Hvad er mikroorganismer, og hvor kan de findes?

Mange mennesker bruger begrebet "mikroorganismer", når det kommer til sygdomme, især når man forklarer sygdomme til børn. Men ved du, hvilke mikroorganismer dette begreb dækker over, og hvor de kan findes? Læs denne artikel for at finde ud af det!
Hvad er mikroorganismer, og hvor kan de findes?

Sidste ændring: 30 december, 2020

Har du nogensinde undret dig over, hvad mikroorganismer er? Ordet “mikroorganismer” har forskellige betydninger afhængig af sammenhængen, som det bruges i.

Indenfor biologi er det for eksempel defineret som den reproduktive del af en plante, som spirer for at vokse. En mikroorganisme er derfor metaforisk kendt som indlederen af noget såsom en bevægelse.

I denne artikel vil vi se nærmere på, hvad mikroorganismer er, og hvor de kan findes. Læs med, hvis du ønsker at vide mere om denne fascinerende mikroskopiske verden!

Hvad er mikroorganismer?

Vi definerer dette begreb som enhver mikroorganisme, der er i stand til at forårsage sygdom eller skade sin vært, hvad end det er af animalsk eller plantemæssig oprindelse. Overordnet set er der fire primære typer af bakterier, som vi vil nævne nedenstående.

Bakterier

Bakterier er prokaryotiske (for eksempel enkelt-cellede) organismer, som er af få mikroner i størrelse og kommer i forskellige former.

Ifølge Earth Microbiome Project skønner de, at der er mere end en trillion arter af bakterier på planeten, så vi overdriver ikke, når vi siger, at de er det essentielle grundlag for ethvert økosystem. Afhængig af deres morfologi kan de blive opdelt i adskillige typer:

  • Kokker er kugleformede og afhængige af antallet af individer, der udgør strukturen (diplokokker, tetrakokker og streptokokker).
  • Baciller er rodformede.
  • Spirale former er vibrio, spiril og spirokæter.

Bakterier kan være immobile eller have evnen til at bevæge sig gennem fimrehår, som hjælper dem med at bevæge sig. Afhængig af deres opdagelsesmetode kan de være gram-negative eller gram-positive, baseret på naturen af den ydre væg på deres struktur.

Disse mikroorganismer kan være fritlevende eller patogener hos et levende væsen såsom et menneske.

Under den strikse definition af begrebet bliver kun bakterier, som forårsager sygdom, anset som værende mikroorganismer.

Gruppe af mikroorganismer

Vira

Vira er endnu mindre end bakterier og mere simple end bakterier. Disse mikroorganismer består af DNA- og RNA-kæder (enkelt og flere af dem) dækket med et lag af protein, som giver dem deres tredimensionelle form.

Videnskabsfolk har beskrevet omkring 5000 arter af vira, og de kan ikke reproducere uden en vært, de kan invadere. Vira kaprer cellerne hos patienten og deres maskineri, hvor de selvreplikerer indeni dem for at fortsætte med at sprede sygdommen i befolkningen.

Måske du også vil synes om: Viras reproduktionscyklus

Svamp, protozoer og andre

For at kunne holde det så kortfattet og informativt som muligt vil vi opsummere resten af mikroorganismerne og patogenerne nedenstående:

  • Protozoer er encellede mikroorganismer såsom bakterier, men de er anderledes end dem på grund af deres større størrelse og morfologiske kompleksitet. De lever i fugtige miljøer og kan være parasitter eller fritlevende. Et meget tydeligt eksempel er protozoen, som forårsager malaria.
  • Svamp, ulig dem, vi nævnte i det tidligere afsnit, er en taxon af komplekse flercellede organismer. Blandt dem er svamp og gær. Nogle typer svamp kan inficere både dyr og planter, hvor de danner et mycelium i det ramte væv og næres af det.
  • Der er også andre mikroorganismer, som er mere besværlige af beskrive, såsom viroider og prioner. Dette er RNA-molekyler, som kan inficere dyr og planter.
Undersøgelse af svamp

Hvor kan man finde de fleste mikroorganismer?

Et bedre spørgsmål ville være, hvilken del af jorden er fri af dem? Mikroorganismer dominerer alle miljøer, og de omgiver os hele tiden (og findes endda indeni os!).

Men eftersom mikroorganismer baseret på ordets betydning er patogent for andre levende væsener, er det vigtigt at tale om deres forekomst på bestemte offentlige steder:

  • Bassiner og vandlande. Her samles de alle. Protozoer og svamp kræver fugt, og vira har brug for stor tæthed af værrter. Ethvert fugtigt og menneskefyldt sted er en god grobund for kolonier af mikroorganismer.
  • Penge, indkøbsvogne, overflader på offentlige toiletter osv. Mange vira og bakterier forbliver på overfladerne i en bestemt mængde tid, så jo flere personer, der er i kontakt med en genstand, jo større sandsynlighed er der for at opleve en stor viral belastning.
  • Den menneskelige krop. Selvom det kan synes overraskende, kommer et til to kilo af vores kropsvægt fra bakterier, som primært er til stede i vores tarme. Ja, de falder ikke indenfor definitionen af mikroorganismer, eftersom de ikke er patogene for os. Alligevel viser mennesket dog høje virale belastninger, når man lider af en sygdom, såsom forkølelse eller influenza.

Som vi har set, er definitionen af mikroorganismer utilstrækkelig, når det kommer til at inkludere alle de mikroorganismer, som forårsager sygdomme i levende væsener.

De har dog alle noget til fælles: De er mikroskopiske væsener, som drager nytte af eksistensen af andre for at overleve, hvilket forårsager forskellige sygdomme hos deres værter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Broniatowski DA, Klein EY, Reyna VF. Germs are germs, and why not take a risk? Patients’ expectations for prescribing antibiotics in an inner-city emergency department. Med Decis Making. 2015;35(1):60‐67. doi:10.1177/0272989X14553472

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.