De 5 bedste nødder

For at nyde alle fordelene ved nødder er det vigtigt at spise dem rå og ubehandlede. Generelt er de rige på antioxidanter og kan hjælpe med at forebygge hjerte-kar-sygdomme.
De 5 bedste nødder
Maria Patricia Pinero Corredor

Bedømt og godkendt af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Nødder bruges i mange søde og krydrede retter. Det er sundt at inkludere dem i din kost, men kun hvis du vælger de bedste nødder, for ikke alle nødder er ens.

Nødder kan spises alene som sunde snacks, som en del af opskrifter eller til at pynte desserter. I virkeligheden er der mange alternativer til at ernære os med disse “superfoods”. Derfor vil vi i dag gerne gennemgå de bedste nødder, som ikke bør mangle i din daglige kost.

De sundhedsmæssige fordele ved nødder

En undersøgelse offentliggjort i Food & Function påpeger, at nødder er kilder til antioxidanter, og at de også er rige på sunde eller umættede fedtstoffer. Ikke nok med det, men de indeholder også olie- og linoliefedtsyrer ud over den populære omega-3.

Disse komponenter i nødder kan ifølge forskellige undersøgelser bidrage til at afbalancere kolesterolniveauet i blodet. Derfor kan de også bidrage til at beskytte hjerte-kar-systemet, hvilket mindsker risikoen for hjerteanfald.

Hasselnødder er nogle af de bedste nødder

Desuden er disse antioxidanter (såsom C- og E-vitamin) vigtige for at bekæmpe frie radikaler, som er de molekyler, der er ansvarlige for degenerative sygdomme og for tidlig aldring af huden.

WebMD forklares det også, at forskning har fundet en betydelig sammenhæng mellem regelmæssig og sædvanlig indtagelse af nødder og lavere blodtryksniveauer i stressede situationer.

Dette, sammen med deres interessante bidrag af folinsyre, er grunden til, at nødder også er en god mulighed for at hjælpe med at kontrollere stress, træthed og udmattelse.

Som det sidste indeholder nødder fibre, meget lidt mættet fedt og meget umættet fedt. De indeholder også vegetabilsk protein og bioaktive stoffer som flavonoider sammen med mineraler som blandt andet kalium, calcium, fosfor, jern og zink. I bund og grund er de meget sunde!

Når det er sagt, er det en god idé at indtage nødder uden salt, stegning eller ristning, dvs. rå, som de “kommer ud” af skallen. Og husk: Spis dem altid med måde, da de er meget kalorierige.

Du vil måske finde dette interessant: Fem sunde fødevarer med lavt kalorieindhold

Hvad er de fem bedste nødder?

Her er en liste over de fem bedste nødder, som du kan indarbejde i din ugentlige kost, fordi de er så gavnlige for dit helbred. Men husk altid: Overdriv aldrig, når det gælder nødder!

1. De bedste nødder: Mandler

Mandler er nogle af de bedste nødder for vores sundhed

Mandler indeholder E-vitamin, ud over at de indeholder antioxidanter, der som nævnt ovenstående bekæmper frie radikaler og beskytter os mod forskellige sygdomme.

Du kan indtage dem i søde eller salte opskrifter, enten hakket, forarbejdet, i form af mandelmælk, som fyld, til saucer, som mandelsmør og mange flere måder!

2. Valnødder

Valnødder anses for at være en “superfood”, fordi de indeholder omega-3 fedtsyrer. Blandt deres mange fordele kan de hjælpe med at forbedre kolesterolniveauet, beskytte hjertet og kan endda lindre symptomer på depression, hvilket flere nyere undersøgelser har vist.

Du kan indtage valnødder på mange måder: Rå, i dej eller bagværk, ristet i salater eller ris osv. Det anbefales at indtage en håndfuld valnødder hver dag.

3. Pistacienødder

Disse velsmagende små nødder tjener til at tilfredsstille den sult, der kan ramme os f.eks. før middagen. Vi kan spise dem i salater, alene, rå eller ristede.

De indeholder næringsstoffer, der kan bidrage til at mindske risikoen for at blive ramt af aldersrelateret makuladegeneration, som er den vigtigste årsag til blindhed hos ældre mennesker.

4. Nogle af de bedste nødder: Hasselnødder

Hasselnødder indeholder en masse antioxidanter, der kan være med til at forebygge hjerte- og degenerative sygdomme, såsom Alzheimers sygdom.

På den anden side anbefales de på grund af deres indhold af folat til gravide kvinder, da de bidrager til celledelingsprocessen. Samtidig tilfredsstiller de sulten.

De kan spises malet, som fyld til pasta, hakket, rå osv.

Vi tror, at du vil kunne lide denne artikel: Cashewcreme: Egenskaber, tilberedelse og anvendelse

5. Jordnødder

Selv om disse “nødder” faktisk hører til bælgfrugternes fødevaregruppe, er der mange, der opfatter dem som nødder. De giver protein og fibre i betydelige mængder, foruden niacin og E-vitamin, fosfor, kalium, magnesium og zink.

Andre nødder, der bør indtages med måde

Solsikkefrø

De nedenstående nødder bør indtages med endnu større mådehold end de ovenstående, da de kan give anledning til visse maveproblemer.

  • Pinjekerner forårsager undertiden ubehag i maven og mave-tarmkanalen, men har et højt proteinindhold (31 gram pr. 100 gram).
  • Kastanjer: Deres kalorieindhold er lavt, og selv om de ikke giver for mange vitaminer og mineraler, er de rige på komplekse kulhydrater, som vil stille sulten i lang tid. Husk dog på, at det ikke anbefales at spise dem rå, da de er rige på garvesyre og derfor kan give tarmgener.
  • Solsikkefrø: Når vi spiser de saltede versioner, bør de indtages med ekstrem mådehold, da de giver for meget natrium.

Nu hvor du ved alt om de bedste nødder for dit helbred, hvad venter du så på? Det er på tide at inkludere dem i din kost! Udnyt alle de fordele, de tilbyder, og begynd at passe bedre på din kost i dag.

Billederne er venligst udlånt af Steve Parker, Steffen Zahn, Deus X Florida, Health Alicious Ness og Oatsy 40.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.