Sådan kan du tilberede saftigt kød

Der findes et meget nyttigt trick til at sikre, at kødet bevarer sin saft og kraft under tilberedningen. Læs videre og lær hvordan!
Sådan kan du tilberede saftigt kød
Eliana Delgado Villanueva

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Nøglen til at tilberede et lækkert stykke saftigt kød, er at sørge for at det ikke mister al sin saft. På denne måde forbliver kødet saftigt og bevarer al sin smag. Det bliver ikke tørt eller hårdt.

Tab af saft kan få kødet til at krympe til næsten halvdelen af den oprindelige størrelse! I denne artikel kan du lære at tilberede saftigt kød, der er fuldt af smag.

Hvorfor mister kødet sin saft under tilberedning?

Du har sikkert hørt mange gange, at menneskekroppen består af ca. 70% vand. Kødet du bruger til madlavning har, ligesom alt kød fra pattedyr, et lignende vandindhold.

Naturligvis indeholder alle typer af kød ikke den samme mængde vand, og kød fra yngre dyr indeholder mere vand end kød fra ældre. Derfor er kød fra yngre dyr ofte saftigere og mere værdsat i køkkenet.

Når det kommer til at tilberede kød, er der nogle forholdsregler du skal tage for at undgå at det mister vandindholdet fra muskel- og proteinfibrene, som er den gråbrune væske du ser i tilberedt kød.

Læs også:

Undgå væskeophobning på panden

Sørg for at undgå væskeophobning på panden under stegning

Når du placer kødet på en opvarmet pande bør det ikke være koldt, da pandens temperatur vil falde for at opretholde en termisk ligevægt med kødet.

Når kødet opvarmes begynder muskelfibrene at trække sig sammen, som hvis du klemmer om en våd svamp, og vandet begynder at sive ud. Hvis din pande ikke er i stand til opretholde en tilstrækkelig høj temperatur til at denne væske straks fordamper, vil væsken ophobes i panden.

Denne væskes temperatur vil forblive høj, tæt på kogepunktet, og temperaturen vil ikke stige førend al vandet er fordampet. Samtidig vil kødet fortsætte med at tabe væske mens det steger, indtil det til sidst bliver helt tørt.

På samme tid, hvis du venter på at alt vandet fordamper vil temperaturen stige igen. Selvom kødet vil få et lækkert gyldent udseende vil det være sejt at tygge. Læs videre, og lær at tilberede saftigt kød.

Læs også:

Sådan tilbereder du saftigt kød

Nu hvor du kender farerne, er det heldigvis nemt at træffe visse forholdsregler, så du undgår at kødet mister væske under tilberedningen. Disse omfatter:

  • Når det er muligt, prøv at tage kødet ud af køleskabet lidt tidligere. Blot nogle få minutter vil være tilstrækkeligt om sommeren, mens det kan tage op til en time om vinteren. Hvis du gør dette vil temperaturforskellen være så lille som muligt, når du tilføjer kødet til en varm pande.
  • Tør kødet godt med absorberende papir, før du tilbereder det, og skyl det aldrig under den kolde hane.
  • Når du tilbereder fileter eller andre mindre stykker kød skal du aldrig salte det først. Salt får kødet til at frigøre safterne på forhånd, fordi det virker udtørrende. Det er netop grunden til at salt traditionelt set er blevet brugt til at bevare mad.
Tag kødet ud af køleskabet lidt før det skal tilberedes

Brug de rigtige redskaber under tilberedningen

Sørg for at have en stor pande og masser af varme under tilberedningen, hvilket vil hjælpe dig med at holde temperaturen høj nok. Dette råd kan selvfølgelig vise sig at være spildt, hvis du blot tager en stor stegepande og fylder den med flere stykker kød!

Jo tykkere pandens bund er, desto bedre bevarer den varmen. Det betyder, at en tykpundet pande er mere effektiv til at fordampe kødsaften væk. Dit kød vil brune på ydersiden og stoppe med at frigive alt det vand når overfladen er forseglet.

Disse enkle tips vil hjælpe dig med at tilberede kød mere effektivt, uden at det mister sin saft og din middag bliver ødelagt. Tilberedt på den rette måde vil dit kød vil opnå den perfekte tekstur og smag, og alle ved bordet vil elske det.

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.