International mental sundhedsdag

Psykisk sundhed kræver et engagement fra hele samfundet. Eftervirkningerne af pandemien truer menneskers daglige trivsel.
International mental sundhedsdag
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skrevet og kontrolleret af psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Sidste ændring: 26 oktober, 2022

Hvorfor er det stadig så svært for os at tale om vores følelser og ubehag? Hvorfor er det sådan, at vi tager tusindvis af omveje, før vi går til en konsultation med en psykisk sundhedsprofessionel? I mange tilfælde er det stadig tabu at tale om mental sundhed. Da den 10. oktober var international mental sundhedsdag, vil vi nu tale om det.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) valgte i år sloganet “Making mental health and well-being for all a global priority” (at gøre mental sundhed og trivsel for alle til en global prioritet). Det søger at fremhæve den indvirkning, som mental sundhed har på menneskers livskvalitet, da det klart påvirker deres trivsel og udvikling.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Hvad er årsagerne til og konsekvenserne af mental udmattelse?

Hvorfor en international mental sundhedsdag?

Dagen advarer om behovet for at afsætte et budget til mental sundhed med offentlige politikker og programmer, der fokuserer på behandling og forebyggelse. Derfor er der behov for nye foranstaltninger, der appellerer til fagfolks kreativitet og engagement, men også til samfundet generelt.

Dette slogan er også meget bevidst. Det opfordrer os til at huske på, at ikke alle mennesker har ressourcerne til at nyde optimal mental sundhed. Desuden er optimal mental sundhed en menneskeret.

Vanskeligheder med hensyn til adgang, levevilkår, konditionering og sociale og kulturelle stereotyper udgør hindringer for at søge hjælp hos en professionel. Det er derfor, at millioner af mennesker ifølge den seneste undersøgelse, der er offentliggjort af WHO, lider i stilhed.

På den anden side er det vigtigt at præcisere, at selv om der er et “fælles grundlag” for mental sundhed, er det også en subjektiv oplevelse. For eksempel er oplevelsen af lidelse ikke den samme for alle. Derfor er vi nødt til at være respektfulde og validere de følelser, som andre føler.

På samme måde er det vigtigt at udvide vores horisonter. Mange mennesker sætter lighedstegn mellem mental sundhed og lidelser eller sygdomme. Således undervurderer de ubehag og normaliserer situationer, der ikke er mindre komplekse, men som ikke er mindre betydningsfulde eller ikke har nogen indvirkning.

I den forstand, ligesom begrebet sundhed blev gentænkt for nogen tid siden, handler mental sundhed ikke kun om fravær af sygdom. Det er også velvære, selvværd og glæde.

En kvinde med armene over hovedet

Lykke og velvære er iboende dele af mental sundhed, som handler om så meget mere end blot lidelser eller sygdomme.

Hvordan kan vi hjælpe med at gøre betydningen af mental sundhed mere synlig?

Der er mange måder til at være opmærksom på betydningen af mental sundhed i vores liv og hjælpe andre med at gøre det samme. Nogle af dem er følgende.

Gør mental sundhed mere synlig

Først og fremmest skal du tale om det. Giv det betydning og plads, ligesom vi gør med andre aspekter af vores liv.

Ved at tilskynde folk til at udtrykke sig og bede om hjælp kan man gøre mental sundhed mere almindelig og fjerne den fra den reduktionistiske opfattelse, der forbinder den med stigmatisering, galskab, indespærring eller “galehuset”.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Kan motion forbedre ens psykiske helbred?

Vær fysisk aktiv

Sundhed skal forstås som en helhed. Derfor skal vi bevare sindet og sindstilstanden såvel som kroppen.

Fysisk aktivitet, uanset hvad vi foretrækker, giver os mulighed for at få et øjebliks rekreation og afslapning. Samtidig producerer den de såkaldte lykkehormoner.

Afsæt plads og tid til selvomsorg, ikke kun på international mental sundhedsdag

Det er vigtigt, at vi har tid og rum til at lære os selv at kende og hvile os. Nogle gange opnår vi dette ved at søge tilflugt i en bog, andre gange ved at lade mobiltelefonen stå på lydløs og afbryde forbindelsen til dens notifikationer.

Selvomsorg går også hånd i hånd med selvindsigt og at vende blikket indad. I løbet af denne vigtige tid, som vi dedikerer til os selv, kan vi også udvikle hobbyer.

Undgå at dømme

Det er afgørende at undgå at dømme både sig selv og andre. Hvis du ikke kender den enkelte persons særlige situation, skal du undgå at kommentere på den.

Vis i stedet empati og vær åben for at lytte. Undgå at betegne folk som “psykotiske” eller “paniske” og anerkend i stedet folk, der oplever tilstanden psykose, eller folk, der oplever panikanfald. Husk: Det er en oplevelse og ikke en del af deres identitet.

Kvinder hvisker til hinanden

At tale om andre med foragt viser tegn på mangel på empati, hvilket påvirker os alle, fordi vi fokuserer for meget på andres liv og ikke på vores eget.

Vi taler ikke kun om psykisk sygdom på international mental sundhedsdag

Psykisk sundhed bør også konceptualiseres ud fra det positive og ved at tage hensyn til de mange ressourcer, som vi har. Det er så meget mere end “ikke at være syg”. Det handler heller ikke kun om de åbenlyse tilstande som f.eks. et panikanfald eller et psykotisk sammenbrud.

I dag er vores mentale sundhed truet dagligt på grund af de særlige forhold i de enkelte lande, socioøkonomisk ulighed, krig, konflikter og vold. På international mental sundhedsdag skal vi vide, at det er en permanent indsats for at sikre, at alle mennesker har de betingelser, hvor de kan opleve en god mental sundhed.

Alle mennesker er sårbare og har problemer. Det er også vigtigt at fremhæve, at terapi ikke kun er for dem med ubehagelige eller mærkbare problemer. Det er for alle, der ønsker at forbedre deres mentale sundhed. Derfor skal vi sørge for ressourcer og muligheder, så alle kan nyde godt af denne grundlæggende menneskerettighed.

Det kan interessere dig ...
Kvindernes internationale kampdag: Ligestillingsgenerationen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kvindernes internationale kampdag: Ligestillingsgenerationen

Hver 8. marts bliver kvindernes internationale kampdag fejret i hele verden. I denne artikel vil vi fortælle dig om kvinders sundhedsrettigheder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Restrepo, D. A., & Jaramillo, J. C. (2012). Concepciones de salud mental en el campo de la salud pública. Revista Facultad Nacional de Salud Pública, 30(2), 202-211.
  • Greco, C. (2010). Las emociones positivas: su importancia en el marco de la promoción de la salud mental en la infancia. Liberabit, 16(1), 81-93.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.