10 ting, man bør gøre før morgenmaden

De første timer om morgenen er en tid til at udvikle aktiviteter, der kræver meget koncentration. At dedikere denne tid til bestemte opgaver forudsætter, at du imødekommer resten af dagen på en positiv måde. Her er 10 ting, du bør gøre før morgenmaden.
10 ting, man bør gøre før morgenmaden

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 26 august, 2022

I løbet af dagen skal du stå over for alle mulige slags udfordringer og opgaver. At starte din morgen på en organiseret måde og skabe sunde vaner inden morgenmaden er den bedste metode til at møde resten af dagen med energi og produktivitet. De ting, du vælger at gøre før morgenmaden, er vigtige.

I morgentimerne er det mere sandsynligt, at sindet er klar til at løse komplekse aktiviteter, så mange ledere i store virksomheder bruger den tid til deres prioriteter. Andre bruger det til fysisk træning eller tæt familiekontakt.

Med det i tankerne har vi her en række vaner til at udnytte timerne før morgenmaden bedst muligt.

1. Drik vand før morgenmaden

Hydrering af kroppen før morgenmaden er et vigtigt skridt for at starte morgenen med sunde vaner. Fordelene ved vand spænder fra at forbedre det samlede kalorieindtag til at stimulere nyrefunktionen. Det forbedrer også hudens elasticitet og hjælper med at forhindre forstoppelse. Nogle mennesker foretrækker at tilføje citron.

2. Stå tidligt op

Det kan virke som en af de sværeste vaner at indføre, men at stå tidligt op kan opnås med øvelse og vedholdenhed. Efter et par uger med at vågne på samme tid, vænner kroppen sig til det og forstår, at det er det rigtige tidspunkt.

Mange succesrige mennesker udnytter de første timer af dagen, fra 5 eller 6 om morgenen, til at udføre opgaver eller fysisk aktivitet uden at blive afbrudt. Derefter starter de resten af deres rutine.

3. Undgå vanen med “5 minutter mere” før morgenmaden

Den første kontakt, mange mennesker har, når de åbner øjnene, er med deres vækkeur eller alarm på telefonen. Disse objekter tilbyder en fristende, men ikke anbefalelsesværdig mulighed: At udsætte alarmen i yderligere 5 minutter.

Når din krop er vågnet, forårsager en ny søvncyklus, selv en kort én, en døsig effekt resten af dagen. Fænomenet er kendt som søvninerti.

En kvinde slukker sit vækkeur

4. Træn før morgenmaden

Den mest anbefalede aktivitet at udføre inden morgenmaden er fysisk træning. At løbe, udføre en anaerob rutine eller gå i fitnesscenter på det tidspunkt hjælper med at kontrollere kalorier og aktivere kroppen.

5. Meditér eller dyrk yoga

En anden aktivitet, der skal erstatte eller ledsage fysisk træning, er at bruge 15 eller 20 minutter på at slappe af og udøve meditation. Opnåelse af en afbrydelse af dine tanker og de konstante verserende opgaver hjælper med at undgå stress, udover at forbedre din præstation i senere problemløsning.

Nogle mennesker vælger yogarutiner. Dyb vejrtrækning eller mindfulness-teknikker er også gode muligheder.

6. Stop, tænk og planlæg

Arbejdsrytmer er ofte hurtige, og det er ildeset, hvis du stopper og tænker over beslutninger. Kravene til hurtige svar bliver mere og mere umiddelbare, hvilket gør det svært at uddybe dem bedre.

At bruge et par minutter på at reflektere og planlægge din dag er en vane, der bidrager til mental organisering. At lave en liste over daglige, ugentlige og endda månedlige mål hjælper dig med at have en klar idé om, hvor du skal lægge indsatsen.

7. Arbejde med vigtige projekter

Der er flere grunde til at stå over for prioriterede opgaver inden morgenmaden. På den ene side er der normalt mere stilhed i de tidlige timer om morgenen, hvilket forbedrer koncentration.

Generelt er sindet mere motiveret og klar til kompleksitet. Men frem for alt undgås distraktioner ved at udføre disse opgaver før arbejde, møder eller at svare emails.

8. Arbejde med personlige projekter

Andre mennesker foretrækker at bruge den stille tid om morgenen til projekter, der har at gøre med personlig udvikling, ud over arbejdsrelaterede opgaver.

For eksempel at skrive en blog eller en bog, øve sig på et instrument eller lære sprog. Disse aktiviteter er mere tilbøjelige til at blive udskudt i løbet af eftermiddagen eller aftenen på grund af arbejdsdagens krav.

9. Familietid

Forskellige jobs, skole eller gymnasium kan afholde en familie fra at se hinanden. Når aftenen kommer, giver mental træthed dig kun mulighed for at se en film, spise aftensmad og gå i seng.

Af denne grund vælger mange at bruge tid sammen med deres kære, hvad enten det er en partner eller børn, før morgenmaden. Forbindelse med din familie og udvekslinger af god kvalitet er mere sandsynligt uden de tanker og den træthed, der er sidst på dagen.

En mand og kone taler sammen i sofa

10. Læs nyhederne før morgenmaden

At blive informeret om de seneste begivenheder gennem avisen, nyhederne eller sociale medier er en aktivitet, som mange mennesker vælger i de tidlige timer. Dette er imidlertid en personlig vane. Mens det for nogle er sundt at starte dagen informeret, foretrækker andre at undgå effekten af negativitet, som aktuelle begivenheder medfører.

Udforsk dine egne vaner!

Selvfølgelig er en enkelt morgen ikke nok til at udvikle alle disse aktiviteter før morgenmad. Det er vigtigt at prøve at identificere, hvilke vaner der passer bedst til dig.

Det er også muligt at lave en ugeplan, der omfatter motion, familietid, meditation og dedikation til personlige projekter. Selvom du ikke kan følge det til punkt og prikke, er det nyttigt som reference.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.