Berømtheder stopper med at bruge sociale medier for at beskytte deres mentale sundhed

Sociale netværk er blevet steder, der fremmer angst og bekymring for flere berømtheder. Så flere kendte stopper med at bruge sociale medier.
Berømtheder stopper med at bruge sociale medier for at beskytte deres mentale sundhed
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 22 marts, 2023

Nogle siger, at hvis man ikke er på sociale netværk, er man et nul, men disse berømtheder har sat et hidtil uset eksempel på det modsatte, da de stopper med at bruge sociale medier for at passe på deres mentale sundhed. Find ud af, hvilke berømtheder der er tale om – gå ikke glip af det!

Ifølge den seneste Global Digital Report er det samlede antal brugere af sociale netværk 4,7 milliarder i juli 2022.

Hver dag deler disse mennesker indhold af alle slags og interagerer med deres fællesskab. Når det gælder berømtheder, modtager de ros og lykønskninger, men også en masse kritik, da deres liv bliver offentligt tilgængeligt.

I den forbindelse opstår der et spørgsmål: Hvor meget påvirker de sociale netværk folks mentale sundhed? Vi vil besvare dette spørgsmål gennem flere berømthedernes erfaringer.

Disse berømtheder stopper med at bruge sociale medier

At stoppe med at bruge sociale medier og holde sig væk fra mobiltelefoner er blevet kaldt social detox eller digital detox. Flere berømtheder har gjort det. Blandt dem finder vi Tom Holland, Adele (på forsidefotoet) og Selena Gomez. Vi fortæller dig deres grunde til at tage afstand fra deres følgere.

Tom Holland

Tom Holland er eksempel på kendte, der stopper med at bruge sociale medier

Han sagde farvel til sine følgere på de sociale medier med en video, hvor han udtrykte, hvordan deres meninger fik ham til at føle sig.

I august 2022 tilstod Tom Holland, skuespilleren, der bringer Spiderman til live på det store lærred, at de digitale platforme var skadelige for hans velbefindende.

Han understregede, at han følte sig følelsesmæssigt påvirket, når han fandt ting om sig selv på internettet, og efter at have sagt farvel til sit Instagram-fællesskab (mere end 67 millioner følgere) med en video, slettede han sine konti. Over for hans beslutning støttede og lykønskede mange kolleger ham.

Selena Gomez

Selena Gomez

Før Holland havde Selena Gomez allerede gjort det samme i 2017, da hun slettede sin Instagram-konto efter at være blevet offer for et hack, uden at bekymre sig om, at hun i alt havde mere end 300 millioner følgere. Det var dog først i april 2022, at hun talte om, hvad der var sket.

“Jeg er lykkeligere. Jeg er mere nærværende, jeg har mere kontakt med folk. Det får mig til at føle mig normal. Før plejede jeg at fokusere meget på negative kommentarer, og jeg havde det ikke godt.”

-Selena Gomez til Good morning America-

Adele stopper med at bruge sociale medier

Adele forsvandt også fra sine sociale netværk i et stykke tid efter sit brud. I øjeblikket beholder hun kun sin Instagram-konto, som hun har mere end 50 millioner følgere på. Hun deler dog sjældent indhold. Det giver mening, for hun afslørede, at den ikke er rigtigt hendes.

Det var dog ikke det mest afslørende. Sangerinden fortalte, at hun efter at have aflyst en turné i Las Vegas oprettede en hemmelig Twitter-profil for at tjekke, hvad der blev sagt om den, men fandt mange negative kommentarer, som endte med at gøre hende ked af det.

Andre berømtheder, der har forladt de sociale medier, da de mener, at de påvirker deres mentale sundhed, er Ed Sheeran, Millie Bobby Brown, Harry Styles, Kendall Jenner, Justin Bieber, Lizzo og Kanye West.

Hvad er forholdet mellem sociale netværk og mental sundhed?

Ud over at afsløre, hvor mange mennesker der har profiler på sociale netværk i dag, viser Global Digital Report 2022, at folk i gennemsnit bruger 2 timer og 27 minutter om dagen på at være forbundet med digitale platforme. Dette varierer dog alt efter de analyserede lande.

I Nigeria er gennemsnittet f.eks. 4 timer og 7 minutter, mens det i Colombia er 3 timer og 46 minutter. Blandt de mindst dedikerede lande er Japan (51 minutter), Tyskland (1 time og 29 minutter), Det Forenede Kongerige (1 time og 48 minutter) og Spanien (1 time og 53 minutter). Det er naturligvis forskelligt fra person til person.

Men mens de er forbundet, udsættes folk ikke kun for gode og interessante oplevelser, men også for negative aspekter, som kan påvirke dem. Faktisk har videnskabelige undersøgelser vist, at sociale netværk som Facebook øger symptomer på depression hos unge mennesker.

Kvinde i tog kigger på sociale medier

Men hvorfor sker det?

Eksperter har påpeget, at sociale netværk kan fremme forskellige negative oplevelser. Nogle af disse er som følger:

 • Isolation.
 • Cybermobning.
 • Frygt for at gå glip af noget.
 • Depression og angst.
 • Utilfredshed med livet.
 • Utilfredshed med det personlige udseende.

En anden undersøgelse, som også omfattede universitetsstuderende, afslørede de mulige årsager til disse negative virkninger af sociale netværk. Som beskrevet er forbindelsestiden og kommunikationsformerne faktorer, der i sig selv griber ind i det psyko-emotionelle velbefindende.

Dette skyldes, at unge mennesker skaber selvbevidsthed på baggrund af eksterne og interne oplevelser på disse platforme. I artiklen understreges det, at disse kommunikationsformer ikke kommer til at ændre sig. Derfor er det bydende nødvendigt at finde bedre måder at fordybe sig i dem på.

Forebyggelse, sundhedsfremme og psyko-emotionelt velvære er faktorer, der bør være i centrum for diskussionen. Da dette er tilfældet, og efter at have forstået, hvordan sociale netværk kan påvirke folks mentale sundhed, er det mere og mere almindeligt og forståeligt, at nogle berømtheder stopper med at bruge sociale medier.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Barrón- Colin M, Mejia-Alvarado CA. Redes sociales y salud mental: vivencias digitales de alumnos de
  la FES-I UNAM. Cuidarte. 2021; 10(19): 00-00. DOI: http://dx.doi.org/10.22201/fesi.23958979e.2021.10.19.78044
 • Braghieri, Luca; Levy, Ro’ee; Makarin, Alexey (2022) : Social Media and Mental Health, CESifo Working Paper, No. 9723, Center for Economic Studies and ifo Institute (CESifo), Munich.
 • Digital 2022 Global Overview Report. We Are Social – Hootsuite. 2022.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.