7 ting, der ikke bør være i køkkenet

Køkkenet kan rumme usunde ting. Find ud af de mest almindelige og begynd at få dem ud derfra!
7 ting, der ikke bør være i køkkenet

Sidste ændring: 26 august, 2022

I denne artikel vil vi tale om de ting, der ikke bør være i køkkenet. Køkkenet er et af de steder i huset, som vi bruger mest, og hvor de fleste ting opbevares.

Derfor er det tilrådeligt at holde det organiseret og med de rigtige ting, som du har brug for til at tilberede måltider. Ud over at give dig mulighed for at holde dig organiseret hjælper det også med at opbevare tingene korrekt og forhindre forurening af mad og sygdomme.

For at få et sundt og sikkert køkken er det vigtigt at kende tips til, hvordan man gør god brug af produkter og redskaber. Det er ligegyldigt, om du har et lille, mellemstort eller stort køkken. Af hensyn til sikkerhed, renlighed og praktisk anvendelighed er her nogle forslag til ting, du ikke bør opbevare i det.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Sådan vælger du maling til køkkenfliser

1. Giftige stoffer og rengøringsmidler: Ting, der ikke bør være i køkkenet

Rengøringsmidler som f.eks. blegemiddel, sæbe og blødgøringsmidler, alkohol, affedtningsmidler eller plantegødning bør ikke opbevares i køkkenet, og slet ikke i samme skuffe eller skab som mad. På den ene side kan de ved et uheld blive indtaget eller forurene maden.

På den anden side er nogle af dem ofte brandfarlige produkter. Det er farligt at opbevare dem i et område, hvor der er ild.

Det anbefales kun at have opvaskesæbe, skuresvampe og nogle rengøringsklude til komfuret og bordpladerne. Hvis du af en eller anden grund beslutter dig for at opbevare rengøringsmidler, skal du sørge for, at de ligger i en skuffe adskilt fra fødevarer.

Rengøringsmidler under en vask

Rengøringsmidler bør opbevares adskilt fra fødevarer, hvis de opbevares i dit køkken.

2. Medicin er ting, der ikke bør være i køkkenet

Medicin bør af flere grunde ikke opbevares i køkkenet. For det første kan de blive beskadiget, hvis de opbevares i nærheden af ovnen, komfuret eller en anden varmekilde.

Faktisk anbefaler deres brugsanvisninger ofte, at de opbevares køligt. Desuden forhindrer dette også, at de ved et uheld bliver indtaget eller blandet med mad, især når børn er i nærheden.

3. Brugte beholdere og emballage

Ved flere lejligheder, når man handler eller bestiller mad derhjemme, er det muligt at gemme de beholdere, som maden kommer i. Dette resulterer dog ofte i en masse beholdere, som aldrig bliver brugt. Det er bedst ikke at lade sig friste til at ophobe en masse ting.

Glas, plastik og pap, som du ikke har brugt i årevis, bør bortskaffes. Hvis du tager dem til en genbrugsstation, vil du ikke ophobe unødvendige genstande, der fylder for meget i køkkenet.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 9 fejl, der forårsager skimmelsvamp i hjemmet

4. For gamle fødevarer

Vi anbefaler, at du ofte tjekker skabene for at undgå at have for gamle produkter, der kan forårsage madforgiftning. Hvis du køber produkter i løs vægt eller ompakker krydderier og andre dagligvarer i glaskrukker, skal du også skrive udløbsdatoen ned et sted.

På den anden side er det også tilrådeligt at tjekke køleskabet ofte for at tjekke, at kød, mejeriprodukter, frugt og grøntsager ikke er fordærvet. I den forbindelse anfører den amerikanske Food and Drug Administration (FDA), at fødevarer, der ser mistænkelige ud eller lugter mistænkeligt, bør smides væk.

FDA påpeger også, at mange patogener kan findes i råt eller utilstrækkeligt tilberedt kød, skaldyr og mejeriprodukter, så de skal opbevares korrekt på køl.

Læs altid etiketten, før du spiser fødevarer. Af de ting, der ikke bør være i dit køkken, er for gamle produkter en af de mest almindelige. Det sker ofte på grund af uforsigtighed.

5. Redskaber, der er i dårlig stand, er ting, der ikke bør være i køkkenet

I alle køkkener er det påkrævet at have skarpe redskaber (knive, sakse, pincetter og gafler) til at håndtere og skære kød, fisk og andre fødevarer. Det er vigtigt at tjekke disse redskabers tilstand og skarphed. Hvis du opdager, at de bliver dårligere, er det bedst at skifte dem ud.

Glas, gryder, forklæder og alt, som du opdager er ødelagt, brændt, plettet eller slidt, er det bedst at skille sig af med. Det forhindrer ophobning og ulykker. Det er også en god idé at tjekke materialerne i køkkenredskaberne, da der er mange, der afgiver giftstoffer, som er forbundet med sygdomme, f.eks. PFA eller BPA.

6. Planter og pyntegenstande

Der er mange unødvendige pyntegenstande på markedet. Selv om det er muligt at have et smukt indrettet køkken, kan for mange genstande være kontraproduktivt. Det er tilrådeligt at tjekke for at vurdere, om vi virkelig har brug for alt det, vi har.

Det er en god idé at kigge efter passende rum til opbevaring af apparater og alt køkkengrej. På denne måde vil det også bidrage til at få et køkken med en god æstetik.

Hvad angår planterne, er det bedre at overveje, før man anskaffer dem, om de virkelig vil være nyttige og have en vis fordel for vores køkken. Vi har brug for meget ledig plads til at håndtere og tilberede mad.

En kvinde vasker op

Ikke alle planter er egnede til køkkenet. Vi skal vælge med omhu, så de ikke står i vejen eller fremmer tilstedeværelsen af skadedyr.

7. Kæledyr

Hvad angår kæledyr, er det bedre at træne dem og vænne dem til ikke at være i køkkenet. Det er først og fremmest afgørende for at undgå tilstedeværelsen af pels, der kan forurene maden.

Sørg også for, at der er plads til at bevæge sig frit og bruge redskaberne. Hvad angår katte, skal du forhindre dem i at klatre op på møbler og bordplader på grund af risikoen for at overføre toxoplasmose.

Vær forsigtig med dine børn

Nu hvor du ved, hvilke ting der ikke bør være i køkkenet, skal du vide, at når du har babyer og børn derhjemme, er det også tilrådeligt at tilpasse rummet, så de ikke udsættes for fare. I den henseende er det mest tilrådeligt at fjerne alle skarpe genstande fra de nederste skuffer.

Det er også en god idé at holde elektriske apparater, der varmer op eller kan skade dem, ude af deres rækkevidde. Det er dog også vigtigt at forklare dem, hvorfor man skal være forsigtig. Børn er naturligt nysgerrige. Det er altid bedre at være på den sikre side.

Det er dog ikke tilrådeligt at forbyde dem adgang til køkkenet. Du kan dele pladsen og endda give dem opgaver. De kan endda få tildelt en skuffe, hvor de kan finde sunde snacks, hvis de er sultne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.