6 øvelser til at hjælpe børn med sprogproblemer

Mange børn har sprogproblemer, som ikke nødvendigvis behøver give permanente problemer i deres voksne liv. Der er visse øvelser, som kan hjælpe børn med at overvinde disse vanskeligheder.
6 øvelser til at hjælpe børn med sprogproblemer

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Børn med sprogproblemer har brug for hjælp fra en professionel og fra deres forældre. Det er den eneste måde at udvikle og forbedre deres sprog over tid.

Børn bliver ofte mobbet, hvis de har sprogproblemer.

Men det skaber ikke nødvendigvis problemer i udviklingen, bare fordi barnet er forsinket i dets sprogudvikling.

At et barn har svært ved at tale gør det ikke mindre intelligent eller uarbejdsdygtig. Det er også sandsynligt, at sprogproblemer går over, i takt med at barnet vokser op.

Velfungerende unge og voksne kan have haft sproglidelser, da de var små. Men det begrænsede ikke deres udvikling eller forhindrede dem i at vokse op normalt.

Nøglen er at vide, hvordan du hjælper børn med sprogproblemer.

Hvilke øvelser kan hjælpe børn med sprogproblemer?

1. Brug et kort, der viser barnet, hvordan hver lyd udtales

Lille hånd.

Du kan bruge et kort, der viser hvordan hver lyd skal udtales. Det kan virkelig hjælpe børn med at lære at udtale hver stavelse korrekt.

 • Udfør øvelsen som et spil og beløn barnet, når de udtaler hver lyd rigtigt.

2. Lad barnet observere sig selv i et spejl

Spejløvelser er meget nyttige for børn, der har problemer med at udtale ord og lyde. Spejlet hjælper dem med at lære den rigtige måde at bevæge munden på, så de kan lave de rigtige lyde til hvert ord.

 

Læs også: 7 billeder du bør tage af din baby

 

3. Gentagelser

Gentag ord igen og igen for dit barn. Det er en af de mest effektive øvelser til at hjælpe børn med sprogproblemer.

 • Sig ordene så mange gange i løbet af dagen, som du kan.
 • Det hjælper barnet at høre ordene mange gange. Barnet kan lytte til dem og høre alle udtagelserne korrekt.

4. Tal med barnet

Kvinde taler til baby.

Forældre og andre familiemedlemmer bør kommunikere ofte med børn med sprogproblemer. Det fremmer mundtlig kommunikation, hvilket giver barnet mulighed for at høre nye ord.

5. Beløn dem, når de gør det rigtigt

For at styrke småbørns taleværdier kan du prøve kun at give dem det de beder om, hvis de siger det rigtige ord, og ikke hvis de kun bruger håndbevægelser. Dette motiverer barnet til at finde måder at bruge deres sprog på for at få det, de vil have. Husk dog ikke at være streng, hvis barnet virkelig ikke kan udtale ordet endnu.

6. Læs med dit barn

Kvinde læser højt for sit barn.

Læs for dit barn. Det er en rigtigt god teknik til at styrke børns sprogfærdigheder. Ved at læse med dine børn hjælper du dem med at udvikle deres ordforråd. De lærer at strukturere sætninger bedre og udtale de ord, de har svært ved. Historier hjælper også med at stimulere deres kreativitet og fantasi.

 

Læs også: 5 følelsesmæssige sår fra barndommen

 

Hvordan bliver børn med sprogproblemer diagnosticeret?

En af de største udfordringer som forældrene står overfor er, at identificere om deres børn har sprogproblemer, og om de har brug for støtte fra en specialist. Det er vigtigt at understrege, at hvert barn udvikler deres sprog forskelligt.

Her er nogle situationer, der kan hjælpe dig med at identificere, om dit barn har sprogproblemer:

 • Hvis dit barn ikke har sagt et enkelt ord eller viser interessere for at kommunikere, når de er 18 måneder
 • Hvis dit 18 måneder gamle barn ikke forstår enkle instruktioner på højst tre ord
 • Hvis det er 2 år gammelt, men kun gentager, hvad det hører, eller hvis du ikke kan forstå, hvad det siger
 • Hvis det er 3 år, men stadig ikke danner sætninger med udsagnsord eller bruger flertal
 • Hvis barnet er 4 år, men bruger konsonanter forkert, laver nasale lyde eller er ude af stand til at bøje verber korrekt.

Sådan hjælper du børn med sprogproblemer

For det første bør forældre huske på, at børn lærer sprog ved efterligninger og ved at lytte til folk omkring dem. Af den grund er det vigtigt at tale meget med dem. Brug et enkelt og klart sprog.

Under amning er det vigtigt at bruge tid til verbal kommunikation med børn. Det er den bedste tid at begynde at kommunikere med dem. Du kan opmuntre dem til at efterligne lyde og bevægelser.

Begynd at læse for dit barn, når det er 6 måneder gammelt. Historier med billeder er ideelle til at stimulere sprogudviklingen.

Brug hverdagssituationer til at styrke både tale og sprog. Nævn genstande såsom tøj, kropsdele, biler, møbler og andre ting i hverdagen.

Husk aldrig at grine ad børnene, hvis de begår fejl. Det kan gøre barnet usikkert og kan give det flere problemer henad vejen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Barragán, P. E., & Lozano, S. S. (2011). Identificación temprana de trastornos del lenguaje. Revista Médica Clínica Las Condes, 22(2), 227-232. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0716864011704175
 • Borja Santín, X. D. (2019). Lo maravilloso del canto y movimiento, aplicado como estrategias para la estimulación del habla en problemas y trastornos de lenguaje y comunicación.(Estudios de casos realizados en Quito en el año 2018) (Bachelor’s thesis, PUCE-Quito). http://201.159.222.35/handle/22000/16319
 • Fernández Martín F.. Escuchemos el lenguaje del niño: normalidad versus signos de alerta. Rev Pediatr Aten Primaria  [Internet]. 2013  Jun [citado  2018  Nov  09] ;  15( Suppl 23 ): 117-126. Disponible en: https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322013000300014
 • Gómez, M. H., & Eizaguirre, M. P. (2017). Musicoterapia y trastorno específico del lenguaje/Music therapy and specific language disorder. Revista de investigación en musicoterapia, 1, 48-67. https://revistas.uam.es/rim/article/view/7723
 • Lara-Díaz María Fernanda, Gómez-Fonseca Ángela María, García Milena, Niño Lina, Guerrero Yeison. RELACIONES ENTRE LAS DIFICULTADES DEL LENGUAJE ORAL A LOS 5 Y 6 AÑOS Y LOS PROCESOS DE LECTURA A LOS 8 Y 9 AÑOS. rev.fac.med.  [Internet]. 2010  July [cited  2018  Nov  09] ;  58( 3 ): 191-203. Available from: http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&amp
 • Medina Alva María del Pilar, Kahn Inés Caro, Muñoz Huerta Pamela, Leyva Sánchez Janette, Moreno Calixto José, Vega Sánchez Sarah María. Neurodesarrollo infantil: características normales y signos de alarma en el niño menor de cinco años. Rev. perú. med. exp. salud publica  [Internet]. 2015  Jul [citado  2018  Nov  09] ;  32( 3 ): 565-573. Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1726-46342015000300022&lng=es.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.