Astma under graviditet

Astma under graviditet er en risikabel situation for moderen og fosteret. Det skal konsulteres med lægen fra det allerførste øjeblik.
Astma under graviditet

Sidste ændring: 05 marts, 2022

Astma under graviditet er en risikosygdom for både fosteret og moderen. Specialister anslår, at mellem 3 og 6 % af verdens befolkning har astma, hvilket gør det til en meget almindelig forekomst.

Astma består af en blokering af de mindste dele af luftvejene. Denne blokering gør det vanskeligt for kroppen at udføre åndedrætsmekanikken, især ved udånding, og årsagen er betændelse i de små bronkier.

Blandt gravide kvinder er astma den luftvejssygdom, der oftest komplicerer en graviditet, som det fremgår af denne undersøgelse, der er offentliggjort i Spanish Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Ifølge statistikkerne har mellem 4 og 7 % af de gravide kvinder komplikationer i forbindelse med astma på et tidspunkt i graviditeten, selv om det er meget usandsynligt, at de opstår under fødslen.

Det værste tidspunkt i graviditeten for astma er normalt mellem 17. og 24. uge af graviditeten. Det er i slutningen af andet trimester. I denne periode har specialisterne registreret en mærkbar stigning i gravide kvinder, der søger akut hjælp på grund af dette problem. Derimod er der færrest besøg på grund af astma i den sidste måned før fødslen.

Konsekvenser af astma under graviditet

Hos moderen

Hvis den gravide astmatiker ikke kontrolleres ordentligt, kan der opstå komplikationer forbundet med moderens helbred. Den mest alvorlige situation er iltmangel. Den ilt, som moderen har cirkulerende i sit blod, er den, hun deler med sit barn, og faldet i mængden vil påvirke dem begge.

Som det fremgår af denne forskning offentliggjort i Asthma Journal, kan astma under graviditet forårsage følgende hos moderen:

 • Hyperemesis gravidarum: Det er udseendet af intens og langvarig opkastning. Det er ikke den typiske morgenkvalme i første trimester. Her er episoderne hyppige og forårsager vægttab.
 • Præeklampsi: Dette kaldes også svangerskabsforgiftning. Det er et syndrom, der øger moderens blodtryk, hvilket forårsager væskeophobning og tab af protein i urinen (proteinuri).
 • Gestationel hypertension: Dette er et øget blodtryk hos den gravide kvinde.
 • For tidlig fødsel: Selv om det ikke er almindeligt, at astmasymptomer viser sig under fødslen, kan fødslen komme tidligt på grund af astma.
Gravid kvinde får målt blodtryk
Præeklampsi er en af komplikationerne ved astma under graviditet. Den indebærer betydelige risici, så den skal behandles tidligt.

Hos barnet

Hos barnet kan graviditet under astma forårsage:

 • Intrauterin vækstbegrænsning: En konstant mangel på tilstrækkelig ilt får fosteret til at vokse langsommere, så det kan være mindre end forventet i forhold til sin gestationsalder.
 • Lav fødselsvægt: I forbindelse med intrauterin vækstbegrænsning vil fødselsvægten være lav.
 • Neonatal hypoxi: På fødselstidspunktet kan barnet have en utilstrækkelig iltforsyning og opleve symptomer på iltmangel. Barnet vil kræve intensiv neonatalpleje med ekstern ilttilførsel.
 • Øget perinatal dødelighed: Ukontrolleret astma under graviditet øger risikoen for, at barnet dør.

Medicinering af astma under graviditet

Under graviditeten er det vigtigt, at du og din fagperson sammen afgør, hvilken medicin du kan tage i overensstemmelse med dine behov. Ikke al medicin er sikker for moderen og barnet. Derfor er lægelig rådgivning vigtig.

For astma har det vist sig, at de fleste lægemidler ikke er skadelige for den gravide kvinde. Faktisk antages det, at ukontrolleret astma under graviditeten er farligere end de mulige bivirkninger af den medicin, som den kommende mor kan tage. Dette påpeges endda i denne artikel, der er offentliggjort i Colombian Journal of Pneumology.

Hos nogle astmatikere anvendes injektioner mod allergier for at reducere episoderne af astmatiske kriser. Hvis den gravide kvinde begyndte disse injektioner, før hun blev gravid, bør hun fortsætte dem. Men det er kontraindiceret at starte dem, når graviditeten er begyndt.

Når barnet er født, er der ingen problemer med amning. Desuden opfordrer specialister astmatiske kvinder, der for nylig er blevet mødre, til at fortsætte med at tage deres medicin, mens de ammer.

Sådan forebygger du komplikationer

Der er grundlæggende skridt, som kvinder med astma under graviditet kan tage for at mindske risikoen. Dette ledsages altid af professionel rådgivning og passende medicin som bestemt af lægerne.

Kvinde knækker cigaret
En grundlæggende anbefaling er at holde sig væk fra cigaretter og røg. Rygning forværrer astmaanfald og kan udløse alvorlige komplikationer hos moderen og fosteret.

Her er nogle forebyggende foranstaltninger, som du bør tage hensyn til:

 • Lad være med at ryge: Tobak komplicerer og forværrer astma og øger risikoen for medfødte syndromer hos fosteret.
 • Kontrollér udløsere: Astma reagerer som et akut anfald på visse stoffer, som det er bedst at undgå. Blandt dem kan vi nævne miljøer med støv eller pulver, cigaretrøg og pels fra visse dyr.
 • Respektér kontrolundersøgelserne: Gravide astmatiske kvinder kræver en mere intensiv kontrol hos lægerne end dem, der har en graviditet med normal risiko.
 • Tag medicinen i henhold til instruktionerne: Ifølge den medicinske indikation bør gravide kvinder med astma overholde medicinens tidsplan og mængde. Der må aldrig vælges selvmedicinering under disse omstændigheder.
 • Vær opmærksom på advarselstegnene: Lægen vil give den gravide kvinde en liste over symptomer, der indikerer behovet for hurtigt at besøge en læge. Disse symptomer er normalt luftmangel, intens hoste, der bliver kronisk, og feber, blandt andet.
 • Kontrollér gastroøsofageal refluks: Det er almindeligt for gravide kvinder at have gastroøsofageal reflukssygdom. Problemet er, at refluks kan forstærke astmasymptomerne. Derfor bør gravide kvinder med astma tage foranstaltninger som f.eks. at hæve sengens hovedende og opdele de daglige måltider i mindre dele. De kan også udsætte deres sædvanlige søvnplan, så der går ca. 2 eller 3 timer siden aftensmaden, samt undgå fødevarer, der udløser refluks.

Om astma under graviditet

Astma under graviditet indebærer betydelige risici for både mor og foster. Hvis en gravid kvinde har astma, er det derfor vigtigt at konsultere en læge og følge den anbefalede behandling. Desuden er det tilrådeligt at være opmærksom på eventuelle symptomer, der tyder på en komplikation.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.