Mindfulness til at reducere stress hos sundhedspersonale

Mindfulness-øvelsen er god for alle, uanset om de har arbejdsrelaterede stressproblemer eller ej.
Mindfulness til at reducere stress hos sundhedspersonale

Sidste ændring: 10 september, 2021

Mindfulness er fantastisk til at reducere stress. Stress hos sundhedspersonale er et stort problem. Du er måske ikke klar over det, men antallet af mennesker, der er ramt af stress, er stigende. Presset og overbelastningen af arbejdet, disse medarbejdere oplever, betyder, at mange af dem er i en situation med konstant arbejdsrelateret og personlig stress.

Af denne grund søger specialister konstant foranstaltninger for at forbedre dette problem så meget som muligt. Mindfulness er en af de foreslåede muligheder. Denne handling har til formål at tilvejebringe værktøjer, hvormed folk kan være bevidste om deres tanker. På denne måde kan de analysere dem og være i stand til at håndtere bestemte følelser.

Men hvordan gavner det sundhedspersonale?

Vi vil detaljeret beskrive, hvad mindfulness består af, og også hvordan det kan bidrage til bedre mental sundhed for denne type medarbejdere.

Læs med for at lære mere!

Hvad er mindfulness?

En kvinde mediterer

Mindfulness er et psykologisk begreb, der handler om at være fuldt bevidst om det nuværende øjeblik. Dette inkluderer dine tanker, fornemmelser, miljø, følelser, stimuli og så videre. Det består kun af at være opmærksom. Det skyldes, at det har at gøre med ikke at forsøge at dømme, fortolke eller retfærdiggøre, hvad du går igennem.

Det er dybest set en række øvelser med meditation, vejrtrækning og endda yoga. Det hele har til formål at nå en øget bevidsthedstilstand.

Desuden er det en pragmatisk fortolkning af traditionel meditation med det enkle formål at forbedre livskvaliteten for alle, der anvender det. Bemærk, at mindfulness ikke er knyttet til noget religiøst eller filosofisk dogme.

Stress hos sundhedspersonale

Sundhedspersonalets arbejde kræver, det pres, de udsættes for, og det ansvar, der rammer dem, gør dem til nogle af de mest stressede medarbejdere. Konsekvensen er udbrændthedssyndrom, der allerede betragtes som en erhvervssygdom.

Det betyder, at de er følelsesmæssigt udmattede og mister motivationen, fordi de ikke føler, at de kan opnå personlig tilfredsstillelse. Det manifesterer sig med ændringer i humør, stofskifte og hjertekarsystemet.

Udover at være en af de mest berørte grupper, forstyrrer denne erhvervssygdom også sundhedspersonalets arbejde. Således kan en sundhedsperson, der er ramt af dette syndrom, udtrykke det på flere måder. En af disse er vanskeligheder med at håndtere de intense følelser hos deres patienter og endda deres kolleger. Konsekvensen er, at de kan begå fejl.

Det kan også føre til følelsesmæssig afstumpning, tab af evnen til at identificere sine egne følelser eller patienternes eller kollegernes. Som du kan forestille dig, fører det til mangel på empati, hvilket også manifesterer sig som en dårligere attitude over for patienter og ubehag for alle.

Hvordan kan mindfulness hjælpe med at reducere stress hos sundhedspersonale?

En kvinde og en pige med en læge

Som vi forklarede ovenstående, har mindfulness til formål at opnå en øget selvbevidsthed. Fortsat træning i mindfulness, perfektionering af teknikkerne og opnåelse af denne tilstand kan have en gunstig indflydelse på sindstilstanden og sundhedspersonalets arbejde.

Der er stor forbedring i den følelsesmæssige tilstand hos en person, der når en høj tilstand af selvbevidsthed. Der er også en følelse af velvære, bedre kontrol over egne og andre menneskers følelser og øget tilfredshed med livet.

Derfor hjælper det sundhedspersonale bedre med at udøve deres erhverv, når de beskæftiger sig med patienter. De vil ikke være så stressede, vil opføre sig pænere over for deres patienter og kolleger og træffe bedre beslutninger. Arbejdsmiljøet vil generelt være mere behageligt for alle.

Er mindfulness kun godt for sundhedspersonale?

Ikke nødvendigvis. Mindfulness er godt for alle, uanset om de har arbejdsrelaterede problemer med stress eller ej. Målet vil altid være det samme, og fordelene gælder for enhver person, der er villig til at udføre det.

Rådfør dig endelig med en erfaren fagmand i disse teknikker for en mere berigende oplevelse.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Mechanisms of mindfulness – Shapiro – 2006 – Journal of Clinical Psychology – Wiley Online Library [Internet]. [cited 2020 Mar 2]. Available from: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jclp.20237
  • Academic Mindfulness Interest Group M, Academic Mindfulness Interest Group M. Mindfulness-Based Psychotherapies: A Review of Conceptual Foundations, Empirical Evidence and Practical Considerations. Aust New Zeal J Psychiatry. 2006 Apr;40(4):285–94.
  • ¿Qué es Mindfulness? [Internet]. [cited 2020 Feb 27]. Available from: https://www.mindfulness-salud.org/mindfulness/que-es-mindfulness/
  • Mindfulness-based psychotherapies: a review of conceptual foundations, empirical evidence and practical considerations: Australian and New Zealand Journal of Psychiatry: Vol 40, No 4 [Internet]. [cited 2020 Mar 2]. Available from: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/j.1440-1614.2006.01794.x
  • Laneri D, Schuster V, Dietsche B, Jansen A, Ott U, Sommer J. Effects of Long-Term Mindfulness Meditation on Brain’s White Matter Microstructure and its Aging. Front Aging Neurosci. 2016;7:254. Published 2016 Jan 14. doi:10.3389/fnagi.2015.00254

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.