Er det muligt at bekæmpe tømmermænd ved at spise asparges?

Du har måske for nylig hørt, at du kan bekæmpe tømmermænd ved at spise asparges. Vi vil fortælle dig, om det virkelig er sandt.
Er det muligt at bekæmpe tømmermænd ved at spise asparges?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 25 august, 2022

På sociale netværk har idéen om, at asparges er optimalt til at bekæmpe tømmermænd, spredt sig. Disse grøntsager indeholder et stort antal antioxidanter, som kan bidrage til at reparere de skader, der er forårsaget af alkohol, og samtidig lindre symptomerne på tømmermænd.

Effekten er dog i intet tilfælde sammenlignelig med virkningen af smertestillende medicin til behandling af hovedpine i forbindelse med alkoholforgiftning.

Inden vi går i gang, skal det bemærkes, at ingen dosis alkohol er sikker eller sund. Dette stof er giftigt for kroppen, og det er bedst at fjerne det helt fra kosten for at holde kroppen i god stand i årenes løb. På trods af dette er forbruget af alkohol socialt accepteret, så det er svært for de fleste mennesker at droppe det.

At spise asparges for at bekæmpe tømmermænd

Sandheden er, at der på nuværende tidspunkt ikke findes nogen videnskabelige artikler, der beviser evnerne ved asparges til at fremskynde helbredelsen af tømmermænd. I virkeligheden er det eneste, man kan gøre i denne henseende, at undgå at drikke eller drikke mindre.

Alkohol forårsager en række ændringer i den indre fysiologi, som er svære at kompensere for i visse situationer, så det tager tid at overvinde dem. Et af de vigtigste punkter vil være dehydrering.

Rå asparges

Der er ingen videnskabelige beviser for, at indtagelse af asparges kan lindre tømmermænd.

Dagen efter en alkoholforgiftning anbefales det at drikke rigeligt med mineralvand for at kompensere for væsketabet og for at forhindre, at symptomerne bliver mere intense. Indtagelse af visse stoffer med antioxidant egenskaber kan også være indiceret.

I den forbindelse bør man lægge vægt på tilstedeværelsen af fødevarer af vegetabilsk oprindelse i kosten. Tomat skiller sig ud blandt dem alle for sit indhold af lycopen, hvilket er noget, der kan hjælpe.

Under alle omstændigheder er det vigtigt at undgå at nå til denne type situation, da den skade, der genereres i kroppen, er kumulativ. En undersøgelse offentliggjort i European Journal of Internal Medicine bekræfter dette.

En reduktion af testosteron kan også opleves hos mænd med en stigning i kortisolniveauet. Dette har kataboliske og inflammatoriske virkninger, hvilket kan øge forekomsten af andre komplekse sygdomme og tilstande i årenes løb.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Årsagerne til alkoholisme: Konsekvenser og behandling

Fordelene ved at spise asparges

Selv om der ikke er noget bevis for, at det hjælper mod tømmermænd at spise asparges, er det sandt, at de positive egenskaber af disse fødevarer er blevet påvist. Denne grøntsag indeholder trods alt antioxidanter af høj kvalitet.

Antioxidanter begrænser skader på cellulært DNA, hvilket kan forhindre udviklingen af sygdomme på mellemlang sigt. Dette er ifølge forskning offentliggjort i Neurochemistry International. De kan endda reducere inflammation i centralnervesystemet.

Den bedste type asparges er naturligvis altid grønne asparges. Mange af de muligheder, der tilbydes i dåseform, har ikke den samme kvalitet. Ikke alene indeholder de færre fytokemikalier, men en vigtig del af produktets fibre går også tabt.

Dette stof har vist sig at være afgørende for at opretholde en god tarmsundhed på mellemlang sigt og undgå problemer som forstoppelse.

Asparges på skærebræt

Hvis du kan, så vælg grønne asparges, da deres indhold af antioxidanter er bedre end de hvide sorters.

På den anden side er asparges en meget alsidig fødevare på det kulinariske plan. De kan spises i salater, i røræg, sauteret… mulighederne er uendelige!

Det er nemt at indføre denne fødevare i din kost på regelmæssig basis for at drage fordel af dens egenskaber. Det er endda en kilde til vandopløselige vitaminer fra B-gruppen. Disse skal indtages dagligt, da der næppe er nogen reserver af dem i kroppen.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvad sker der, når man drikker alkohol på tom mave?

Sådan kan du bekæmpe tømmermænd effektivt

Vi har allerede nævnt, at indtagelse af asparges ikke ser ud til at have en afgørende effekt på tømmermænd, i hvert fald ikke en, der er videnskabeligt bevist. Der kan dog gennemføres nogle grundlæggende strategier for at minimere virkningen heraf.

Det første af de råd, der kan gives i denne henseende, er at undgå mørkere typer alkohol, da det er dem, der forårsager flest symptomer dagen efter.

Derudover vil det være vigtigt at drikke vand, før du går i seng, for at forbedre din hydreringstilstand. Hvis koncentrationen af vand i kroppen er reduceret, er det muligt, at hovedpine kan manifestere sig med større intensitet.

På den anden side er det tilrådeligt at spise, før man drikker alkohol. Dette sikrer, at optagelsen af alkohol vil være langsommere, hvilket kan reducere virkningerne af forgiftning.

Asparges er ikke en god tømmermændskur

Som du har set i denne artikel, er asparges ikke den bedste mulighed for at bekæmpe tømmermænd. På trods af de antioxidanter, de indeholder, er der ingen videnskabelige beviser for, at de kan hjælpe med at reducere symptomerne eller forbedre hydreringen.

Faktisk findes der i øjeblikket ingen virkelig effektive naturlige fødevarer til dette formål. Man kan tage medicin mod hovedpine, men det maskerer kun problemet.

Afslutningsvis skal du huske på, at den bedste dosis alkohol i kosten er nul alkohol. Det er bedst at begrænse dit forbrug af dette giftige stof så meget som muligt for at forbedre din sundhedstilstand på mellemlang og lang sigt.

Ikke alene kan der forekomme hormonelle ændringer som følge af forbruget, men endogen proteinsyntese blokeres også af alkoholindtagelse. Dette er især skadeligt for atleter, da det påvirker deres evne til at restituere.

Det kan interessere dig ...
Trang til at kaste op: Årsager og midler
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Trang til at kaste op: Årsager og midler

En trang til at kaste op kan opstå af mange årsager. De fleste af årsagerne er ikke alvorlige og kræver ikke medicinsk behandling.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Vonghia, L., Leggio, L., Ferrulli, A., Bertini, M., Gasbarrini, G., Addolorato, G., & Alcoholism Treatment Study Group (2008). Acute alcohol intoxication. European journal of internal medicine19(8), 561–567. https://doi.org/10.1016/j.ejim.2007.06.033
  • Majumdar, S., Gupta, S., Prajapati, S. K., & Krishnamurthy, S. (2021). Neuro-nutraceutical potential of Asparagus racemosus: A review. Neurochemistry international145, 105013. https://doi.org/10.1016/j.neuint.2021.105013
  • Gill, S. K., Rossi, M., Bajka, B., & Whelan, K. (2021). Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology18(2), 101–116. https://doi.org/10.1038/s41575-020-00375-4

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.