Basalinsulin: Alt, hvad du behøver at vide

Basalinsulin omfatter middel- og langtidsvirkende typer insulin. De opretholder en normal glukosekoncentration under faste.
Basalinsulin: Alt, hvad du behøver at vide
Maryel Alvarado Nieto

Skrevet og kontrolleret af læge Maryel Alvarado Nieto.

Sidste ændring: 07 maj, 2023

Insulin er et hormon, der udskilles af bugspytkirtlen, og hvis hovedfunktion er at stimulere cellerne til at optage glukose, der cirkulerer i blodet. Den kontinuerlige sekretion skaber en koncentration, der er kendt som basalinsulin, som opretholder et normalt blodsukkerniveau i perioden mellem måltiderne.

Når der indtages mad, frigives der desuden ekstra insulin fra bugspytkirtlen for at klare den øgede glukose fra kosten. Dette giver niveauer af hormonet, der er højere end basalinsulinniveauet, kaldet postprandial.

Hvor vigtigt er basalinsulin?

Hos nogle patienter kan insulinniveauet være forhøjet, hvilket prædisponerer dem for udvikling af type 2-diabetes. Denne situation er kendt som insulinresistens.

Af forskellige årsager er den sædvanlige koncentration af hormonet ikke tilstrækkelig til at opretholde et passende blodglukoseniveau. Derfor forsøger bugspytkirtlen at kompensere for denne mangel ved at frigive endnu flere insulinmolekyler.

I modsætning hertil holder bugspytkirtlen hos patienter med type 1-diabetes op med at producere insulin, hvilket resulterer i et lavere niveau af hormonet. I disse tilfælde er det nødvendigt at gennemføre behandlinger med eksogent insulin for at forebygge komplikationer. Det er her, at basalinsulin som medicin bliver vigtigt.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Insulinpenne: Funktioner og hvordan de fungerer

De tilgængelige insulintyper

I øjeblikket er der flere insulinmuligheder til rådighed, som er klassificeret afhængigt af varigheden af den virkning, de giver. Korttidsvirkende insulin, også kaldet almindelig insulin, har analoger: lispro, apart og glulisine. De forhindrer stigninger i blodsukkeret efter måltider, hvilket ligner virkningen af postprandial insulin.

Middeltidsvirkende (NPH) og langtidsvirkende (glargin, detemir og degludec) typer insulin søger at opretholde insulinværdierne i fasteperioder. På grund af dette betragtes denne gruppe som basalinsulin hos diabetespatienter. Formålet med denne behandling er at give cellerne et konstant input af glukose som energikilde, men uden at forårsage hypoglykæmi.

Det er vigtigt at bemærke, at der findes apparater, der er beregnet til at administrere insulin kontinuerligt og automatisk (insulinpumper). Disse apparater er små i størrelse og anvender hurtigtvirkende insulin. Men da de giver konstante koncentrationer i løbet af dagen og natten, betragtes de ofte som en del af basalinsulinen.

Person med insulinpen

Egenskaber ved basalinsulin

Som et langtidsvirkende lægemiddel ordineres basalinsulin normalt en eller to gange dagligt. Valget af tidspunktet afhænger af egenskaberne ved hver insulintype og de iboende faktorer hos den enkelte patient.

Derfor bør insulinbehandling og justeringer altid foretages af en speciallæge, der har erfaring med behandling af diabetes.

NPH (neutral protamine Hagedorn): Mellemtidsvirkende insulin

NPH-insulin er en offwhite suspension, der indeholder zink og protamin. Sidstnævnte molekyle bremser optagelsen af insulin og forlænger dets virkning.

Virkningstiden kan forlænges op til 16 timer, hvorfor det normalt ordineres to gange om dagen. Natlig indgivelse har dog ikke vist gode blodglukoseværdier den følgende morgen.

Insulinanaloger med langtidsvirkning

Insulinanaloger har modifikationer i nogle aminosyrer i hormonet, som giver en forlænget virkning. Generelt mindsker de risikoen for hypoglykæmi.

De mest relevante egenskaber er beskrevet nedenstående:

  • Insulin glargin opløses i et surt medium, hvilket giver det et krystallinsk udseende ligesom almindeligt insulin. Subkutan administration giver en tilstrækkelig basal insulinkoncentration, så det kan kun indiceres én gang om dagen. Det bør aldrig blandes med andre typer insulin.
  • Detemir er en type insulin, der har en fedtsyre i en af sine kæder. Dette molekyle binder sig til blodproteiner, når det absorberes, hvilket forlænger dets virkning. Det har den fordel, at det giver mindre hypoglykæmi end glargin. Det bør generelt administreres to gange om dagen.
  • Insulin degludec skaber derimod store molekyler, der langsomt går i stykker, når de injiceres i det subkutane væv, hvilket giver en langvarig virkning. Desuden binder det sig også til albumin, hvilket forsinker dets virkning. Det kan kun administreres én gang om dagen.

Insulinbehandling: Hvad du bør vide

Generelt bør ca. 50 % af den daglige insulindosis hos en patient med type 1-diabetes administreres som basalinsulin, mens de øvrige 50 % bør dækkes af måltider. Der skal dog tages hensyn til nogle faktorer. Hovedformålet er at opretholde et passende blodglukoseniveau.

På samme måde varierer beregningen af den daglige dosis, der anbefales af American Diabetes Association (ADA), fra 0,4 til 1 international enhed (IE) pr. kg af patientens vægt. Valget af dosis er også individuelt, da det afhænger af alder og tilstedeværelsen af en eventuel associeret tilstand.

Hos de patienter med type 2-diabetes, der er indiceret til insulinbehandling, anbefaler ADA, at hormonbehovet dækkes med basalinsulin i forbindelse med et oralt hypoglykæmisk middel. Hos disse personer anslås dosis at være mellem 0,1 og 0,2 IE pr. kg vægt pr. dag.

Insulinpen med basalinsulin

Vigtige faktorer, der skal tages i betragtning ved basalinsulin

Indgivelsesvejen for insulin er subkutan, hvilket kræver flere injektioner under behandlingen. Det foretrukne sted er fedtvævet i maven, men lårene, balderne og armene er også velegnede.

Det er vigtigt at ændre stedet hyppigt for at undgå udvikling af lipohypertrofi. Ligeledes bør der anvendes særlige insulinnåle, som er korte, for at undgå intramuskulær indgift.

På den anden side bør man tilskynde til forbedringer i patientens livsstil. En afbalanceret kost med passende ernæringsrådgivning og regelmæssig motion har vist sig at have en positiv effekt på den glykæmiske kontrol.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Derfor kan personer med diabetes opleve tør mund

Hvordan er opfølgningen på insulinbehandling?

Diabetespatienter bør informeres om deres tilstand, så de er i stand til at deltage aktivt i deres behandling. Kapillær blodglukosemåling er en uundværlig ressource, da den gør det muligt at overvåge insulinets virkning på patienten tæt på og i realtid.

Ligeledes tjener regelmæssig påvisning af glykosyleret hæmoglobin til at evaluere insulinbehandlingens effektivitet på mellemlang sigt. I dag er det en væsentlig metode til at beslutte, om insulinbehandlingen skal opretholdes eller ændres.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Diabetes Care ® The Journal of Clinical and Applied Research and Education; Standards of Medical Care in Diabetes – 2022; American Diabetes Association; 45 (Supplement 1); 2022.
  • Brunton, L.; Hilal, R.; Knollmann, B.; Powers, A.; D’Alessio, D.; Goodman & Gilman Las Bases Farmacológicas de la Terapéutica; Capítulo 47; Decimotercera Edición; McGraw Hill; 2018.
  • Katzung, B.; Vanderah, T.; Masharani, U.; Kroon, L.; Farmacología Básica y Clínica; Capítulo 41; Decimoquinta Edición; 2022.
  • Domarus, A.; Farreras, P.; Rozman, C.; Cardelach, F.; Nicolás, J; Cervera, R.; Farreras Rozman. Medicina Interna; 19na Edición; Elsevier; 2020.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.