Solbær: Anvendelse, ernæring og egenskaber

Solbær er et bær med meget interessante sundhedsmæssige fordele. Hvad er dens vigtigste egenskaber? Find ud af alt om dem i denne artikel!
Solbær: Anvendelse, ernæring og egenskaber
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Solbær, hvis videnskabelige navn er Ribes nigrum, er frugten af en busk, der er hjemmehørende i Asien og Europa. Den er også kendt som sort sarsaparilla. Den tilhører samme familie som de røde og hvide solbær, men den spises ikke så ofte rå som de andre sorter.

Den vokser i klaser af små bær med glat og mørk skræl. Smagen er syrlig og astringerende. Man kan sige, at disse bær har en stærk og ubehagelig smag, men efterhånden som de modner, får de en vis sødme. Under alle omstændigheder har de flere positive sundhedsmæssige virkninger.

I det 17. århundrede blev der offentliggjort et dokument med titlen “de beundringsværdige egenskaber ved solbær”, hvori deres medicinske fordele blev fremhævet. Siden da har disse bær været kendt som en allieret mod inflammatoriske hudsygdomme i forbindelse med aldring.

Vil du lære mere om dem? Læs videre!

Den ernæringsmæssige værdi af solbær

Solbær er kaloriefattige, hvilket gør dem ideelle til slankekure eller til vedligeholdelse af vægten. Denne frugt giver gode mængder af fibre, som er et næringsstof, der forbedrer tarmtransitten. Den udmærker sig også ved sit høje indhold af C-vitamin.

Ingeniøren Anibal Caminti anfører i sin bog The Cultivation of Currants, at hver 100 gram solbær giver følgende:

 • Vand: 89 milligram.
 • Kalorier: 54
 • Protein: 1,70 milligram.
 • Kulhydrater: 13 milligram.
 • Råfibre: 4,0 milligram.
 • A-vitamin: 6 milligram.
 • Thiamin, B1: 4 milligram.
 • Riboflavin, B2: 3 milligram.
 • Niacin: 2 milligram.
 • C-vitamin: 444 milligram
 • Calcium: 7,5 milligram
 • Fosfor: 5 milligram
 • Jern: 11 milligram

Solbær er også rige på antioxidanter, som har en positiv indvirkning på sundhed og vitalitet. De mest fremtrædende er følgende:

 • Proanthocyanidiner: Disse forbindelser er forløbere for anthocyaniner, som giver solbær den røde, hvide eller sorte farve. De mest almindelige er delfinidin og cyanidin.
 • C-vitamin er til stede i 444 milligram pr. 100 gram af denne lille frugt. C-vitamin er en kraftig antioxidant, der neutraliserer frie radikaler og immunforsvarets funktioner.
 • Flavonoider: Disse bær indeholder også flavonoidderivater som quercetin, myricetin og kaempferol.
Solbær i skål

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: Frugt til regulering af forhøjet blodtryk

De mulige fordele ved solbær

Som en gennemgang rapporteret i The Journal of Food Science afslører, er solbær en interessant kilde til plantekemikalier med antioxidant, antimikrobielle og antiinflammatoriske virkninger. Derfor er mange af deres fordele relateret til disse virkninger.

Lad os se nærmere på det.

1. Solbær er gode for din nyresundhed

Tilstedeværelsen af antioxidanter og antiinflammatoriske stoffer i solbær kan forebygge kronisk nyresygdom. Ifølge en udgivelse i European Journal of Clinical Nutrition hjælper ekstraktet af denne frugt med at hæmme dannelsen af nyresten. Det beskytter udskillelsessystemet mod infektioner og betændelse.

I samme dokument forklarer specialisterne, at ekstrakt, juice og te øger urinens pH-værdi, hvilket gør den mere basisk. I øvrigt stimulerer det udskillelsen af oxalsyre og citronsyre, når det ophobes i overskud.

2. De hjælper med at reducere og forebygge inflammation

Indtagelse af antiinflammatoriske fødevarer som solbær hjælper med at forebygge inflammatoriske sygdomme. Nogle af disse er leversygdomme, nyresygdomme, hjertesygdomme og neurodegenerative sygdomme (såsom Alzheimers og demens).

I tidsskriftet Nutrients henviser de til de anthocyaniner, der findes i solbær. Denne undersøgelse fastslog, at solbærekstrakt kan undertrykke aktiviteten af proinflammatoriske komponenter i immunforsvaret hos forsøgsdyr.

På den anden side indeholder solbærfrø omega-6-fedtsyrer, gamma-linolensyre eller GLA. Ifølge en anden undersøgelse kan dette bær bidrage til at mindske inflammation i kroppen. Således kan både anthocyaniner og GLA, der findes i solbær, reducere smerter og inflammation i led og muskler.

3. Solbær hjælper med at styrke dit immunforsvar

C-vitamin og anthocyaniner kan styrke immunforsvaret. Desuden viste en ph.d.-afhandling på rotter, at gamma-linolensyre kan have en immunmodulerende effekt.

På den anden side så man i en gruppe raske ældre voksne, der fik tilskud af solbærkerneolie, en moderat immunforstærkende effekt, der kunne tilskrives tilstedeværelsen af fedtsyren GLA.

4. De hjælper din fordøjelse

Dyreforsøg har vist, at solbærekstrakt kan have en krampelindrende virkning på mave-tarmkanalen. Det er muligt, at disse kvaliteter har noget at gøre med indholdet af flavonoidstoffer. Dette kunne endda være en grund til at erklære den som en fordøjelsesfremmende fødevare.

Andre undersøgelser har også bemærket den krampelindrende virkning af solbær. Tilstedeværelsen af flavonoider i frugten og bladene hæmmer spasmer i maven og tarmene. Dens astringerende virkning gør den nyttig i tilfælde af diarré.

5. Solbær fremmer synet

Forskning offentliggjort i Journal of Ocular Pharmacology and Therapeutics har vist, at regelmæssig indtagelse af solbær kan hjælpe med at forebygge synstab eller symptomer i forbindelse med grøn stær.

Undersøgelsen fremhæver, at anthocyaniner øger blodgennemstrømningen i synsnerverne og øjnene. Desuden kan de forbedre diabetisk retinopati og nethindens vene- og nethindens arterieokklusion.

Vi ved, at du vil kunne lide at læse: 4 eksotiske frugter og grøntsager du aldrig har hørt om

6. De hjælper med at kontrollere type 2-diabetes

Forskningen konkluderede, at de forskellige anthocyaniner i solbær, såsom cyanidin, delfinidin og peonidin, kan forbedre insulinfølsomheden hos personer med type 2-diabetes.

På den anden side har tidsskriftet Næringsstoffer henvist til, at anthocyaniner kan hæmme aktiviteten af enzymer, der nedbryder kulhydrater. På den måde bremses fordøjelsen af kulhydrater som glukosekilde, og uventede stigninger i blodsukkeret forhindres.

7. De forbedrer hjertets sundhed

Indtagelse af solbær er også godt for hjertesundheden. Forskning om antocyaniners virkning på kolesterolkontrollen i blodet viste, at kost rig på dette pigment sænker det samlede kolesterolniveau og det “dårlige” eller LDL-kolesterol. Samtidig var det forbundet med en stigning i det “gode” eller HDL-kolesterol.

I en anden undersøgelse blev ren solbærsaft analyseret som en antioxidant drik. Denne undersøgelse viste, at det at drikke den i en uge hjalp med at forhindre iltning af kropsfedt.

Til gengæld blev solbærpulver i Journal of Nutrition rapporteret til at øge hjertets blodgennemstrømning og mindske den generelle perifere modstand.

8. Solbær fremmer hudens sundhed

En gruppe af specialister inden for hudsundhed har fundet ud af, at et polysakkarid fra solbær har antiinflammatoriske virkninger. Dette gør det muligt at kontrollere produktionen af proinflammatoriske forbindelser i immunsystemet.

Til gengæld bidrager fedtsyrerne i frøet af denne frugt til at undertrykke inflammatoriske mediatorer i huden. Af denne grund anbefaler magasinet American Journal of Clinical Nutrition at anvende solbærkerneolie til at pleje og nære huden.

9. De er gavnlige i forebyggelsen af neurodegenerative sygdomme

Solbærs potentiale som antioxidant middel er blevet rapporteret i forskellige undersøgelser med 65% hæmning af lipidperoxidation i kroppen. I forsøgsdyr blev solbærs beskyttende rolle på centralnervesystemet endda observeret.

Det ser ud til, at solbær bidrager til at mindske neuroinflammation, forbedre hukommelse, indlæring og kognitive evner. Da de desuden hæmmer frie radikaler, virker de som en beskytter mod sygdomme som Alzheimers og Parkinsons.

Solbær i lille skål

Hvor finder man solbær, og hvordan indtager man dem?

Solbær kan findes i supermarkeder og hos grønthandlere. De fås også i andre former, f.eks. som olie, sirup, smoothie, budding, likør, tabletter, kapsler og pulver.

De findes også i visse produkter. På grund af deres syrlige og astringerende smag anvendes de f.eks. ofte i følgende produkter:

 • Syltetøj.
 • Vinaigrette.
 • Flødeis.
 • Yoghurt.
 • Salater.
 • Solbærcreme (en opskrift, der er værdsat i Frankrig).
Dette bær har et højt indhold af pektinlignende fibre og andre egenskaber, der gør det til et godt valg til at forbedre visse opskrifter, især dem, der kræver krydret sødme.
Nogle anbefalede doser ifølge bogen om lægeurter er som følger:
 • Et glas solbærsaft om dagen.
 • 5 til 10 milliliter solbærsirup om dagen.
 • Ca. fire kapsler med 250 milligram to gange om dagen.
 • 1 til 2 teskefulde blade tre til fire gange om dagen.

Solbær er et af de bær med den højeste koncentration af næringsstoffer. Dens indhold af antioxidanter, C-vitamin og fedtsyrer øger dens sundhedsmæssige fordele. Desuden er den alsidig i gastronomien, da den har forskellige former for indtagelse, såsom syltetøj, kombineret med yoghurt, is, juice osv.

Så hvad venter du på? Prøv den!

Det kan interessere dig ...
Sådan laver du hjemmelavet hindbærsyltetøj
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan laver du hjemmelavet hindbærsyltetøj

Lav hjemmelavet hindbærsyltetøj for at nyde frugten året rundt eller for at drage fordel af de bær, der er ved at blive for gamle. • Caminti, A. Cultivo de grosellas. Ministerio de Agricultura, Ganadería y Pesca. Presidencia de la Nación. Re-edición INTA EEA San Carlos de Bariloche. Agosto del 2013. Disponible en: https://inta.gob.ar/sites/default/files/manual_grosella1.pdf.
 • T Kessler  , B Jansen, A Hesse. Effect of blackcurrant-, cranberry- and plum juice consumption on risk factors associated with kidney stone formation. Eur J Clin Nutr. 2002, 56(10):1020-3. doi: 10.1038/sj.ejcn.1601442.
 • Lee Y, Lee JY. Blackcurrant (Ribes nigrum) Extract Exerts an Anti-Inflammatory Action by Modulating Macrophage Phenotypes. Nutrients. 2019;11(5):975. Published 2019 Apr 28. doi:10.3390/nu11050975
 • Ana María Obregón R. (1,2), Alfonso Valenzuela B. ÁCIDO LINOLEICO CONJUGADO (ALC), METABOLISMO DE LÍPIDOS Y ENFERMEDAD CARDIOVASCULAR. Rev Chil Nutr Vol. 36, Nº3, Septiembre 2009.
 • Cortez RE, Gonzalez de Mejia E. Blackcurrants (Ribes nigrum): A Review on Chemistry, Processing, and Health Benefits. J Food Sci. 2019 Sep;84(9):2387-2401. doi: 10.1111/1750-3841.14781. Epub 2019 Aug 27. PMID: 31454085.
 • Dayong Wu, Mohsen Meydani, Lynette S Leka, Zachary Nightingale, Garry J Handelman, Jeffrey B Blumberg, Simin Nikbin Meydani, Effect of dietary supplementation with black currant seed oil on the immune response of healthy elderly subjects, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 70, Issue 4, October 1999, Pages 536–543, https://doi.org/10.1093/ajcn/70.4.536
 • Miladinovic B, Brankovic S, Kostic M, et al. Antispasmodic Effect of Blackcurrant (Ribes nigrum L.) Juice and Its Potential Use as Functional Food in Gastrointestinal Disorders. Med Princ Pract. 2018;27(2):179-185. doi:10.1159/000487202
 • Ferlemi AV, Lamari FN. Berry Leaves: An Alternative Source of Bioactive Natural Products of Nutritional and Medicinal Value. Antioxidants (Basel). 2016;5(2):17. Published 2016 Jun 1. doi:10.3390/antiox5020017
 • Yoshida K, Ohguro I, Ohguro H. Black currant anthocyanins normalized abnormal levels of serum concentrations of endothelin-1 in patients with glaucoma. J Ocul Pharmacol Ther. 2013;29(5):480-487. doi:10.1089/jop.2012.0198
 • Rand AL, Asbell PA. Nutritional supplements for dry eye syndrome. Curr Opin Ophthalmol. 2011;22(4):279-282. doi:10.1097/ICU.0b013e3283477d23
 • Tsuda T. Recent Progress in Anti-Obesity and Anti-Diabetes Effect of Berries. Antioxidants (Basel). 2016;5(2):13. Published 2016 Apr 6. doi:10.3390/antiox5020013
 • Belwal T, Nabavi SF, Nabavi SM, Habtemariam S. Dietary Anthocyanins and Insulin Resistance: When Food Becomes a Medicine. Nutrients. 2017;9(10):1111. Published 2017 Oct 12. doi:10.3390/nu9101111
 • Yu Qin, Min Xia, Jing Ma, YuanTao Hao, Jing Liu, HaiYing Mou, Li Cao, and WenHua Ling. Anthocyanin supplementation improves serum LDL- and HDL-cholesterol concentrations associated with the inhibition of cholesteryl ester transfer protein in dyslipidemic subjects. Am J Clin Nutr doi: 10.3945/ajcn.2009.27814. 1-8 pp.
 • Harness, Ellen, “The Effect of Polyphenol-Rich Black Currant Extract on Lipogenic and Inflammatory Gene Expression in Diet Induced Obesity Mice” (2015). Honors Scholar Theses. 440. https://opencommons.uconn.edu/srhonors_theses/440.
 • Mira Rosenblat, Nina Volkova ,  Judith Attias ,  Riad Mahamid ,  Michael Aviram. Consumption of polyphenolic-rich beverages (mostly pomegranate and black currant juices) by healthy subjects for a short term increased serum antioxidant status, and the serum’s ability to attenuate macrophage cholesterol accumulation. Food Funct, 2010 Oct;1(1):99-109. doi: 10.1039/c0fo00011f.
 • Jean-Marie R. Frenoux, Emmanuelle D. Prost, Jacques L. Belleville, Josiane L. Prost, A Polyunsaturated Fatty Acid Diet Lowers Blood Pressure and Improves Antioxidant Status in Spontaneously Hypertensive Rats, The Journal of Nutrition, Volume 131, Issue 1, January 2001, Pages 39–45, https://doi.org/10.1093/jn/131.1.39
 • Ashigai H, Komano Y, Wang G, et al. Effect of administrating polysaccharide from black currant (Ribes nigrum L.) on atopic dermatitis in NC/Nga mice. Biosci Microbiota Food Health. 2018;37(1):19-24. doi:10.12938/bmfh.17-014
 • Esther Boelsma, Henk FJ Hendriks, and Len Roza. Nutritional skin care: health effects of micronutrients and fatty acids. Am J Clin Nutr 2001;73:853–64.
 • National Psoriasis Foundation. Dietary Modifications. Disponible en: https://www.psoriasis.org/dietary-modifications/
 • Ewa Ambrożewicz , Agnieszka Augustyniak, Agnieszka Gęgotek, Katarzyna Bielawska, Elżbieta Skrzydlewska. Black-currant protection against oxidative stress formation. J Toxicol Environ Health A. 2013;76(23):1293-306. doi: 10.1080/15287394.2013.
 • Chang-Ho Jeong, Chi-Woen Jang, Dong-Chan Kum, Koo Yul Lee, Seung Yuan Lee, Sun Jin Hur, and Seung-Jae Lee, “Protective Effects of Berry Extracts on Hydrogen Peroxide-induced Rat Brain Neuronal Cell Damage In Vitro.” Journal of Food and Nutrition Research, vol. 2, no. 6 (2014): 277-280. doi: 10.12691/jfnr-2-6-2
 • Duke J., Bogenschutz, M, duCellier, J., Duke, P. HandBook of Medicinal Herbs. Second edition. CRC Press. Disponible en: https://books.google.co.ve/books?id=B_XLBQAAQBAJ&pg=PA90&lpg=PA90&dq=blackcurrant+diuretic&source=bl&ots=iMxQJR-61J&sig=CcezgphCC2yjD5PLFeW3TDOCqxg&hl=en&sa=X&redir_esc=y#v=onepage&q=blackcurrant%20diuretic&f=true
 • Santana, C. Efecto del ácido linoleico conjugado en el desarrollo del sistema inmunitario en ratas. Universitat de Barcelona. Departamento de fisiología. Disponible en: https://www.tdx.cat/bitstream/handle/10803/1836/01.CRS_INTRODUCCION.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.