Aseptisk teknik - Formål og fordele

Den aseptiske teknik består af en række foranstaltninger, der har til formål at minimere risikoen for infektioner hos hospitalspatienter.
Aseptisk teknik - Formål og fordele
Nelton Abdon Ramos Rojas

Skrevet og kontrolleret af læge Nelton Abdon Ramos Rojas.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Aseptisk teknik er en række foranstaltninger, der reducerer risikoen for infektion hos både patienter og medicinsk personale. Desuden reducerer disse foranstaltninger muligheden for infektion eller kontaminering af et område eller kliniske instrumenter.

Som du kan se, er de en del af forebyggelsen mod indtrængen af fremmede mikroorganismer i vores kroppe. De beskytter både de patienter, der modtager behandling, og de fagfolk, der arbejder i et hospitalsmiljø.

For at udføre denne uundværlige metode skal det medicinske team have forudgående viden og færdigheder. Man skal tage hensyn til de hygiejne- og biosikkerhedsstandarder, der normalt anvendes.

Infektionstyper i henhold til deres karakteristika

Tom lægeklinik

Aseptiske teknikker har til formål at minimere udviklingen af nosokomielle infektioner. Dermed forbedres kvaliteten af patientens behandling. Det garanterer også både deres og det medicinske teams sikkerhed i et givet specialiseret center.

Det beskytter også det nærmeste samfund, da forandringer kan spredes under invasive processer som f.eks. kirurgiske indgreb. I disse er gruppen af specialister i direkte kontakt med patientens inficerede væv.

I øjeblikket kan vi klassificere infektioner ud fra forskellige faktorer. Der findes f.eks. endogene og eksogene infektioner.

Man kan således skelne mellem disse alt efter, om problemets mikroorganisme kommer fra det indre eller ydre miljø. Der findes også andre klassifikationskriterier afhængigt af typen af mikroorganisme, smittevejen og om der er tale om en infektion hos ambulante eller indlagte patienter.

Forskellige typer af aseptisk teknik

I øjeblikket er der en gruppe specialister, der udvikler en række retningslinjer for håndtering af medicinske instrumenter i henhold til aseptisk teknik. Disse er uundværlige i andre situationer i forbindelse med stationær behandling. Desuden skal de forhindre spredning af infektioner som f.eks. isolation.

Ofte skal gruppen af specialister arbejde med sterile materialer. Disse er normalt pakket ind i et ikke-sterilt lag og er i løbende kontakt med det ydre miljø. Derfor skal det medicinske team være særligt forsigtige, når de arbejder med denne gruppe af materialer, for at undgå kontaminering.

Nogle tips, som man skal huske på, er at pakke pakken omhyggeligt ud, så det ydre lag ikke rører det sterile materiale.

Ligeledes skal de altid håndtere disse instrumenter med sterile handsker. De skal også undgå kontakt med dette materiale eller med et andet materiale, der er kontamineret eller udsat for ugunstige miljøforhold. Andre vigtige foranstaltninger er at forsøge ikke at nyse eller tale gennem materialet for at undgå kontaminering så vidt muligt.

Bakterier kan undgås med aseptisk teknik

Håndvask

Inden for rammerne af de sædvanlige hygiejneregler er det vigtigt at overholde korrekte foranstaltninger til håndvask. Som hovedregel skal man gøre det før og efter kontakt med en patient. Du skal således gøre det før enhver anden medicinsk procedure og efter dens afslutning.

På samme måde skal du gennemgå betingelserne for ethvert medicinsk præparat eller kliniske instrumenter, før du bruger dem. I tilfælde af medicin skal du tjekke deres udløbsdato, tilstand og korrekte opbevaringsanvisninger.

Du må også kun bruge materiale, der er blevet steriliseret inden for de sidste 8 dage. Desuden skal emballagen være intakt for at sikre, at den ikke er kontamineret.

Brug ikke produktet, hvis emballagen ikke er intakt. Ligeledes skal du opbevare det i et rent miljø med lav luftfugtighed og med begrænset kontakt med andre mulige forureningskilder.

Hvis du skal bruge mundbind, når du behandler en patient, skal du bære det i mindre end to timer i træk. Efter denne periode mister det en stor del af sin effektivitet.

Afslutningsvis skal du være opmærksom på, at mundbindet er korrekt placeret, og undgå at røre ved det. Udskift det, hvis det bevæger sig til din hals.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Instrumentación Científico Técnica. (2010). Manual Básico de Microbiología. Cultimed. https://doi.org/10.2146/ajhp150235
  • Alcance de la Norma, I. (2005). Norma técnica sobre esterilización y desinfección de alto nivel para establecimientos de atención en salud. Anon Weber & Rutala Weber & Rutala Gastmeier & Vonberg Machida et Al.
  • Hoogstraten-Miller, S. L., & Brown, P. A. (2008). Techniques in aseptic rodent surgery. Current Protocols in Immunology. https://doi.org/10.1002/0471142735.im0112s82

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.