Behandlingstips du skal vide om fibromyalgi

Fibromyalgi er en sygdom af ukendt oprindelse, der forårsager kronisk muskuloskeletale smerte.
Behandlingstips du skal vide om fibromyalgi

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Behandling af fibromyalgi er en af ​​de største medicinske udfordringer i den nuværende medicin. For øjeblikket er det ukendt, hvad der forårsager denne sygdom. Derfor er det en stor udfordring at finde en behandling der virker. I denne artikel får du behandlingstips du skal vide om fibromyalgi.

Det vi ved, er, at det medfører store ulemper for dem, der lider af det. Fibromyalgi er karakteriseret ved at forårsage generel og kronisk smerte, især muskuloskeletale.

Hidtil har videnskaben været i stand til at bestemme, at det er af reumatologisk oprindelse. Det er også blevet konstateret, at smerte fra denne lidelse er forårsaget af en neurotransmitter ubalance. Men alt, hvad der virkelig er klart om fibromyalgi behandling er, at det skal involvere flere former for behandling.

Generelle aspekter af fibromyalgi

Fibromyalgi er en sygdom, der undertiden alvorligt invaliderer en person. Det sværeste at udholde er smerten eller “myalgi”, som er mere intens og længere end normal smerte. Det er også diffust og påvirker forskellige dele af kroppen på samme tid.

Alt du skal vide om fibromyalgia

Der er store vanskeligheder ved at diagnosticere fibromyalgi. Indtil nu er der ikke nogen laboratorietest, der gør det muligt at identificere det. Det som læger normalt er afhængige af for at diagnosticere sygdommen, er klinisk forskning af patienten på 18 legemstrykspunkter.

Følgende symptomer er vigtige at overveje:

 • Træthed
 • Stivhed
 • Søvnforstyrrelser
 • Kognitiv forringelse
 • Depression og angst
 • Gastrointestinale sygdomme

Specialister har klassificeret fibromyalgi i fire typer for at lette behandling med fibromyalgi:

 • I: Ingen ledsagende sygdom til stede
 • II: Når reumatiske og autoimmune sygdomme er til stede samtidigt
 • III: alvorlige psykopatologiske ændringer til stede
 • IV: svarer til patienter, der synes at have det

Anbefalet læsning efter “Behandlingstips du skal vide om fibromyalgi”:

Yoga mod rygsmerter

Dette er fibromyalgi behandling

Fibromyalgi behandling har i øjeblikket ikke et helbredende formål, det mildner kun. Med andre ord er det endelige mål simpelthen at reducere symptomerne. Det tillader patienten at opretholde normal funktion og den bedste livskvalitet som muligt.

Og mange eksperter anbefaler kortsigtet kognitive adfærdsmæssige psykoterapi.

Fibromyalgi behandling for fibromyalgi kræver også forskellige handlingsplaner. I bund og grund er disse tre aspekter værd at overveje:

 • Smerteforvaltning
 • Forøgelse af funktionaliteten
 • Psykosocial tilstand hos patienten

Et af de mest afgørende elementer i behandlingen er at uddanne patienten. Uden patientens fulde og bevidste samarbejde er det praktisk talt umuligt for enhver behandling rent faktisk at udføre dens arbejde. Desuden, jo mere engageret patienten er i behandlingen, desto større er deres muligheder for at forbedre tilstanden.

Farmakologisk Fibromyalgi Behandling

Fibromyalgi behandling omfatter en farmakologisk komponent. I dette tilfælde bruger læger en dosis analgetika og / eller antiinflammatoriske midler. Det medicin, som de normalt foreskriver, er Tramadol, Paracetamol eller begge dele.

NSAID’er (ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler) er ikke så effektive til behandling af smerte. De er generelt foreskrevet som en komplementær foranstaltning og næsten altid på kort sigt.

Andre usædvanlige typer af medicin omfatter blandt andet benzodiazepiner, muskelafslappende midler, anti-anfaldsmedicin, antidepressiva og steroider. Selvmedicinering er også meget farlig i dette tilfælde, og effektiviteten af ​​medicinerne er begrænset.

Fysisk aktivitet

Hyppig fysisk aktivitet er en væsentlig komponent til behandling af fibromyalgi. Det gavner ikke kun patientens fysiske kapacitet, men det bidrager også til at reducere symptomerne på kort tid.

Kvinde der traener

Øvelse og udøvelse af sport skal passe til hver enkelt persons behov. Det er lægen, der skal anbefale disse metoder, som skal øges gradvist. Den bedste slags motion ville være aerobiske øvelser, da det i særdeleshed bidrager til en overordnet bedre ydeevne af kroppen.

Svømning og andre former for hydroterapi og hydro gymnastik har vist sig at have meget positive virkninger for patienter med fibromyalgi. Afslappende teknikker som Tai-Chi og yoga anbefales også.

Læs også denne artikel efter “Behandlingstips du skal vide om fibromyalgi”:

Sådan slipper du af med rygsmerter

Psykoterapi og andre effektive foranstaltninger

Det er selvfølgelig meget vigtigt under fibromyalgi behandling for patienter at udvikle en konstruktiv holdning til deres sygdom. Det er også meget almindeligt for dem, der lider af denne lidelse, at være irritable. De kan falde i stærke episoder af sorg eller depression. Derfor forværres disse symptomer.

Samtale om sygdom

Eksperter anbefaler kognitiv adfærdsterapi for at modvirke disse virkninger.

Dybest set vil dette tillade patienten ikke at tillade fibromyalgi til at isolere dem eller blive en faktor, der påvirker deres interpersonelle forhold.

Endelig har nogle patienter rapporteret om forbedring efter behandling med akupunktur, kiropraktikbehandling og homeoterapi.

Dem, der beslutter sig for at gøre brug af disse metoder, bør først sikre sig, at de modtager råd fra en autoriseret læge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Mease, P. J., Arnold, L. M., Bennett, R., Boonen, A., Buskila, D., Carville, S., … Crofford, L. (2007). Fibromyalgia syndrome. In Journal of Rheumatology. https://doi.org/10.1046/j.1563-258X.2003.03037.x
 • Bellato, E., Marini, E., Castoldi, F., Barbasetti, N., Mattei, L., Bonasia, D. E., & Blonna, D. (2012). Fibromyalgia syndrome: Etiology, pathogenesis, diagnosis, and treatment. Pain Research and Treatment. https://doi.org/10.1155/2012/426130
 • Arnold, L. M. (2010). The Pathophysiology, Diagnosis and Treatment of Fibromyalgia. Psychiatric Clinics of North America. https://doi.org/10.1016/j.psc.2010.01.001
 • Imamura, M., Cassius, D. A., & Fregni, F. (2009). Fibromyalgia: From treatment to rehabilitation. European Journal of Pain Supplements. https://doi.org/10.1016/j.eujps.2009.08.011
 • Collazo Chao, E. y Muñoz Reina, MD (2013). Craneopuntura y acupuntura en el tratamiento de pacientes con fibromialgia. Estudio prospectivo aleatorizado. Revista Internacional de Acupuntura, 7 (1), 6–11. https://doi.org/10.1016/s1887-8369(13)70077-2.
 • Pattman, Jacqueline & Hall, Jane & Record, Eirwen. (2013). Effectiveness of Aquatic Physiotherapy in Clinical Practice. International Journal of Aquatic Research and Education. 7. 396-406. 10.25035/ijare.07.04.09.
 • Munguía-Izquierdo, Diego & Legaz-Arrese, Alejandro. (2009). Assessment of the Effects of Aquatic Therapy on Global Symptomatology in Patients With Fibromyalgia Syndrome: A Randomized Controlled Trial. Archives of physical medicine and rehabilitation. 89. 2250-7. 10.1016/j.apmr.2008.03.026.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.