Sådan kan du behandle smerter i iskias og lænden

Der er en psykologisk teori om at disse typer af smerte optræder som en kropsliggørelse af uløste følelsesmæssige problemer.
Sådan kan du behandle smerter i iskias og lænden

Sidste ændring: 26 juli, 2022

Der er to meget ens forhold, der forårsager smerte og manglende mobilitet i rygsøjlen. Flere og flere patienter oplever disse problemer, enten fra belastninger eller fra at sidde i lange perioder uden at flytte sig. Læs mere om hvordan du kan behandle smerter i iskias i den følgende artikel.

Iskias: hvad du behøver at vide

Irritation af iskiasnerven, mere almindeligt kendt som “iskias”, forårsager smerte i lænden. Denne smerte breder sig fra bagsiden af ​​benene og kan nå tæerne.

Dette er et af de hyppigste problemer blandt voksne, især midaldrende mænd , som har haft en meget stillesiddende karriere. Smerten kan vare i dage, uger og endda år og begrænser den frie bevægelighed.

“Iskias” opstår, når iskiasnerven kommer i klemme på grund af bevægelse, tunge løft eller blot ved at holde rygsøjlen i samme position hele dagen lang. Rødderne fra denne nerve begynder i rygmarven og går ud gennem hvirvlerne, ned i balderne og yderkanten af fødderne.

Nogle af de hyppigste årsager til iskias er:

 • Diskusprolaps
 • Indsnævring af hvirvelkanalen
 • Piriformis-syndrom
 • Brud
 • Svulster
 • Pagets sygdom
 • Graviditet

Dens symptomer omfatter:

 • Smerter, der varierer i intensitet med bevægelse
 • Umuligt at bevæge sig frit, for eksempel, at komme ud af sengen, binde snørebånd eller løfte noget op fra gulvet.
 • Ændringer i hudens følsomhed
 • Muskelsvaghed
 • Manglende reflekser
 • Du er halt, når du går
Du kan behandle smerter i iskias og lænden på mange måde.

Lændesmerter: hvad du behøver at vide

Mange mennesker har lidt af lændesmerter på et eller andet tidspunkt i deres liv. Denne smerte, der også kaldes lumbalsmerter, begynder der hvor ribbenene slutter og når ned til balderne.

Det er den vigtigste årsag til invaliditet i mennesker i alderen 20 til 45, og den intensiveres med alderen. Rygsøjlen består af forskellige knogler (ryghvirvler), der er adskilt af skiver af brusk, som tager af for bevægelse. Ryghvirvlerne er også lagt omfattet i et tyndt lag af brusk og holdes på plads af muskler og ledbånd.

Lumbalområdet er den nedre del af ryggen og består af 5 hvirvler, der forbinder brystet til bækkenet og benene. Det giver os mulighed for at rotere, flytte os, sidde på hug og læne os og giver styrke til at komme op, gå, løbe og stå. Når du lider af lændesmerter, vil nogen af ​​disse bevægelser forårsage smerte.

Der er to typer af lændesmerter: specifikke og ikke-specifikke. Specifik er, når årsagen til smerten er kendt, hvilket sker i omkring 20% ​​af tilfældene. Nogle af de ting, der udløser problemet er slidgigt, osteoporose, diskusprolaps og spinal stenose. I ikke-specifikke tilfælde, som tegner sig for de resterende 80% af tilfældene, er den nøjagtige årsag til smerten ukendt. Faktorer, der ofte udløser lændesmerter er tunge løft, stress, dårlig holdning eller psykologiske faktorer blandt andre.

En anden klassificering for lændesmerter er baseret på hvor længe smerten varer ved: akut (mindre end 7 dage), halvakut (7 dage til 7 uger) og kronisk (over 7 uger).

lænd

Hvordan kan jeg behandle smerter i iskias og lændesmerter?

Ifølge traditionel kinesisk medicin påvirker problemer som iskias og lændesmerter nyrer og blære og tilskrives det overdrevne forbrug af kød, krydret mad og alkohol, blandt andre. Der er en psykologisk teori, der tyder på, at lændesmerter er kropsliggørelsen af uforløste følelsesmæssige problemer, som tabet af et job, skilsmisse, opgivelse, fattigdom osv.

Men udover at bestemme årsagen til smerter i din ryg og ben, er det godt at kende nogle få behandlinger og løsninger. Den mest naturlige og effektive er:

Benyt massage til at behandle smerter i iskias og lænden

Tag noget mandelolie eller æterisk perikonolie i en skål og bland den med lige dele arnica og rosmarin-ekstrakter. Massar fødderne op til benene, til lænden. Det varmer og afslapper kroppen. For at gøre det endnu mere effektivt, fortsættes massagen over hele kroppen med fokus på skuldre og nakke.

Terapi kan også benytter til at behandle smerter i iskias og lænden

I tilfælde af, at smerten er forårsaget af et følelsesmæssigt eller psykologisk problem, søg da råd hos en psykolog. Dette vil lette smerterne og du vil føle dig lettet over at snakke om problemer, traumer og frygt.

Dyrk motion for at behandle smerter i iskias og lænden

yoga

Visse typer motion eller discipliner som yoga, tai chi, svømning, pilates eller vandaerobics kan forbedre lændesmerter. Det er altid godt at udøve indtil “kroppen begynder at jamre”, endnu uden at tvinge den for meget. Glem ikke at varme op og strække.

Hold dig aktiv

Prøv at undgå at sove for meget eller sidde i den samme stilling i timevis. Rejs dig op på arbejdet og gå en lille tur, for eksempel.

Anvend varme til at behandle smerter i iskias og lænden

Hvis du ikke har nogen til at give dig massage og ikke har penge til en specialist, er det en rigtig god ide at lægge en elektrisk varmepude på det smertefulde område i en halv time imens du ser TV, læser eller snakker i telefon.

Vi håber at du har nydt denne artikel om hvordan man behandler iskias og lændesmerter!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.