De 6 bedste typer af peperomia at have derhjemme, og hvordan man passer dem

Peperomia er en art, der befinder sig mellem sukkulenter og urteagtige planter. Mange typer af peperomia er ideelle at have derhjemme.
De 6 bedste typer af peperomia at have derhjemme, og hvordan man passer dem

Sidste ændring: 29 april, 2023

Peperomia er en alsidig plante med en imponerende evne til at tolerere temperaturvariationer, selv om den har en vis præference for visse forhold. Arten, der tilhører Piperaceae-familien, sammenlignes ofte med sukkulenter på grund af det kødfulde udseende af dens blade. Der findes flere typer af peperomia.

Inde i huset er det godt at have disse planter, da størrelsen egner sig godt til at sætte dem på hylder og borde eller hænge dem op og få dem til at se mere iøjnefaldende ud. Udenfor hjemmet kan de også plantes, men de har brug for et diskret sted med den helt rigtige mængde lys, da for meget sol kan skade dem. Lad os lære mere om de forskellige typer af peperomia.

Peperomia: En usædvanlig plante

Peperomiaer kaldes “strålende planter” på grund af deres forkærlighed for varm luft og lys. De er den slægt med det næststørste antal eksemplarer i Piperaceae-familien, med mere end 1000 accepterede arter, hovedsagelig i de tropiske og subtropiske områder i Mellemamerika og det nordlige Sydamerika.

De er fulde af æteriske olier, så de udsender aromaer. Peperomia har små blomster i hængende, akslignende former eller samlet i hævede klaser. Bladenes kødfulde udseende er i centrum på grund af blomsternes ubetydelighed.

Planten er langsomt voksende og fascinerer med sit løv i forskellige farver og former. I modsætning til visse arter til indendørs dyrkning er peperomiaer ikke giftige, så du skåner dine kæledyr og nysgerrige børn for enhver uheldig hændelse.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: En nem guide til guldranke: En væsentlig stueplante

Sådan passer du peperomiaer

Nogle typer af peperomiaer tilpasser sig nemt til ethvert miljø, men nogle tåler kun belyste interiører, og andre kræver udendørs lys. Under alle omstændigheder bør du konsultere planteskoler for at finde ud af, hvilken type plante du bør tage med hjem.

Disse oplysninger er afgørende for at kunne tilbyde personlig pleje i henhold til arten.

Alle peperomiaer kræver dog en række grundlæggende plejetips, og det er dem, vi afslører nedenstående:

  • En lille smule gødning: Disse produkter fungerer som gødning. Giv dem flydende gødning en gang om måneden, primært i forår-sommersæsonen, fordi det er deres vækstperiode.
  • Ly: Peperomiaer kræver mindst 10 °C. De skal placeres i områder med temperaturer på mellem 18 °C og 25 °C i ly for vind og med forbehold for at beskytte dem mod frost.
  • Drænet og luftig jord: Formålet er at undgå vandmætning og for høj luftfugtighed. Det anbefales, at der anvendes perlite- eller tørveholdige materialer, da disse er materialer, der gavner dræningen.
  • Indirekte lys: Selv om det er planter, der kan lide lys, er det bedre at holde dem væk fra direkte sollys. De bør modtage indirekte lys. Men hvis det er en Piperaceae med meget kødfulde blade, er det tilladt med lidt mere lys.
  • Moderat hydrering: Vand ikke, før jorden er tilstrækkeligt tør. For meget væske gør bladene gule, og har en tendens til at få rødderne til at rådne. Der findes flere vandingsmetoder. En af dem, der foreslås til disse planter, er nedsænkning. Dvs. at man nedsænker potten, så rødderne “drikker” det vand, de har brug for.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: De 20 bedste solsikre hængeplanter

De bedste typer af peperomia, du kan have derhjemme

Udvalget af muligheder er stort, når du skal vælge en peperomia. For at forenkle beslutningen lidt, er her 6 typer af peperomia, som du kan dyrke derhjemme.

Eksempel på de forskellige typer af peperomia

1. Hope peperomia

Peperomia tetraphylla Hope er en krydsning mellem peperomia quadrifolia og peperomia deppeana. Den viser blade i ovale former og kan hænges op, så snart den har overskredet den passende størrelse til et bord eller til jorden.

2. Typer af peperomia: Caperata

Denne peberomia-sort har, som University of North Carolina Gardening Extension kommenterer, næsten lilla, hjerteformede blade med spidse blomsterstande i cremefarvede nuancer. Den formerer sig ved stiklinger eller stængelspidser, er ret buskagtig og er meget dekorativ.

3. Angulata

Stænglerne på disse peperomiaer er tykke, og der springer grønne blade ud, hvorfra der stikker et par mørkere, aflange blade ud. Højden er ikke mere end 35 centimeter. De er eftertragtede til dekoration af gangarealer, da de tager sig ud på høje, smalle borde.

4. Typer af peperomia: Prostrata

“Skildpaddekæde” er et andet navn for prostrata, da dens blade ligner dette dyrs skal. De er af den hængende type, selv om de også kan bruges i potter eller terrarier. De kan lide fugtig jord, men ikke overdrevent fugtig, som forklaret af University of North Carolina Gardening Extension.

Peperomia prostrata

5. Dolabriformis

Dette er en peruviansk peperomia, som også er kendt som “bønnepeberomia”. Bladene er mørkegrønne i midten og lyse udenom.

De viser en lille fold mod toppen, og det er en af dem, der sætter pris på lidt mere naturligt lys. Til gengæld har denne plante fordele forbundet med ro.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort af Medicina Naturista reducerede æterisk olie af Peperomia dolabriformis, kombineret med aromaterapi og mindfulness, angst og akademisk stressniveau hos en gruppe universitetsstuderende. Så det ville være værd at prøve meditationsteknikker med en aromadiffuser, der indeholder essensen af bønnepeberomia.

6. Typer af peperomia: Nivalis

Dette er en af de mindste typer af peperomia med små blade. Den er perfekt til at sætte på skrivebordet. Den bliver højst 5 centimeter høj, selv om dens krybende stængel kan nå op på 30 centimeter i længden. I et sådant tilfælde er det passende at flytte den.

Sådan vælger du den bedste peperomia til dit hjem

Da du ved, at der findes flere typer af disse planter, er det lettere at vælge peperomiaer efter farve, tekstur og form. Et andet tip til at få den bedste i hjemmet er at vide, hvor man vil placere den, før man anskaffer den.

Selv om dimensionerne på disse planter er “håndterbare”, er det ikke det samme at ønske et eksemplar til at pynte på skrivebordet som at søge efter et til det centrale bord i rummet eller en udstillingsmontre. Heri ligger hemmeligheden: Bestem først det møbel eller det rum i huset, der skal huse planten, og overvej, om dette område tilbyder betingelserne for dens udvikling.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.