Betydningen af frisk luft i hjemmet

Udluftning for at få frisk luft i hjemmet er en vane, som vores bedsteforældre anså for vigtig for at fjerne dårlig lugt.
Betydningen af frisk luft i hjemmet
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 02 juli, 2023

Udluftning for at få frisk luft i hjemmet er en vane, som vores bedstefædre og bedstemødre anså for at være vigtig. Mange tror, at det kun er for at fjerne dårlig lugt, men det gør faktisk meget mere.

For eksempel er der mange, der ryger indendørs. Og folks job afholder dem fra at gøre huset rent så meget, som de gerne ville. Som du kan forestille dig, fører det til ophobning af visse gasser, der er skadelige for dit helbred.

Faktisk førte den nylige coronavirus-pandemi til en periode med lockdown i mange lande. Denne situation tvang alle til at blive indendørs længere end normalt.

Dagens artikel vil forklare fordelene ved at lufte ud i dit hjem. Vi vil også gennemgå, hvordan man gør det effektivt.

Vigtigheden af frisk luft i hjemmet

Luftfrisker i stue
Ved at lufte ud i huset kan du forny og forbedre kvaliteten af luften i hjemmet.

Det er vigtigere, end du måske tror, at lufte ud. Som du allerede ved, udskiller du giftig kuldioxid fra din krop med hvert åndedrag, du tager. Det er en af grundpillerne.

Derfor ophobes der ikke kun kuldioxid, når du ikke lukker frisk luft ind, men også andre skadelige stoffer, som tobaksrøg eller røg fra madlavning.

Det er også endnu vigtigere, hvis du har en kedel, et komfur eller en pejs. Faktisk har næsten alle apparater en udgang, men det er almindeligt, at en del af gasserne akkumuleres indendørs. Det er selvfølgelig skadeligt for helbredet.

I mellemtiden hjælper udluftning med at forny ilten og regulere luftfugtigheden. Det samme gælder for dårlig lugt og endda støv. Disse reduceres, når du lufter ud, og dermed forbedres miljøet.

Hvad sker der, når der ikke er frisk luft?

Forkert udluftning kan føre til helbredsproblemer. Først og fremmest øger det risikoen for allergier og infektioner, da det er lettere for støv og bakterier at samle sig.

Desuden eliminerer solskinnet et stort antal mikroorganismer. En anden ting, der skal tages i betragtning, er, at vi forhindrer spredning af skimmelsvamp ved at balancere fugtigheden i rummet, når vi lufter ud.

Hvordan lufter man korrekt ud?

Nydeligt soveværelse
Vent 10 til 15 minutter, efter du er stået op, før du reder din seng.

Du kan følge nogle enkle tips til at lufte ud i et rum eller hele huset korrekt. Desuden er det vigtigt at tage hensyn til årstiden, luftfugtigheden og temperaturen. Det vil nemlig hjælpe dig med at vælge det bedste tidspunkt på dagen at gøre det på.

Derudover er det bedst at skabe en strøm i hele huset. Det vil sige at åbne vinduerne i alle rum på samme tid, hvis det er muligt. Generelt er en periode på omkring ti eller tyve minutter nok til at forny luften.

Det er altid bedst at lufte ud i dit soveværelse, lige efter du er stået op. Vent også et kvarter, før du reder sengen, så lagnerne kan blive luftet.

Om vinteren er det bedst at lufte ud om morgenen eller midt på dagen. På den måde bliver temperaturen ikke så kold, som den er om natten. Det modsatte sker om sommeren. Husk, at jo flere mennesker der er i et hus, jo længere tid skal du lufte ud.

Afslutningsvis skal du huske på, at det ikke er godt at holde nogle rum lukket hele tiden. Faktisk skal du lufte ud ofte, hvis nogen ryger, eller hvis der er et varmesystem tændt, mens du sover.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Cincinelli A, Martellini T. Indoor Air Quality and Health. Int J Environ Res Public Health. 2017;14(11):1286. Published 2017 Oct 25. doi:10.3390/ijerph14111286
  • WHO Guidelines for Indoor Air Quality: Selected Pollutants. Geneva: World Health Organization; 2010. Introduction. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK138700/
  • Apte K, Salvi S. Household air pollution and its effects on health. F1000Res. 2016;5:F1000 Faculty Rev-2593. Published 2016 Oct 28. doi:10.12688/f1000research.7552.1
  • Lo decía tu madre: “Hay que ventilar la casa”, ahora lo dicen los médicos | ICON | EL PAÍS. (n.d.). Retrieved May 5, 2020, from https://elpais.com/elpais/2018/07/17/icon/1531831976_182978.html

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.