Ascorbinsyre: Anvendelse og fordele

Den farmaceutiske industri anvender ascorbinsyre til at lave alle mulige doseringsformer og C-vitaminpiller. Lær mere om det i denne artikel.
Ascorbinsyre: Anvendelse og fordele

Sidste ændring: 21 december, 2022

Ascorbinsyre, bedre kendt som C-vitamin, er et stof med en stor antioxidant evne. Denne antioxidante evne af et stof refererer til dens evne til at forsinke eller forhindre iltningen af andre celler.

Nogle mener, at oxidativ stress bidrager til udviklingen af en lang række af sygdomme. I mange tilfælde, er det ikke klart, hvor vidt oxidanter trigger sygdommen eller om de blot er en konsekvens. Uanset hvad, er antioxidanter meget vigtige for vores helbred. Det er ikke kun for at opretholde kroppens funktion, men også for at undgå mulige sygdomme.

Indtagelsen af ascorbinsyre handler også om dannelsen af et beskyttende skjold mod infektioner og vira. Det er også et meget effektivt middel til optagelsen af jern og til at styrke knoglevæv.

Fysiske aspekter af ascorbinsyre

Ascorbinsyre er et naturligt element, der gængst er til stede i frugtsukker, grøntsager og, i mindre grad, i proteiner. Når det isoleres, ses det som støv eller gullige krystaller. Det er farveløst, lugtfrit, fast og opløseligt.

Det er et essentielt antioxidant og dets pH er 2,1 til 2,6. Som navnet antyder, er det, derfor, et surt stof. Dette syrlige karaktertræk kommer fra dets indhold af surt brint. Som vi nævnte ovenfor, er det vandopløseligt og ligeledes er den kommercielle form af C-vitaminer.

Hvad bruges ascorbinsyre til?

Dette stof har anvendelsesmuligheder i mange forskellige industrier. De er forskellige og varierer i forhold til disse virksomheders formål. I det henseende kan vi nævne:

Kosmetikindustrien

Som vi nævnte ovenfor, er ascorbinsyre et glimrende antioxidant. Det er en meget nyttig egenskab, når man laver kosmetikprodukter.

Det bliver primært brugt til at stimulere aktiviteten af de regenerative enzymer i vævene og producenter af kollagen i huden. Sammen med E-vitamin, er dette en essentiel komponent i anti-age skønhedsprodukter, blandt andet.

Du vil måske også være interesseret i at læse: De 10 bedste hjemmelavede behandlinger mod tør hud

Fødevareindustrien

Ascorbinsyre er naturligt til stede i mange fødevarer og er et grundlæggende næringsstof til et optimalt helbred. Alligevel, indtager mange mennesker ikke den mængde, de burde, for at møde minimumkravet.

Af den grund, tilføjer fødevareproducenter ofte denne komponent og dets mineralske salte. De gør dette for at styrke fødevarens antioxidante evne.

Farmaceutisk industri

Personer i denne industri bruger ascorbinsyre til at lave alle mulige doseringsformer og til at lave C-vitaminpiller. Siden opdagelsen af dette vitamin i 1932, blev det til et ernæringstilskud. Det bidrager også til forstærkning af bestemte biokemiske processer i kroppen.

Disse kosttilskud er gængst en nødvendighed for de personer, som ikke kan optage den nødvendige mængde, fordi deres kroppe ikke kan omdanne det.

Fordelene ved ascorbinsyre

Fordelene ved dette næringsstof er tæt relateret til, hvordan man bruger det.

I den forstand, er det essentielt til hudpleje. Man kan bemærke dets effekter næsten øjeblikkeligt på grund af dets antioxidante indhold. Dermed, forsinker det hudens aldring.

Det stimulerer også produktionen af naturligt kollagen, hvilket forbedrer hudens og vævenes udseende. Kollagen er et ustabilt proteinstof, som kræver hydroxylering for at kunne regenere en hver skade i kroppen.

Organerne og vævene i kroppen begynder at degenerere, når der ikke er nok kollagen. Hvis du ikke får nok ascorbinsyre, vil du have større sandsynlighed for at lide af skørbug. Det er en sygdom, som påvirker din hud, tandkød og hår.

Ascorbinsyre er, derudover, essentielt til ordentlig funktion af stofskiftet, eftersom det hjælper med at omdanne de følgende stoffer:

  • Kolesterol
  • Galdesyre
  • Aminosyrer
  • Kulhydrater

Det arbejder også på fordøjelsen af en anden række stoffer samt vedligeholdelsen af knoglestrukturen i en perfekt stand. For eksempel, styrker det endda tænderne ved at holde dem sunde.

Andre fordele ved ascorbinsyre er dets evne til at forbedre blodårers, seners og ledbånds elasticitet og dets hjælp i vasodilation og koagulationsforebyggelse.

Som du kan se, hjælper det folk med højt blodtryk og åreforkalkning, ved at give dem mulighed for at undgå iskæmiske problemer.

Konklusion

Som det sidste, er ascorbinsyre eller C-vitamin en grundlæggende komponent i din krop. Du skal indtage den nødvendige mængde gennem en ordentlig kost. Hvis det ikke er muligt, er der dog altid kosttilskud, som kan hjælpe dig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Vannucchi, H., & Rocha, M. de M. (2012). Vitamina C ( ácido ascórbico ). ILSI Brasil – International Life Sciences Insyitute Do Brasil. https://doi.org/10.1016/B978-84-9113-015-4/00050-2
  • Head, K. A. (1998). Ascorbic acid in the prevention and treatment of cancer. Alternative Medicine Review.
  • Michels, A. J. (2018). Vitamin C | Linus Pauling Institute | Oregon State University.
  • Teucher, B., Olivares, M., & Cori, H. (2004). Enhancers of iron absorption: Ascorbic acid and other organic acids. International Journal for Vitamin and Nutrition Research. Internationale Zeitschrift Für Vitamin- Und Ernährungsforschung. Journal International De Vitaminologie Et De Nutrition, 74, 403-19. doi:10.1024/0300-9831.74.6.403
  • Iqbal, K., Alam, K., & Khattak, Muhammad Muzaffar Ali Khan. (2004). Biological significance of ascorbic acid (vitamin C) in human health – A review. Pakistan Journal of Nutrition, 3 doi:10.3923/pjn.2004.5.13
  • Keen, M. (2016). Vitamin E in dermatology. Indian Dermatology Online Journal, 7 doi:10.4103/2229-5178.185494

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.