Fordele ved rabarber til at forbedre skjoldbruskkirtlen

En sund skjoldbruskkirtel er grundlæggende for kroppens overordnede velvære, fordi dets hormoner anvendes i flere processer i kroppen. De mange gavnlige egenskaber ved rabarber kan hjælpe med at holde din skjoldbruskkirtel sund.
Fordele ved rabarber til at forbedre skjoldbruskkirtlen

Sidste ændring: 26 august, 2022

Denne artikel vil fokusere på de mange fordele ved rabarber for skjoldbruskkirtlen, så du kan hjælpe den med at forblive sund. Men lad os først tage et kig på lidt informationer om skjoldbruskkirtlen.

Skjoldbruskkirtlen er en endokrin kirtel, der er afgørende for kroppens helbred. Samlet set udskiller det de mange hormoner, herunder thyroxin, som er involveret i de utallige processer der foregår i kroppen og den hjælper med at regulere dit stofskifte.

Skjoldbruskkirtlen er placeret på luftrøret, over kravebenet. De hormoner, som skjoldbruskkirtlen producerer, er afgørende for, at kroppen virker korrekt og påvirker næsten alle væv i kroppen. Samlet set påvirker thyroidhormoner vækst, udvikling af nervesystemet, omdannelsen af fedtstoffer og kulhydrater og mere.

Da skjoldbruskkirtlen påvirker så mange af kroppens funktioner, er det meget vigtigt ikke at forsømme dens helbred. Derudover er det også grunden til, at læger ofte kigger på din skjoldbruskkirtel, når der måske er noget galt med kroppen. Enhver form for skjoldbruskkirtelsvigt eller sygdom vil resultere i komplikationer, der vil påvirke din hverdag.

Almindelige symptomer på skjoldbruskkirtlen er pludselige humørsvingninger og uregelmæssig vægtforøgelse eller vægttab.

Er skjoldbruskkirtlen virkelig så vigtig?

Skjoldbruskkirtlen er afgørende for kroppens sundhed og funktioner. Men hvad påvirker skjoldbruskkirtlen præcist?

Skjoldbruskkirtlen påvirker både krop og sind. Når dette organ ikke fungerer korrekt, kan det forårsage alt fra ændringer i vægt til humørsvingninger og endda anatomiske ændringer (såsom struma).

De hormoner, som det udskiller, regulerer metabolismen og nervesystemet. Derfor kan ethvert problem med kirtlen resultere i irritabilitet, problemer med koncentration, træthed, depression, og i sidste ende påvirke din livskvalitet.

Fælles symptomer på et problem med skjoldbruskkirtlen

Samlet set er der seks almindelige symptomer, der kan advare dig om eventuelle  problemer med skjoldbruskkirtlen.  Læg mærke til de følgende, hvis du har mistanke:

 • Pludselige ændringer i vægt.
 • Pludselige kramper.
 • Ændringer i humør uden nogen grund (træthed, tristhed osv.).
 • Hårtab, svage negle eller farveændring i hår eller negle.
 • En kropstemperatur, som er varmere eller koldere end normalt.
 • Ændringer i din menstruationscyklus.

Sygdomme, der påvirker skjoldsbruskkirtlen

 • Hyperthyroidisme: Skjoldbruskkirtlen producerer for meget hormon.
 • Hypothyroidisme: I dette tilfælde producerer skjoldbruskkirtlen ikke nok hormoner til kroppen.
 • Goiter: En unormal forstørrelse af kirtlen.
 • Kræft.
 • Knuder.
 • Thyroiditis: En betændelse i skjoldbruskkirtlen.

Kun en læge eller specialist kan stille den ordentlige diagnose på disse sygdomme. Fysiske undersøgelser og tests skal foretages, inden du får nogen form for behandling. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at udføre biopsi, terapiforløb, kirurgi eller radioaktiv jodbehandling.

Fordele ved rabarber for skjoldbruskkirtlen

Rabarber er en plante, der indeholder mange medicinske egenskaber. Det kan tilberedes på flere forskellige måder: I desserter, som tilbehør til kød og fisk, dampet og bagt. Dens stamme og rødder har et højt indhold af mineral og vitamin, som har antiinflammatoriske, antioxidante, anti-forstoppelse og rensende og afgiftende egenskaber.

I denne artikel vil vi sætte fokus på, hvordan de forskellige fordele ved rabarber kan gøre din skjoldbruskkirtel sundere.

Struma og skjoldbruskkirtel

Rabarber har en høj koncentration af emodin, et naturligt stof, der har afførende og antiinflammatoriske egenskaber. Hvis du opdager tegn på vækst eller betændelse i skjoldbruskkirtlen, kan du prøve at spise rabarber som det første. 

Husk dog altid på, at du er nødt til at se en læge eller specialist for at få stillet korrekt diagnosem hvis du tror, du har problemer med skjoldbruskkirtlen.

En kilde til vitaminer

Skjoldbruskkirtlen fungerer bedst, når den har tilstrækkelige mineraler og vitaminer. Gør rabarber en del af din kost, da de kan hjælpe dig med at få de nødvendige næringsstoffer og vitaminer, der vil hjælpe skjoldbruskkirtlens funktion bedre.

Rabarber er fyldt med næringsstoffer og vitaminer:

 • Vitaminer (A, C, K, E og Bl, B2, B3, B5, B6 og B9)
 • Mineraler (fosfor, jern, calcium, magnesium, kobber, selen, zink, kalium og natrium)

Udrensning ved at udnytte de forskellige fordele ved rabarber

Til en sund skjoldbruskkirtel kan man udnytte de forskellige fordele ved rabarber

Som følge af forurening, dårlige vaner og kost, hober forskellige tungmetaller og giftstoffer sig konstant op i vores krop. Dette skader skjoldbruskkirtlen og som følge heraf dit stofskifte og andre kropsfunktioner.

For at forhindre dette kan du “rense” skjoldbruskkirtlen. I dette tilfælde vil de rensende og afgiftende fordele ved rabarber, sammen dets mange fibre, give dig en naturlig udrensning for skjoldbruskkirtlen. 

Rabarberroden indeholder også en høj koncentration af tanniner. Tanniner hjælper med at rense gifstoffer og fjerne frie radikaler fra kroppen. Desuden er det også et antiinflammatorisk middel.

Mulig forebyggelse af skjoldbruskkræft ved at udnytte de mange fordele ved rabarber

Takket være de mange fordele ved rabarber og dets evne til at udrydde frie radikaler og reducere de skader, de laver på dit cellevæv, kan rabarber være med til at forhindre kræft i skjoldbruskkirtlen.

Som det tydeligt kan ses, er rabarber en god madvare at tilføje til ethvert måltid på grund af dens mange forskellige fordele.  Rabarber gavner ikke kun skjoldbruskkirtlen, men også kroppen som helhed. Hvis du husker på at holde skjoldbruskkirtlen sund, så vil resten af kroppens helbred følge trop.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.