Du kan spise godt uden at spise kød

Hvis du har besluttet dig for ikke at spise kød, er det bedst at ændre kosten gradvist og med hjælp fra en professionel, som kan vejlede dig gennem processen.
Du kan spise godt uden at spise kød
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Både vegetarisme og veganisme er sociale tendenser forbundet med kost. De handler om at følge en kost uden at spise kød af forskellige årsager, såsom dyremishandling eller helbredsproblemer.

Disse tendenser har også en positiv effekt på miljøet, for når du skærer kød ud af din kost, mindsker du effekten på miljøet, som kommer fra at give dyr fodder og vand.

Ernæringseksperter har foreslået, at en balanceret kost bør indeholde alle næringsstoffer i moderate mængder. Med andre ord, er den sundeste måde at spise på, en variation af forskellige fødevarer i passende og anbefalede mængder.

Hvis du har besluttet dig for at følge en kost uden at spise kød (eller en anden fødevare), bør du have nogle nøgleaspekter i baghovedet, så din krop ikke ender med at lide under det.

En kost uden at spise kød: En voksende tendens

Lad os som eksempel tage Spanien. Ifølge en ANIBES undersøgelse udført af Spanish Nutrition Foundation, er omkring 2% af den spanske befolkning stoppet med at spise kød dagligt.

Ligeledes pointerer denne undersøgelse, at 12% af landets befolkning ikke indtager forarbejdet kød. Derudover er det værd at nævne, at veganere (dem, som ikke spiser nogen animalske produkter) udgør blot 1% af den spanske befolkning.

På den anden side viser resultatet af undersøgelsen, at et betydeligt antal af spaniere har reduceret deres indtag af rødt kød. Faktisk har 43% af spaniere skåret ned på deres indtag af kød.

Hvis du ønsker at følge en kost uden at spise kød eller blot mindske indtaget, skal du være sikker på at læse de følgende tips for at undgå negative konsekvenser for dit helbred. I et hvert tilfælde bør du vide, at hver person er forskellig. Specifikke ernæringsmæssige behov varirerer fra person til person.

Af den årsag er det bedste, du kan gøre, at lave gradvise forandringer i din kost i overensstemmelse med hjælpen fra en professionel. En kvalificeret ernæringsekspert vil være i stand til at vejlede dig og ledsage dig igennem denne proces.

Kød på køkkenbord, selvom mange vælger en kost uden at spise kød

I hele verden er indtaget af rødt kød og forarbejdet kød faldet de seneste år.

Indtag andre kilder til protein, hvis du ønsker at følge en kost uden at spise kød overhovedet

For det første er det vigtigt at have i baghovedet, at du bliver nødt til at fortsætte med at indtage proteiner, som kommer fra andre fødevarer. For eksempel, hvis du ikke er veganer, kan æg være en god kilde til proteiner og sunde fedtstoffer, hvilket kan erstatte andre animalske produkter.

Det mest anbefalede er 4 æg om ugen eller 2 æggehvider om dagen. Hvis du har valget, så er det altid bedst at vælge økologiske æg fra høns, som ikke er blevet behandlet dårligt.

Udover æg er der masser af andre typer af fødevarer, som kan give en god mængde af protein. Du bør dog stadig gå til en specialist for at få dem til at anbefale den passende kost for dit individuelle ernæringsmæssige behov.

Nogle forslag til kilder til protein indebærer:

  • Grøntsager (soyabønner, edamame, broccoli, asparges, bønnespirer og rosenkål)
  • Nødder (mandler, pistacie, valnøder, cashew og hasselnødder)
  • Kornsorter (havre, quinoa, teff, vilde ris, boghvede, hirse og sorghum)
  • Frø (græskarkerner, sesamfrø, hørfrø, solsikkekerner og chiafrø)
  • Bælgfrugter (linser, jordnødder, grønne ærter, kikærter, pintobønner og røde bønner)

En vigtig ting at huske på, er at, når du kombinerer protein fra kornsorter med bælgfrugter, indtager du protein af god kvalitet. Et velkendt eksempel på dette er linser og ris. Kvaliteten og kvantiteten af dette protein er højere i dette tilfælde, end hvis du havde kombineret ris eller linser med pølser, for eksempel.

Vi anbefaler, at du læser: Lækker opskrift med linser og grøntsager

Overdriv ikke med mejeriprodukter

Det er vigtigt at huske på, især hvis du ikke er veganer, at det ikke er en god idé at indtage for mange mejeriprodukter. Dette skyldes, at det kan øge dit kolesteroltal at indtage for meget af dem.

Denne vane kan også forårsage problemer med fordøjelsen.

Der er også nye alternativer, såsom produkter baseret på soyamælk, havremælk, mandelmælk, kokosmælk og rismælk. De kan være meget sunde erstatninger af mejeriprodukter til personer, som har besluttet sig for at følge en kost uden at spise kød eller at være veganere.

Mejeriprodukter er tit en del af en kost uden at spise kød

Mejeriprodukter er ideelle som tilskud til din kost, når du mindsker dit indtag af kødt. Indtag det dog i moderate mængder.

Vær sikker på, du får nok B12-vitamin

B12-vitamin, også kendt som cobalamin, er et vandopløseligt vitamin. Det spiller en vigtigt rolle i dannelsen af røde blodceller, cellestofskiftet, nervefunktioner og gendannelsen af DNA.

Hvis du har besluttet dig for at følge en kost uden at spise kød overhovedet, vil du sikkert have en mangel på dette vitamin, selvom din krop kan opbevare B12 til mange år.

Af den årsag er det vigtigt, at du får dine niveauer af B12 tjekket hyppigt. Det er også vigtigt, at du indtager fødevarer, som giver dig nok B12. Eksempler på dette er æg, mejeriprodukter og spirulina for eksempel.

De bedste grunde til at vælge en kost uden at spise kød

For fire år siden advarede Det internationale agentur for kræftforskning (IARC), en organistation under WHO (Verdenssundhedsorganisationen), om de mulige konsekvenser for helbredet ved at indtage store mængder af forarbejdet kød.

Primært advarede de om, at det overdrevede indtag kunne være forbundet med tyktarmskræft. Konklusionerne angående indtaget af rødt kød var ikke lige så tydelige. Men IARC forbandt det med en højere risiko for at udvikle bestemte sygdomme.

Udover årsager forbundet med helbredet, beslutter mange personer at vælge kød fra på grund af dyremishandling i fødevareindustrien.

Derudover bidrager produktionen af kød til skovrydning på grund af overdrevet kvæggræsning.

Skær kødet fra med det samme

Hvis du ønsker at følge en kost uden at spise kød, skal du være sikker på, at din nye kost dækker alle dine næringsmæssige behov. Til dette anbefaler vi, at du går til en ernæringsekspert, som kan vejlede dig i dine sunde kostvaner.

Det kan interessere dig ...
Følg en vegetarisk kost uden at miste næringsstoffer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Følg en vegetarisk kost uden at miste næringsstoffer

Mange beslutter sig for at følge en vegetarisk kost, enten af etiske årsager aller personlig smag. Man skal dog sikre, at man får alle næringsstoff...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Wolfe RR., Cifelli AM., Kostas G., Kim IY., Optimizing protein intake in adults: interpretation and application of the recommended dietary allowance compared with the acceptable macronutrient distribution range. Adv Nutr, 2017. 8 (2): 266-275.
  • Wilkins T., Sequoia J., Probiotics for gastrointestinal conditions: a summary of the evidence. Am Fam Physician, 2017. 96 (3): 170-178.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.