Binge watching hos børn: Hvad kan du gøre?

Børn udfører også binge watching, og denne type adfærd kan påvirke deres udvikling, humør og helbred. Vi vil fortælle dig, hvad binge watching handler om.
Binge watching hos børn: Hvad kan du gøre?
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Hvem er ikke bukket under for at se en hel sæson af sin yndlingsserie på et par dage? Både børn, unge og voksne er fristet til at tilbringe time efter time foran skærmen for at sluge audiovisuelt indhold. Vi er dog ikke altid opmærksomme på de negative konsekvenser af denne vane, der kaldes binge watching.

Dette begreb, der er blevet populært i de senere år, refererer til at se serier, videoer eller andet audiovisuelt indhold uafbrudt. Det er en stadig mere udbredt handling at udføre binge watching.

Selv om denne tendens rammer alle aldersgrupper, er de yngste særligt sårbare. På grund af deres kognitive og følelsesmæssige umodenhed er de mere tilbøjelige til at blive afhængige af tv.

Men ud over dette kan konsekvenserne være meget skadelige for deres sind og kroppe i udvikling. Så hvordan kan vi forhindre dette i at ske? Det tager vi et kig på nedenstående.

Hvad er binge watching, og hvorfor forekommer det?

Som nævnt består binge watching af at se overdrevne mængder tv eller videoer på kort tid. Denne handling har bredt sig siden streamingplatforme kom frem og blev populariseret.

Dette skyldes ikke tilfældigheder. Platformene implementerer velundersøgte mekanismer, der tilsammen skaber dette falske behov hos seeren:

  • Indholdet frigives samlet. Det giver os mulighed for at få en hel sæson (eller endda en hel serie) på en enkelt dag, i stedet for at skulle vente en hel uge på et nyt kapitel.
  • Kontinuerlig transmission. Når en episode slutter, starter den næste automatisk indenfor få sekunder. Vi behøver ikke at beslutte, om vi vil fortsætte med at se det, og vi har ikke tid til det.
  • Muligheden for at springe indledningen og rulletekster over. Disse muligheder forstærker vores behov for umiddelbarhed. Den menneskelige hjerne er ikke særlig glad for at vente, og på denne måde kan vi undgå at skulle gøre det.
  • Mange af de titler, der henvender sig til et børnepublikum, indeholder interaktive og gamificerede elementer. Disse er i stand til at fange og fastholde børnenes opmærksomhed i længere tid.

Alt det ovenstående har en direkte indvirkning på hjernen, da det får os til at handle på impulser. Når vi ser en serie, aktiveres hjernens belønningssystem, som skaber behagelige og behagelige fornemmelser og motiverer os til at fortsætte med den samme aktivitet.

Hos børn, hvis ressourcer til selvkontrol er mere begrænsede, forstærkes denne effekt.

Find ud af andre muligheder for børn her: 6 tips til at lære børn at læse derhjemme

Barn er i gang med binge watching

De vigtigste konsekvenser af binge watching hos børn

Selv om vi tror, at binge watching er mere typisk for voksne, gør børn (hvis de ikke overvåges) det også, og de store platforme ved det godt. Ifølge en Nielsen-rapport var 36% af de mest sete programmer på streaming i 2020 faktisk rettet mod børn og præ-teenagere.

Konsekvenserne for mindreårige kan være alvorlige. Blandt de vigtigste er følgende.

Angst, depression og post-binge watching

Nogle undersøgelser har knyttet binge watching-serier til øget stress, angst og depression hos forbrugerne. Det er stadig uklart, om det er binge watching, der forårsager dette, eller om disse maraton-sessioner tværtimod er konsekvensen af dårlig mental sundhed (en form for flugt fra virkeligheden). Uanset hvad, er disse resultater yderst relevante.

På den anden side får dette forbrug af audiovisuelt indhold på denne måde seerne (især børn) til at blive involveret i seriens karakterer og plot. Ved at leve sig ind i dem i overdreven grad eller ved at knytte sig til dem kan de, når programmet slutter, opleve en tomhed eller et følelsesmæssigt lavpunkt.

Denne form for depression, der kaldes post-binge watching, rammer mange mindreårige, og den er forbundet med denne form for audiovisuelt forbrug.

Søvnløshed og usunde livsstilsvaner

Binge watching får børn til at tilbringe mange timer i sofaen foran skærmene, hvilket tilskynder til en søvnløs og usund livsstil.

Dette har betydelige konsekvenser for sundheden, da det fremmer overvægt, lavt selvværd, stress og modløshed samt påvirker den kognitive præstation, impulskontrol og øger risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme i fremtiden.

Forsømmelse af andre vigtige områder

Afslutningsvis er en af de mest skadelige faktorer, at disse serier tager tid fra andre vigtige aktiviteter, f.eks. legetid, socialisering, kvalitetstid i familien eller god nattesøvn.

Hvis man forsømmer disse områder for at bruge tid på at forbruge audiovisuelt indhold, kan det have en stærk indvirkning på barnets rette udvikling.

Barn udfører binge watching i mørke

Sådan forebygger du binge watching hos børn

Hvad angår børn, er det klart, at nøglen til at forebygge binge watching er forældretilsyn. Forældrene skal regulere den tid, som deres børn tilbringer foran skærmene, begrænse den til et rimeligt omfang og være opmærksomme på, hvilken type indhold de forbruger, og også hvordan de gør det.

Det er vigtigt at fastsætte nogle retningslinjer, f.eks. at slukke for fjernsynet under frokost eller aftensmad eller ikke ændre sengetid på grund af en serie. På samme måde bør forældrene foreslå deres børn alternativer, så de kan bruge deres tid mere produktivt.

At lade dem more sig foran fjernsynet er en nem løsning, men den er også skadelig. Det vil altid være sunde alternativer at lave familieaktiviteter, arrangere aktiviteter og udflugter med andre børn eller tilmelde dem til aktiviteter efter skoletid.

Kort sagt er det et spørgsmål om at blive bevidst om eksistensen af dette problem og dets alvor. Du skal dermed gøre noget for at forebygge det. De vaner, vi får i barndommen, har en tendens til at blive hos os i voksenalderen.

Hvis du har bemærket det samme problem i dit liv, hvorfor så ikke tage et kig på følgende artikel:


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Gangadharbatla, H., Ackerman, C., & Bamford, A. (2019). Antecedents and consequences of binge-watching for college students. First Monday24(12). https://doi.org/10.5210/fm.v24i12.9667
  • Fung-Fallas, M.P., Rojas-Mora, E.J. & Delgado-Castro, L.G. (2020) Impacto del tiempo de pantalla en la salud de niños y adolescentes. Revista Médica Sinergia, 5(6), e370. DOI: https://revistamedicasinergia.com/index.php/rms/article/download/370/866?inline=1
  • Riddle, K., Peebles, A., Davis, C., Xu, F., & Schroeder, E. (2018). The addictive potential of television binge watching: Comparing intentional and unintentional binges. Psychology of Popular Media Culture7(4), 589.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.