Bevidst menstruation: Hvorfor er det vigtigt at kende din cyklus?

Bevidst menstruation er et koncept, der inviterer til at opleve menstruationscyklussen på en mere fornuftig måde baseret på selvomsorg. Det er blevet en universel bevægelse, der søger at fremme velvære hos menstruerende mennesker.
Bevidst menstruation: Hvorfor er det vigtigt at kende din cyklus?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Bevidst menstruation er både en praksis og en holdning. Det handler om at kende alle de aspekter, der er forbundet med menstruationscyklussen, i detaljer og passe på din krop i overensstemmelse hermed. Det er en måde at øge din selvindsigt og autonomi på.

Menstruationscyklussen går ofte næsten ubemærket hen hos mange kvinder. Vi ved alle sammen, at vi får vores menstruation hver måned, og vi forholder os til det, men vi gør det ikke altid på den mest hensigtsmæssige måde.

I mellemtiden er de andre faser af cyklussen nogle gange ikke engang kendt. Bevidst menstruation inviterer os til at undgå dette.

Det er også klart, at menstruation har forskellige negative konnotationer for nogle mennesker og kulturer. Bevidst menstruation søger at konstruere nye betydninger for den kvindelige cyklus. Det er en frigørende og sund praksis.

Menstruation: Udover biologi

Kvinde i undertøj holder en trist smiley

Det er vigtigt at give slip på de negative konnotationer, der er forbundet med menstruation, og slutte sig til tendensen med bevidst menstruation.

Menstruation er ikke kun en biologisk oplevelse. Den har et utal af sociale, kulturelle og endda politiske associationer. I mange tilfælde ses den som noget grimt, beskidt eller endda som en sygdom. Den er også forbundet med en formodet “midlertidig sindsforstyrrelse” under det såkaldte præmenstruelle syndrom.

Sandheden er, at menstruationscyklussen ikke kun er menstruation. Det er også sandt, at de, der ikke har menstruation, ikke er mindre kvinder, og at transkønnede mænd, der har menstruation, heller ikke er mindre kvinder. Det er derfor, at vi i dag taler om menstruerende mennesker og ikke kun om kvinder.

Pointen er, at bevidst menstruation er en måde at kende, forstå og nærme sig alle de fænomener, der er forbundet med menstruationscyklus, på en mere fornuftig og sund måde. Dette bidrager til at styrke den menstruerende person og påvirker også den sociale og kulturelle opfattelse af menstruation.

Hvad er bevidst menstruation?

Menstruationscyklussen indebærer en række fysiologiske ændringer, der påvirker både kroppen og sindet. Opfattelser, følelser og endda åndelighed og kognitive evner ændrer sig efter hver fase af menstruationscyklussen.

Bevidst menstruation er baseret på idéen om, at det er vigtigt at kende alle disse ændringer i detaljer for at kunne håndtere dem korrekt og samtidig vide, hvordan man skal passe på sin krop, afhængigt af omgivelsernes krav.

Denne detaljerede viden om menstruationscyklussen giver en menstruerende person mulighed for bedre at styre sine aktivitets- og hviletidspunkter, sin seksualitet og endda sin kost. Teoretisk viden er heller ikke nok. Bevidst menstruation er resultatet af selvobservation gennem hele menstruationscyklussen.

Betydningen af bevidst menstruation

Bevidst menstruation er en måde at øge din selvviden på. Det har at gøre med at anlægge et indadvendt blik, der gør det muligt for dig bedre at erkende, hvad der sker i din krop i løbet af menstruationscyklussen og give den, hvad den har brug for.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Fri blødning: Hvad er det, og hvordan praktiserer man det?

Den måde, som menstruationscyklussen udvikler sig på, giver mange oplysninger om den menstruerende persons helbred. Selve blødningen, under eller uden for menstruationen, giver også et væld af oplysninger, som skal fortolkes. Farven, lugten, konsistensen osv. er alle værdifulde helbredsdata.

Et af de væsentlige mål med bevidst menstruation er at bevare en god sundhedstilstand og at opdage eventuelle abnormiteter i tide. Men det tjener også det formål at udvikle større autonomi samt mere velvære og tilfredshed gennem selvomsorg.

Kend din menstruationscyklus

Menstruationscyklus indebærer ikke kun viden, men også visdom. Den første giver dig elementer til at forstå, hvad der sker i din krop i hver fase af måneden. Den anden giver dig mulighed for at håndtere disse ændringer på en måde, der giver dig tilfredshed og ro i sindet.

Menstruationscyklussen varer normalt mellem 21 og 35 dage, men den er mere varierende i de første år efter den første menstruation (menarche) eller før den sidste (overgangsalderen). Kun 10-15 % af kvinderne har en nøjagtig cyklus på 28 dage.

I løbet af menstruationscyklussen produceres et modent æg. Hvis det bliver befrugtet, opstår der graviditet. Hvis det ikke bliver det, opstår der blødning. Hvorfor bløder man? Livmoderen har en indre foring kaldet endometrium. Hvis der sker befrugtning, vil embryoet blive anbragt der. Hvis ikke, vil det blive udstødt i form af blødning.

Den første dag af blødningen betragtes som den første dag i en menstruationscyklus. Hormoner regulerer disse processer, og deres aktivitet genererer fysiske og psykologiske ændringer i løbet af cyklussen. En af manifestationerne af denne proces er vaginal udflåd, som er til stede og ændrer sig i løbet af perioden.

Menstruationscyklussens faser

Kalender med bind og tampon repræsenterer bevidst menstruation

At kende de fire faser i menstruationscyklussen er en vigtig del af det personlige velvære for menstruerende personer.

Menstruationscyklussen er opdelt i fire faser. Det, der kendetegner hver af disse faser, er den ændring, der sker i ægget. Til gengæld er der i hver fase forskellige fysiske og psykologiske manifestationer, som er vigtige at erkende for at opnå bevidst menstruation. Menstruationens faser er som følger.

Menstruationsfasen

Livmoderens indre slimhinde eller endometrium er fyldt med væske og næringsstoffer. Hormonniveauet, østrogen og progesteron er lavt i denne fase. Da befrugtning ikke har fundet sted, bliver endometriet afstødt og udstødt. Kroppen gør en stor indsats for at gøre dette, så der er mere træthed end normalt.

Disse dage er befordrende for hvile. Det er bedst at spise lette måltider. Der er også mere følsomhed, større kreativitet og mere spiritualitet. Det er tilrådeligt at spise vanddrivende fødevarer rige på C-vitamin, Omega-3, jern og kalium.

Den præovulatoriske fase

Den præ-ovulatoriske eller follikulære fase omfatter den fase, der går fra slutningen af menstruationsperioden til dag 12-14. I denne fase modnes visse follikler inde i æggestokkene. Disse follikler er det sted, hvor ægget udvikles. Det er også den fase, hvor månedens energi og vitalitet er størst.

Denne ekstra energi kan bruges til at dyrke mere motion eller til at udføre verserende eller komplekse aktiviteter. Det er også et ideelt tidspunkt til at starte projekter. Det er det bedste tidspunkt til at spise kulhydrater, da kroppen er klar til at omdanne dem til energi. Det er tilrådeligt at reducere dit fedtforbrug i denne periode.

Ægløsningen

I bevidst menstruation er ægløsning af stor betydning. Dette er det øjeblik, hvor det modne æg forlader æggestokken og begynder sin rejse. Det er den frugtbare fase. En menstruerende persons energi falder en smule i denne periode, men samtidig øges omgængeligheden og empatien. Personens udseende er mere attraktivt, og der er større selvtillid.

I denne fase flyder de sociale og personlige relationer bedre. Det mest anbefalelsesværdige kostråd er at øge forbruget af jernrige fødevarer og sænke forbruget af kulhydrater. Det er tilrådeligt at spise bælgfrugter, grønne bladgrøntsager, æg og nødder.

Den præmenstruelle fase

Hvis ægget ikke er blevet befrugtet i den foregående fase, falder hormonniveauet. Symptomer som irritabilitet, træthed, angst, hovedpine, oppustet mave, væskeophobning osv. er almindelige. Det er også almindeligt at foretrække alenetid og at være indadvendt.

Dette er et godt tidspunkt til at identificere det, man ikke kan lide i alle aspekter. Kreative aktiviteter anbefales stærkt. Mørk chokolade og fødevarer med sunde fedtstoffer, som f.eks. avocado, anbefales også. Bananer, nødder og mejeriprodukter er også gode i denne tid.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Uregelmæssig menstruation i ungdomsårene: Hvad er årsagen?

Lær at genkende din menstruationscyklus og udøve bevidst menstruation

Hver person er forskellig, og derfor er det bedst at observere dig selv nøje og notere dig dine unikke karakteristika, når det kommer til din menstruationscyklus. Dette er den bedste måde at praktisere bevidst menstruation på. På denne måde vil du også kunne identificere eventuelle uregelmæssigheder.

Det er meget vigtigt at lære at lytte til, hvad din krop fortæller dig. Befri dig også fra fordomme og myter om menstruation. Bevidst menstruation betyder ikke at “tage kontrol”, men at opleve din menstruationscyklus på en konstruktiv og rolig måde.

Det kan interessere dig ...
Kan jeg stoppe menstruation i et par dage?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kan jeg stoppe menstruation i et par dage?

Det er muligt at stoppe menstruation i nogle få dage ved at tage medicin, der har denne virkning. Det er dog ikke altid tilrådeligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Gormaz, G., Prado, S., Duque, G., Gormaz, C., Tsunekawa, H., Cossio, A., … & Uribe, C. (1992). Caracterización ultrasonográfica del endometrio durante el ciclo menstrual ovulatorio espontáneo. Rev. chil. obstet. ginecol, 257-62.
  • Irusta, G. (2008). Mecanismos involucrados en la atresia del folículo ovárico: relación entre esteroidogénesis, angiogénesis y apoptosis (Doctoral dissertation, Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales).
  • De la Cruz Chávez, J. A. (2020). Entre brujas, lunas y otros conjuros: análisis de la construcción de feminidad en los discursos alternativos de menstruación consciente (Bachelor’s thesis, PUCE-Quito).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.