Min rutine giver mig ikke tid til at hvile - hvad skal jeg gøre?

Ofte er vores rutiner overvældende og giver os ikke tid til at hvile. Så vi har en vejledning til, hvordan du sikrer dig, at du får den hvile, du skal bruge. Læs med her for at finde ud af mere!
Min rutine giver mig ikke tid til at hvile - hvad skal jeg gøre?
Isbelia Esther Farías López

Skrevet og kontrolleret af filosof Isbelia Esther Farías López.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

I dag er vi i en verden fuld af information og tusindvis af ansvarsområde, som ret ofte afholder os fra at få nok tid til at hvile. Spørgsmålet er så: “Min rutine giver mig ikke tid til at hvile, hvad skal jeg gøre?”.

Her vil vi gerne give en række tips og tricks til, hvad vi kan gøre for at få mere hvile og en bedre livskvalitet.

Konsekvenserne af ikke at have nok tid til at hvile

Mange artikler har allerede understreget denne pointe. For eksempel har Institute of Sleepsom ligger i Madrid, påstået, at hvis vi ikke hviler, så kan vi opleve de følgende symptomer:

 • Dårligt humør.
 • Dårligere evne til at håndtere frustration.
 • Mangel på koncentration.
 • Rastløshed.
 • Irritabilitet.
 • Hukommelsesproblemer osv.
Kvinde med hovedpine tager sig til hoved grundet mangel på tid til at hvile

Foruden disse konsekvenser understreger andet forskning det faktum, at der er et tydeligt forhold mellem antal timer, man sover eller hviler, og ens livskvalitet.

Du ved uden tvivl alt dette, for vi hører det hele tiden. Nogle gange giver vores rutiner med arbejde eller studie os dog ikke nok timer i døgnet til at få nok hvile. Hvad kan vi gøre for at ændre det?

Du vil måske også være interesseret i at læse: Søvn af god kvalitet kan forebygge hjernesygdomme

Min rutine giver mig ikke tid til at hvile: Hvad skal jeg gøre?

Hvordan undgår vi så at føle os trætte, når vores liv er så travle, og vi knap nok har et sekund til overs mellem notifikationer på telefonen, afventende opgaver, emails, der skal svares, og andre stimuli, vi konstant modtager?

For det første bør der bemærkes, at der er forskel på fysisk og psykisk udmattelse. Begge af disse har dog deres implikationer.

Forskning på dette emne indikerer, at når vi oplever mental udmattelse, så kan vi føle følelser såsom fiasko, håbløshed og hjælpeløshed samt lavt selvværd, rastløshed og dårlig koncentrationsevne. Med hensyn til fysisk udmattethed, så kan det føre til hovedpine og osteoartikulære lidelser samt søvnlidelser.

Dette påvirker selvfølgelig ens adfærd, eftersom personen med udmattethed kan vælge at indtage kaffe i store mængder eller andre stimulerende midler. Derudover kan det resultere i dårlig ydeevne på et personligt og arbejdsmæssigt plan. Det kan også forårsage konflikter i forhold til andre personer, hvad end det er familie eller på arbejdspladsen.

Hvad kan vi gøre for at få bedre hvile?

Hvad er så anbefalingerne, som vi bør følge, hvis vi ikke har tid til at hvile, men vi stadig har ting, vi skal nå? Nedenstående vil vi dele nogle strategier med dig, som du kan anvende for at forbedre din livskvalitet:

 • For det første må man forstå, at en selv og ens fysiske, psykiske og følelsesmæssige helbred er en prioritet.
 • Prøv at finde øjeblikke med stilhed. Det er vigtigt for at kunne opleve ro i sindet. Vi ved allerede, at det er svært at leve med støj, især i byerne, men man kan vælge ikke at tænde for radioen i bilen en gang om ugen. Man kan også tage et bad uden at lytte til musik eller prøve at meditere for at berolige sine tanker.
Kvinde nyder frisk luft i naturen
 • Sluk for din telefon i et stykke tid samt enhver anden skærm, du har i nærheden, så du ikke længere opfanger lyden af notifikationer. På den måde vil du ikke være påvirket af risiciene ved lys fra skærmen, som kan være meget skadeligt, som eksperter har bekræftet.
 • Find ud af, om der er nogen problemer, der skal løses, som går dig på følelsesmæssigt. Du bliver nødt til at lære at give slip på dem, selv hvis det betyder at tilgive.
 • Uddelegér ansvarsområder på arbejdspladsen. Du tænker måske, at intet vil fungere uden din deltagelse, men lær at stole på dit team og giv dem opgaver, der passer til deres evner.
 • Se, hvordan det går, og hvis det er nødvendigt, så lav nogle ændringer i din rutine.
 • Giv dig selv afslappende massage.

Vi anbefaler, at du læser: 7 fordele ved at meditere

Afsluttende kommentarer

Vi ønsker at understrege behovet for et mere simpelt liv. Ofte påtager vi os for meget, men vi ender blot med at blive overvældede og syge.

En stor tænker, der hed Epikur, havde en filosofi, der er passende til os i dag. Han sagde, at vi bør gå efter at leve for maksimal nydelse, men vi kan også finde dette i hverdagens ting såsom mad, behagelige samtaler osv.

Denne filosof mindede os også om vigtigheden af aldrig at risikere vores helbred ved at tage unødvendige risici. Vi bør altid undgå ting, som bringer lidelse ind i vores liv. Vær sikker på, at du anvender disse tips!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Arquer, M. I. De. (1999). NTP 445: Carga mental de trabajo: fatiga. Instituto Nacional de Seguridad e Higiene En El Trabajo.
 • Extremera, N., Fernández-Berrocal, P., & Durán, A. (2003). Inteligencia emocional y burnout en profesores. Encuentros En Psicologia Social.
 • Restrepo, E. (2018). ILUMINACIÓN. In El torso de Venus. https://doi.org/10.2307/j.ctv893j2s.33
 • Salanova, M., & Futuros, Y. R. (2008). ESTUDIO DEL BURNOUT Marisa Salanova y Susana Llorens. Papeles Del Psicólogo.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.