelt øjeblik.
Arbejd for at leve, lev ikke for at arbejde

Sidste ændring: 11 december, 2018

Ofte hører man, at personer siger, at de bliver nødt til at finde et arbejde, som de oprigtigt kan lide. På den måde så vil de aldrig skulle arbejde en eneste dag i deres liv. Arbejd for at leve, lev ikke for at arbejde, det er emnet for denne artikel.

Men vi ved allesammen, at dette ikke er helt rigtigt. For at kunne leve er nogle personer nogle gange tvunget til at udføre bestemte professionelle jobs, som ikke stemmer overens med dem eller deres værdier.

Men det bør ikke være på den måde. Hvis man skal bruge en stor del af sin dag i et dårligt miljø, der krænker ens principper, vil det før eller senere påvirke ens følelsesmæssige helbred. Dette vil også med tiden påvirke ens fysiske helbred.

Livet er for kort til at udføre det forkerte arbejde.

Det er derfor, man så vidt muligt bør udføre opgaver, der passer til ens talenter. Og mere end noget andet bør man lave ting, der giver en tilfredsstillelse. Det kan man opnå ved at lave noget, man er god til, og giver én en god følelse.

Arbejd for at leve, lad os se på det.

Tid til at arbejde og tid til at leve

Hvis du er bekendt med “teorien om de tre otte-taller”, så ved du allerede, at ideelt vil en 8-timers arbejdsdag give 8 timers fritid og 8 timers hvile eller søvn.

Du ved også, at tingene ikke altid er på denne måde. Der er ekstra arbejdstimer på ens vagt eller delte vagte, der gør, at man mister værdifulde timer af dagen.

Eksperter indenfor arbejdspsykologi pointerer 3 forskellige typer profiler forbundet med at imødekomme arbejde og det komplicerede miljø, der er omkring en. De er som følgende:

1. Personer, der hader deres arbejde

Den første type refererer til personer, der af en eller anden grund er nået til det punkt, hvor de hader deres job.

 • Dette kan være forårsaget af flere forskellige faktorer. For eksempel dårlig ledelse, personer, der ikke værdsætter deres ansatte, eller som “udnytter” dem. Det kan også nogle gange være bestemte miljøer baseret på konkurrence eller stort pres. I den situation kan bestemte kolleger gøre, at man ikke bryder sig om sit arbejde. Dette kan forårsage stress og ubehag.
Kvinde med hovedpine

2. Dem, der gør, hvad der er nødvendigt

Denne type udgør helt klart størstedelen af befolkningen. Når dagen er omme, så er arbejde trods alt både nødvendigt og obligatorisk. Så man gør sit bedste på sit arbejde.

Men man vil ende med at føle en form for opgivelse. Dette stopper en fra et drømme om nogensinde at leve et bedre liv eller vinde i lotto.

 • Hvis der ikke er nogen form for voldsomt ubehag eller en skadelig situation, som tidligere beskrevet, falder folk nogle gange ind i en rutine eller mangler motivation. Disse personer ender med at miste deres livsnødvendige energi.
 • De falder langsomt i en apatisk og kvælende rutine. Dette kan føre til stress og angst, der er forårsaget af mangel på personlig tilfredsstillelse. Det er forårsaget af en indvendig ubalance.
 • Arbejde bliver en rutine og noget, som definerer en. Det får desuden en til at føle sig nyttig og stolt af sig selv. Selvom der er forskel på personer, ender mange med at lide af en depression på grund af dette.

Efter “arbejd for at leve, lev ikke for at arbejde” bør du også læse:
Derfor er håndarbejde godt for hjernen

3. Personer, der elsker, det de laver

Denne gruppe mennesker indeholder dem, der har fundet deres personlige formål, hvilket definerer dem. De identificerer sig selv med det. For disse personer er arbejde ikke en forpligtelse. Det er snarere noget, der giver dem personlig betydning.

 • Deres arbejde fremmer ikke kun deres egen tilfredsstillelse, men det fremmer også andres livskvalitet.
 • Personer, der elsker, det de laver, og som har været heldige nok til at finde et middel eller en sammenhæng, der værdsætter deres evner, arbejder med sit sande kald.
 • Ordet kald kommer fra latin og betyder “et kald indefra, der omdanner ens stemme til handling.” Dette er noget, som vi alle bør finde. Vi bør allesammen finde midlerne til at udføre dette.
Boernefotograf

Hvis du er nået hertil i, “arbejd for at leve, lev ikke for at arbejde” bør du også læse:

Det siger din sovestilling om din personlighed

Vidensnomader, fremtidens arbejdere

I dette udviklende og mere komplekse samfund er en ny arbejdskraft dukket op. Den er lige så interessant, som den er nyttig. De er kendt som “vidensnomader”, og de har de følgende kendetegn.

 • En “vidensnomade” kan være en yngre eller ældre person, der ved, at han/hun har evner, som kan være nyttige for andre, og de ønsker at dele dem.
 • Vidensnomaden forstår, at deres arbejde er deres lidenskab. Men de udfører det uafhængigt af andre uden at behøve at få retninglinjer og vejledning.
 • Disse personer kan godt lide at skabe kontakt til andre, enten personligt eller gennem teknologiske midler. Dette er hovedsagligt, hvor de finder deres perfekte sted til at udvikle deres arbejde.
 • Vidensnomaderne værdsætter sin frihed. De omdanner information til viden, og de er alsidige. De lærer konstant, de er rastløse og frygter ikke fejltagelser. Det skyldes, at de også ser dette som en måde at lære på.
Kvinde der sidder med sommerfugle

En spændende ting er, at de skriver mange bøger og undervisningsmateriale. De leder efter nye muligheder for ansættelse på en kompleks måde, og mere end noget andet prøver de at arbejde for at blive lykkelige.

Arbejd for at leve, lev ikke for at arbejde. Hvilken type er du?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.