Behandlingen af tourettes syndrom

Tourettes syndrom er en kompleks lidelse, som forårsager ufrivillige og gentagende bevægelser eller lyde. Selvom der ikke er nogen kur, ønsker vi i dag at fortælle dig alt om behandlingen af tourettes syndrom.
Behandlingen af tourettes syndrom

Sidste ændring: 17 december, 2020

Behandlingen af tourettes syndrom er ikke et gængs emne, eftersom denne neurologiske lidelse rammer en ud af 100 personerDet er kendetegnet ved forekomsten af tics (kompulsive ufrivillige bevægelser), som udvikler sig til gentagende bevægelser eller uønskede lyde.

Denne sygdom har en stor indvirkning på livet hos dem, der lider af det, hvor det påvirker både sociale og arbejdsmæssige aspekter. Der findes desværre ingen kur på nuværende tidspunkt. Der er dog forskellige tilgange, som kan forbedre situationen. Vi forklarer om dem i de nedenstående afsnit.

Hvad er tourettes syndrom?

Tourettes syndrom, som vi lige har nævnt, består af forekomsten af ufrivillige bevægelser eller lyde, som ikke kan kontrolleres. I de fleste tilfælde begynder denne lidelse at manifestere sig i barndommen eller ungdommen før 15-års alderen.

Årsagen til lidelsen er ukendt, selvom eksperter mener, at både genetiske og miljømæssige faktorer spiller en rolle. Det er faktisk mere hyppigt hos personer, der har det i familien, og det dukker mere op hos mænd end hos kvinder.

Ticsene er bevægelser eller pludselige og kortvarige lyde og kan deles op i to kategorier: Simple eller komplekseDen første er den, som involverer små muskelgrupper, såsom at blinke. På den anden side inkluderer komplekse tics flere muskelgrupper.

Mange personer identificerer tourettes syndrom som lidelsen, der forårsager, at man bander eller fornærmer folk på upassende og ukontrollerede tidspunkter. Manifestationerne kan dog variere meget og behøver ikke nødvendigvis inkludere dette symptom.

Person masserer hånd som en del af behandlingen af tourettes syndrom

De ufrivillige bevægelser ved tics er de klassiske tegn på tourettes syndrom.

Den medicinske behandling af tourettes syndrom

Mange personer kræver ikke nogen behandling af denne lidelse. Det skyldes, at symptomerne i nogle tilfælde er milde og ikke påvirker hverdagen. Alligevel kan de dog også være invaliderende, hvilket er grunden til, at der findes forskellige løsninger til at lindre ticsene. En af dem er ved hjælp af medicin.

En artikel udgivet i National Institute of Neurological Disorders and Stroke siger, at bestemte neurotransmittere, såsom dopamin, er involveret i udviklingen af denne lidelse. Medicinsk behandling af tourettes syndrom involverer derfor lægemidler, som blokerer eller mindsker dopamin.

For eksempel ordinerer læger haloperidol og risperidon. På den ene side lader disse lægemidler til at hjælpe med at reducere ticsene. De præsenterer dog en høj risiko for bivirkninger såsom vægtøgning.

En anden løsning er at indsprøjte botox i musklen, som skaber tics. På nuværende tidspunkt udføres forskning i anvendelsen af medicin mod krampeanfald, såsom topiramat.

På samme tid er det vigtigt at understrege, at tourettes syndrom som regel eksisterer sammen med andre lidelser. Nogle af disse inkluderer angst, depression og OCDLæger ordinerer dermed ofte antidepressiv og angstdæmpende medicin til at lindre disse symptomer.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Fysisk smerte og angst, og deres forhold

Adfærdsterapi som behandlingen af tourettes syndrom

Adfærdsterapi er en type psykologisk terapi, som søger at gentræne patienter til at kontrollere deres tics. Idéen er, at når patienter identificerer tegnene, som dukker op før de ufrivillige handlinger, kan de producere en anden reaktion, som modvirker dem.

Denne type terapi består af forskellige strategier. Selvom det er sikkert, at det hjælper med at reducere antallet og graden af ticsene, er det ikke en definitiv kur mod tourettes. Det er derudover ikke effektivt for alle personer.

Vanevendende terapi

En af teknikkerne indenfor adfærdsterapi er vanevendende terapi. Ifølge et studie udgivet i University of Miguel Hernández har det muligheden for effektivt at behandle tourettes syndrom uden at kræve medicin.

Denne metode består af forskellige stadier og involverer øgende opmærksomhed på ticsene for at identificere dem. Derfra lærer personerne at producere en reaktion, som ikke er kompatibel med ticsene.

Lad os for eksempel sige, at ticsene består af at røre deres hoved med hænderne. Det første skridt er så at blive opmærksom på denne bevægelse, og hvornår det sker. Ny adfærd vil derefter være at placere hånden et andet sted såsom på knæene for at undgå at lave bevægelsen.

Terapi som del af behandlingen af tourettes syndrom

Psykologisk støtte er en form for behandling, som stiler efter at være så medicinfrit som muligt.

Holistisk indgriben mod tics

En anden type adfærdsterapi i behandlingen af tourettes syndrom er holistisk indgriben mod tics. I dette tilfælde inkluderer det vanevending, afslapning og uddannelse med hensyn til en persons egne tics for at reducere symptomerne på lidelsen.

Denne type strategi håndterer ikke kun patienter, men involverer også andre personer i deres miljø for at fremme bedring. Hvis det er en dreng i skolen, vil behandlingen også involvere drengens lærere.

Hvad bør man huske på med hensyn til behandlingen af tourettes syndrom?

Behandlingen af tourettes syndrom er kompleks og sygdommen har en stor indvirkning på personerne, der lider af det. Selvom der ikke er nogen kur mod denne lidelse, findes der forskellige strategier til at kunne forbedre symptomerne.

Adfærdsterapi er en lovende løsning til at forbedre livskvaliteten hos personerne uden behovet for medicin. Det er meget vigtigt at understrege, at psykologisk støtte er essentielt, når det kommer til at håndtere denne lidelse.

Det kan interessere dig ...
Hvad er Tourettes syndrom?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er Tourettes syndrom?

Mennesker med Tourettes syndrom får nervøse tics. De har også en højere risiko for at lide af angst og depression samt tvangslidelser.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • ¿Qué es el síndrome de Tourette? – Tourette Association of America. (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from https://tourette.org/about-tourette/overview/espanol/medicos/que-es-el-sindrome-de-tourette/
  • Tratamientos | Síndrome de Tourette (ST) | NCBDDD | CDC. (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from https://www.cdc.gov/ncbddd/spanish/tourette/treatments.html
  • Síndrome de Tourette : National Institute of Neurological Disorders and Stroke (NINDS). (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from https://espanol.ninds.nih.gov/trastornos/sindrome_de_tourette.htm
  • Síndrome de Gilles de la Tourette: espectro clínico y tratamiento – Dialnet. (n.d.). Retrieved August 29, 2020, from https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=326433
  • Gonzálvez, M. T. (2016). Tratamiento cognitivo-conductual de un niño con Síndrome de Tourette. Revista de Psicología Clínica con Niños y Adolescentes (Vol. 3). Retrieved from www.revistapcna.com
  • Yang, C. S., Zhang, L. L., Zeng, L. N., Huang, L., & Liu, Y. T. (2013). Topiramate for Tourette’s syndrome in children: A meta-analysis. Pediatric Neurology, 49(5), 344–350. https://doi.org/10.1016/j.pediatrneurol.2013.05.002
  • Valdés King, Mónica, and Omoruyi Ayodeji Uwagboe. “Síndrome de Gilles de la Tourette.” Revista Cubana de Medicina General Integral 34.1 (2018): 63-70.
  • Ríos-Flórez, Jorge Alexander, and Claudia Rocío López-Gutiérrez. “Enfoque clínico y neurofuncional del Síndrome Gilles de la Tourette.” Psicoespacios 10.17 (2016): 155-167.
  • García-Acero, Mary, and Eugenia Espinosa. “Síndrome De Tourette Familiar: Reporte De Caso Y Revisión De La Literatura.” Revista Ecuatoriana de Neurología 27.2 (2018): 87-91.
  • García, D. Macías. “Otros trastornos del movimiento: tics y síndrome de Tourette, temblor, mioclonías y síndrome de piernas inquietas.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.73 (2019): 4285-4299.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.