Beskrivelse og karaktertræk for Pityriasis Versicolor

Mange lidelser kan ændre den normale pigmentering på huden, og Pityriasis Versicolor er en af dem. Det er en svampeinfektion, som er ret gængs hos yngre personer i hele verden.
Beskrivelse og karaktertræk for Pityriasis Versicolor
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Huden er den første forsvarsmekanisme mod patogene mikroorganismer, og det er derfor, svampeinfektioner såsom Pityriasis Versicolor er en af de mest hyppige grunde til besøg hos hudlægen.

For det første bør man bemærke, at et stort antal mikroorganismer lever på hudens overflade, og disse er en del af den normale mikrobiota. Disse er harmløse under normale omstændigheder, men kan forårsage infektioner under bestemte omstændigheder.

Hvad er Pityriasis Versicolor helt præcis?

Denne svampeinfektion, også kendt som Tinea versicolor, er på grund af en svamp af slægten Malassezia. Ifølge nogle studier kan de mest hyppige etiologiske substanser variere afhængige af den geografiske placering. M. globosa er ansvarligt i tempererede lande, og M. furfur er det i de tropiske.

Denne lidelse rammer folk i hele verden på lige vis og har en stor udbredelse. Infektionen er dog mere hyppig i lande med varme, fugtige klimaer. Det skyldes, at disse lidelser fremmer spredningn af denne type svamp på huden.

De mest ramte personer har tendens til at være unge, og der er størst forekomst i alderen mellem 20 og 40 år. Substanset lever på huden uden at forårsage nogen skade, men den kan dog sprede sig under bestemte omstændigheder og føre til infektion.

Ringorm på arm

Måske denne artikel også vil interessere dig: Vinterrutine til fedtet hud

Årsager

Som vi har nævnt ovenstående, er infektionen på grund af svampen af slægten Malassezia, der er gængs på huden. Malassezia furfur har faktisk været isoleret i 95% af områderne med mange talgkirtler hos forskellige personer.

Svampen lever i disse områder, fordi den har brug for fedt fra næringsstoffer. Nogle faktorer, som kan ændre kompositionen af fedt på huden, vil få mikroorganismen til at sprede sig. På den måde vil antallet af stammer øges yderligere.

I den forstand kan disse situationer fremme forekomsten af Pityriasis Versicolor:

  • Et fugtigt og varmt klima.
  • Voldsom sveden og at bære tætsiddende tøj.
  • Graviditet.
  • Fedtet hud.
  • Anvendelse af kortikosteroider.

Foruden det kan et underskud i immunsystemet og administrering af antibiotika også fremme sygdommen. Begge situationer påvirker kontrolmekanismerne, som den menneskelige krop bruger til at forebygge spredning af patogener.

Symptomer på Pityriasis Versicolor

De primære karaktertræk for denne infektion er forekomsten af ovale mærker – skællende pletter på huden. Disse pletter kan være lysere eller mørkere end de omkringværende væv og er enten brune, brunlige eller hvide.

Disse pletter kan dukke op hvor som helst på kroppen, selvom de er mest gængse på ryggen, halsen, brystet og den øverste del af armen. De kan dukke op i hudfolder, og folk kan nemt forveksle dem med psoriasis.

Foruden disse pletter er infektionen som regel uden symptomer, selvom der kan være kløe under bestemte omstændigheder – for eksempel ved sveden. Bemærk, at Pityriasis Versicolor hverken er smertefuldt eller smitsomt, men forårsager stort psykologisk ubehag hos dem, der er ramt af det.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Skarlagensfeber smitter mellem personer

Diagnose

Det er som regel ret simpelt. Dermatologer kan stille en nøjagtig diagnose blot ved at se på pletterne på huden. Denne lidelse kan dog forveksles med andre hudlidelser – såsom seboroisk eksem.

Der er flere tests til at lave en differentialdiagnose, selvom den mest gængse er direkte observering under et mikroskop. I den forstand vil de tage en prøve fra huden fra læsionen, tilføje kaliumhydroxid til det og derefter undersøge det under et mikroskop.

I bestemte tilfælde kan det være nødvendigt at lave en vævsprøve for at differentiere mellem typerne af Malassezia, der kan forårsage denne infektion.

Analyse af svamp, der forårsager Pityriasis Versicolor

Behandling af Pityriasis Versicolor

Som vi har nævnt ovenstående, er det en svampeinfektion, og dermed er behandling med svampedræbende medicin det bedste. Ifølge medicinske kilder er shampoo og cremer effektive i de fleste tilfælde. Dermed bør læger gemme systemiske behandlinger til patienter med tilbagevendende tilfælde, eller hvis de sædvanlige tilgange ikke fungerer.

Med hensyn til topisk behandling har anvendelse af creme, gel og shampoo med ketoconazol eller ciclopirox vist sig at være effektivtAnvendelse af shampoo med 2,5% selen sulfid er derudover nyttigt. Mærkerne på huden forsvinder som regel indenfor en til to uger i de fleste tilfælde.

Systemisk behandling bør blive anvendt i tilfælde, hvor topisk behandling ikke er effektivt. I den forstand kan fluconazol, ketoconazol og itraconazol tages oralt i en bestemt periode.

Hvordan kan man forebygge Pityriasis Versicolor?

Selvom det er forårsaget af en svamp, som lever på huden, er der flere ting, man kan gøre, for at forebygge forekomsten af denne sygdom. De bedste råd til forebyggelse er rettet mod at opretholde ordentlig personlig hygiejne og reducere mængden af olie på huden.

Derudover skal man have i baghovedet, at Pityriasis Versicolor er tilbagevendende. Oralt indtag af svampedræbende midler anbefales også i de varmere måneder med godkendelse fra lægen, hvis man tidligere har døjet med det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.