En beskrivelse af taleterapi og dets egenskaber

Kommunikative lidelser kan give mange personlige og sociale problemer. Men taleterapi kan hjælpe. Lær mere om taleterapi, og hvordan det kan hjælpe, i denne artikel!
En beskrivelse af taleterapi og dets egenskaber

Sidste ændring: 07 juli, 2021

World Speech Day er en påmindelse om og et incitament til overvægten af kommunikation, samt en promovering af taleterapi. Okay, men hvad betyder det egentlig? Det er i sin helhed disciplinen med ansvar for evalueringen, diagnosticeringen, forebyggelsen, forskningen og behandlingen af menneskers kommunikative problemer.

Det er bedre kendt som “taleterapi” og har ingen restriktioner i forhold til alder, da forståelsen og udtrykket af sprog kan indgå i flere faser. Denne dag søger derved at informere om kommunikative lidelser, og hvordan de skal håndteres.

Problemer, som taleterapi kan fokusere på

Områderne, der dækkes af taleterapi, er mangfoldige, da problemer med sprog, tale, stemme, hørelse, kommunikation og synkning alle indgår i det kommunikative.

Sprogproblemer

Denne gren dækker både forståelse og udtale, såvel som blandede sprogproblemer. Der sker som regel komplikationer og forsinkelser i at udtrykke idéer og forstå dem. Nogle af denne type problemer er dysfasi, dysleksi og afasi.

Taleproblemer

Dette er de problemer, som starter ved udtalen og afgivningen af lyde, som forstås af modtageren. Disse problemer er blandt andre dysrytmi (stammen) og dysartri. Sidstnævnte er en mangelfuld udtale af ord på grund af lammelse i de nervecentre, der styrer organerne, som laver lyd.

Stemmeproblemer

Stemmen starter ved vibrationer i stemmebåndene, men forkert brug kan give store problemer. Konsekvenserne af dårlige stemmevaner kan give helt eller delvist tab af almindelig stemmeklang, Reinkes ødem, polypper og knuder omkring dem.

Høreproblemer

Disse gælder for døve personer, og dem der har fået et cochlear-implantat. Den akustiske rehabilitering skal fokusere på den rytme og intensitet, som stemmen skal have for at kunne kommunikere rigtigt.

Taleterapi kan kurere kommunikationsproblemer

Kommunikation kræver strategi og metoder for at kunne være både flydende og klar i formuleringen af idéer. Udtrykket af følelser hører også under denne kategori. Kort sagt gælder det alle velkendte, alternative og kommunikations systemer.

Synkeproblemer

Disse problemer kan befinde sig i spiserøret, svælget, munden og flere nerver. Taleterapeuten fokuserer dog på evalueringen af svælget og synkningen, samt mobiliteten og følsomheden i området.

Pige får taleterapi

Mål for World Speech Day

Målene for World Speech Day er at visualisere disciplinen og skabe opmærksomhed om vigtigheden af kommunikation i alle aldersgrupper. Den 15. marts er en dag, hvor du skal sprede kommunikationsbølgen.

Et andet fokusområde for denne dag er at finde måder at hjælpe personer med kommunikationsbesvær på, så de kan få glæde af de goder, socialisering giver.

Sædvanlige temaer ved World Speech Day

Målet ved denne begivenhed er hvert år at fokusere på forskellige emner, der kan give løsninger på kommunikative problemer såsom:

Flersprogethed

Dette handler om at finde strategier, der kan udvide de kommunikative muligheder i et multikulturelt miljø, frem for at begrænse dem. Fokusset er på vigtigheden af støtte fra forældre og andre nære familiemedlemmer for at promovere godt sprog.

Neurologiske kommunikationslidelser

Her søges der at give værdi og opmærksomhed omkring tilfælde af neurologiske kommunikationslidelser. Dette gælder personer med problemer i det centrale nervesystem, som har fået deres kommunikation forringet ved tab af funktioner, som ellers tidligere har fungeret.

Taleterapi mod dyspraksi

Denne lidelse blokerer fonetisk og fonologisk planlægning. Tilstanden kan dog forbedre sig meget gennem taleterapi og derved gøre mulighederne i livet større.

Dysfagi

Bekymringen ligger her i problemer med at synke maden efter at have tygget den. Det hænger sammen med de tidligere nævnte synkeproblemer.

Alternativ og supplerende kommunikation

En af de mest interessante strategier hos taleterapeuter er at rose alternativ og supplerende kommunikation. Det er ikke anderledes end enhver anden talehjælp, som giver en bedre forståelse i dialoger og samtaler. Det dækker også over skrift, bevægelser med lemmerne, bestemte ansigtsudtryk og så videre.

Taleterapi for autister

Dette dækker over neurologiske lidelser, der forhindrer normal kommunikation og social interaktion. Emnet er ret følsomt for patologer inden for tale og sprog, da der kan være problemer med at forstå, hvad der med sikkerhed foregår indeni patienternes hoveder. Alternativ og supplerende kommunikation er også blandt de mest anvendte metoder.

Problemer med skrift og læsning

Dette emne bygger på, at mange patienter tager let på indlæringsvanskeligheder og ikke accepterer, at problemet kan ligge i kommunikative problemer. De sætter i stedet et mærkat på børn og voksne i stedet for at kigge på taleterapi som behandling.

Taleterapi for digitale telepraksis-teknologier

Den fysiske isolation under corona-pandemien har fået manges rutiner og vaner til at ændre sig. Det har givet en “ny normal”, som har taget over, og det har banet vejen for digitale teknologier inden for telepraksis.

Taleterapien vil gerne give mere plads til telepraksissen, så de udsatte kan fortsætte udviklingen i sikkerhed.

Pige peger på ordet "vokal"

Hvornår kan du have brug for taleterapi?

Et af målene ved World Speech Day er at finde ud af, hvornår det er tid til at gå til taleterapi for at afhjælpe kommunikative problemer.

Man bør derfor overveje af se en taleterapeut ved følgende symptomer:

  • Ubehag ved synkning.
  • Problemer med stemmen.
  • Besvær ved at forstå information.
  • Usammenhængende sprog.
  • Problemer med udtale af elementære lyde.
  • Forvirret modulation.

Ting, man bør huske på vedrørende World Speech Day

Formålet med denne begivenhed er at motivere til reflektering og at holde øje med mærkelig kommunikationsadfærd. Tidlig opdagelse af et stort problem kan nemlig bedre behandles.

Målet er således at behandle langt størstedelen af nuværende kommunikationslidelser. Det vil forbedre livskvaliteten og de sociale relationer hos alle med taleproblemer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.