Hjælper zinktilskud mod luftvejssygdomme?

Hvis du er tilbøjelig til at få luftvejssygdomme, kan du overveje at inkludere et zinktilskud i din rutine. Vi vil fortælle dig alt om det.
Hjælper zinktilskud mod luftvejssygdomme?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 29 oktober, 2022

Zinktilskud kan være gavnligt for at bekæmpe visse luftvejssygdomme. Dette element deltager i differentieringen af hvide blodlegemer, som er afgørende for at sikre immunsystemets effektivitet.

Det ideelle er at holde zinkniveauet på et passende niveau for at undgå problemer. Men selv når der opstår infektioner, kan indtagelsen heraf bidrage til helbredelsen.

Flere næringsstoffer deltager i kroppens forsvarsfunktioner. C-vitamin, som især findes i citrusfrugter, skiller sig også ud.

Zink og immunforsvaret

Generelt findes zink i store mængder i kød og nødder. Det er et vigtigt mikronæringsstof, og det er vigtigt at inkludere det i vores kost for at undgå mangel, der kan påvirke kroppens normale funktion.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Nutrients er dette element involveret i mange signalprocesser og inducerer epigenetiske ændringer, der anses for at være gavnlige for vores forsvar.

Ifølge forskning offentliggjort i tidsskriftet Advances in Nutrition virker zink som antiviralt middel, og mangel på zink ville øge forekomsten af infektioner.

Det beskytter ikke kun åndedrætsorganerne, men et lavt niveau kan også være forbundet med en højere risiko for at blive smittet med det humane immundefektvirus (HIV). Af denne grund er tilskud med grundstoffet blevet etableret til forebyggelse og behandling af sygdomme forårsaget af virus.

Men som med andre mikronæringsstoffer er der en optimal dosis. Tilskud kan være gavnligt, så længe visse intervaller ikke overskrides.

Som det fremgår af en artikel offentliggjort i Journal of Trace Elements in Medicine and Biology , indeholder menneskekroppen mellem 2 og 3 gram zink. Overskridelse af denne mængde kan have negative virkninger. Den daglige omsætning af mineralet er ca. 0,1 %.

Den anbefalede daglige zinkdosis foreslås at være mellem 9 og 11 milligram, afhængigt af sammenhængen. Kvinder har normalt brug for lidt mindre. Mænd har brug for mere, fordi dette element deltager i syntesen af testosteron i testiklerne.

Under alle omstændigheder kan kosttilskud give op til 15 milligram af mineralet. Det er en mængde, der ikke anses for at være giftig for kroppen. Alligevel bør du altid tage hensyn til producentens anvisninger på etiketten.

Forskellige nødder i skål

Er zinktilskud nyttige?

Zinktilskud hjælper ikke kun med at forebygge luftvejssygdomme forårsaget af virus, men er også med til at reducere symptomernes alvor. Dette letter behandlingen og forbedrer patientens livskvalitet.

Faktisk hævdes det, at brugen af sådanne produkter letter kontrollen af infektionen fra dag tre og frem. Der vil således ske en tidlig lindring af sygdomstegnene.

I nogle tilfælde er der konstateret en 28 % lavere risiko for luftvejssymptomer efter brug af zinktilskud som en forebyggende mekanisme. En meget lav dosis næsespray kunne endda bruges til at begrænse risikoen for sygdomsudvikling.

Når alt kommer til alt, er denne behandling ikke blot sikker, men også meget minimalt invasiv. Den kan anvendes ved almindelig forkølelse. På denne måde undgår du at tage for mange lægemidler, som ikke er uden bivirkninger og kan forstyrre leverens normale funktion. Det samme er ikke tilfældet med zink.

Mikronæringsstoftilskud tolereres godt af næsten alle patienter. De er billige, og toksiciteten er virkelig lav.

Det betyder dog ikke, at det er tilrådeligt at indtage dem i enhver sammenhæng. De kan også have visse kontraindikationer.

Det er altid bedst at konsultere en fagperson først.

En person tager zinktilskud

Zinktilskud er sikre og billige

Zinktilskud er velegnede til at forebygge og hjælpe med at kontrollere luftvejssygdomme. De er et levedygtigt, billigt og risikofrit naturligt alternativ.

Desuden er zink nøglen til mange andre processer, der finder sted i kroppen på daglig basis. Derfor er det vigtigt at sikre, at niveauerne er i passende intervaller.

En vigtig del af opretholdelsen af en god sundhedstilstand ligger i ernæringen. Du forebygger ikke blot ikke-smitsomme sygdomme, men også sygdomme af smitsom karakter. Når næringsstoflagrene er på tilfredsstillende niveauer, er der mindre sandsynlighed for, at vira og bakterier får adgang til blodbanen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Read SA, Obeid S, Ahlenstiel C, Ahlenstiel G. The Role of Zinc in Antiviral Immunity. Adv Nutr. 2019;10(4):696-710. doi:10.1093/advances/nmz013
  • Wessels I, Maywald M, Rink L. Zinc as a Gatekeeper of Immune Function. Nutrients. 2017;9(12):1286. Published 2017 Nov 25. doi:10.3390/nu9121286
  • Maret W, Sandstead HH. Zinc requirements and the risks and benefits of zinc supplementation. J Trace Elem Med Biol. 2006;20(1):3-18. doi:10.1016/j.jtemb.2006.01.006

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.