6 tips til at lære børn at læse derhjemme

Hvis du gerne vil lære dine børn at læse derhjemme, kan du læse vores tips til dig. Det er tid til at dykke ned i bøgernes skønhed!
6 tips til at lære børn at læse derhjemme

Skrevet af Ana Núñez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Læsning er en slags venskab, sagde forfatteren Marcel Proust for at beskrive betydningen af det broderlige og oprigtige bånd, der er vævet i denne handling. Hvis man vil vide, hvordan man kan lære børn at læse derhjemme, kan man begynde med at skabe et følelsesmæssigt møde, hvor sproget er æresgæsten.

Ligesom evnen til at tale er et medfødt vilkår hos mennesker, er læsning et kulturelt vilkår. Derfor er det endnu en handling, som hjernen skal lære. For at opnå dette er stimuleringen fra vores omgivelser afgørende.

I virkeligheden begynder læsning allerede før selve læse- og skrivefærdigheden, når børn kan etablere relationer mellem ord og ting. Dette kaldes at læse verden. For at ledsage dig i denne proces har vi udarbejdet seks tips.

Tips til at lære børn at læse derhjemme

For at lære børn at læse derhjemme skal du først og fremmest fremme oplevelser med sprog, der opstår spontant. Jo mere velstående og varierede disse erfaringer er, jo større er mulighederne for at forstå forskellige tekster.

Derfor er det vigtigt at skabe rum for interaktion, så børnene udvikler en gradvis evne til at konceptualisere i deres hjerne, efterhånden som de bliver fortrolige med ord. Ifølge sprogfilosoffen Lev Vygotskij er dette nøglen i hele processen med at lære at læse.

Kvinde er ved at lære børn at læse

1. Leg med ord

Ordlege, der indarbejdes naturligt i børnenes rutiner i familien, er en rigtig god stimulans. Mellem sange, rim, gåder og tungebrækkere er vejen til læsning banet. De er alle mundtlige former, der indbyder til sjov og leg. Desuden vil de alle hjælpe i den komplekse proces med at etablere de relationer, der er nødvendige for at forstå tekster senere hen.

Med disse lege træner børnene deres hukommelse, skaber forbindelser mellem ord og begreber, øver sig i diktion og lader fantasien flyve. Du kan starte med dem, du husker fra din egen barndom, og gradvist inddrage andre bøger om emner, der interesserer dem.

Vi tror, du vil kunne lide at læse: 8 idéer til hjemmelavet pynt til en børnefest

2. Når du lærer børn at læse derhjemme, skal du læse højt

Højtlæsning er en af de strategier, der har den største effekt på børn. Den forbindelse, der etableres i det øjeblik, opildner deres følelser.

Derfor er det afgørende at stræbe efter at lave en kærlig og uforglemmelig oplæsning, hvor man er opmærksom på de rette intonationer og rytmen i oplæsningen. Disse er nødvendige for at kommunikere tekstens hensigt, hvilket er afgørende for forståelsen af teksten og for den analyse, som børnene senere vil foretage.

Oplæsningen bør være tilpasset barnets alder. Med lidt øvelse vil du kunne gøre det til en virkelig sjov og personlig oplevelse. Her har personligheden også indflydelse på valget af tekst. Nogle børn tåler en længere historie bedre end andre, og hvis de keder sig, kan de miste interessen.

3. Opbyg barnets eget bibliotek

Køb smukke og sjove bøger med gode historier og i forskellige formater. Tilbyd en række forskellige typer: Tredimensionelle, miniaturebøger og bøger med lyde.

Bogforlag har mange fantastiske alternativer til rådighed. Vær en opmærksom mor eller en nysgerrig far, og du vil kunne finjustere kriterierne efter dine børns smag.

Byg et hjørne derhjemme, der fungerer som bibliotek, og hvor barnet selv kan vælge den bog, han eller hun vil læse. Vær også opmærksom på barnets reaktioner for at undersøge eller besvare eventuelle spørgsmål. Hvis dit barn virker udmattet, er det måske på tide at stoppe.

Læs barnet en kort historie før sengetid, helst en beroligende historie. Det vil hjælpe barnet til at føle sig tryg. De sidste billeder fra dagen sniger sig trods alt ofte ind i vores drømme!

4. Tegn bogstaver, stavelser og ord

Tegning er en form for repræsentation. Denne operation af abstraktion er nødvendig for at symbolisere lydene i bogstaver, stavelser og ord. Dette kaldes erhvervelse af fonologisk bevidsthed.

For at dette kan ske, skal børn nå en grad af neurologisk modenhed, der er karakteristisk for den menneskelige udvikling, og som kan stimuleres fra fødslen med handlinger, der styrker deres forhold til ord.

5. Søg efter et passende miljø, når du vil lære børn at læse

Vælg et behageligt sted sammen, hvor I kan koncentrere jer og undgå afbrydelser. Gør det klart, at den tid, I bruger på at læse, er vigtig for jer, og at I ikke har travlt.

Sørg for, at barnet føler sig godt tilpas på det valgte sted, og at han eller hun kan se bogens sider. Under oplæsningen kan du af og til pege med fingeren på den linje, du læser, for at guide barnet.

Hvis barnet allerede kan identificere ordene, kan han eller hun gennemgå dem igen. Hvis barnet stadig er ved at lære, virker det for hjernen at klassificere og lagre dem i hukommelsen.

Vi tror, du vil kunne lide at læse: 10 gode øvelser, når dit barn skal lære at gå

6. Undervis med et godt eksempel

I virkeligheden burde dette sidste tip have været det første, for alle børn lærer ved hjælp af et godt eksempel, og den vigtigste indflydelse, de har, er det, de ser derhjemme. De skal opfatte, at dit forhold til bøgerne er værdsat. Skjul ikke de følelser, som en historie, en opskrift eller et digt kan vække i dig.

Læs på trods af de mange forskellige erhverv, du måske har, men uden at gøre det bare af pligt. Hav altid en bog ved hånden og medbring den i din taske. Du ved aldrig, hvornår du har lidt ekstra tid, og hvornår bogen vil være det bedste selskab!

Mor og datter læser sammen

At lære børn at læse derhjemme med minderne fra vores egen barndom

Når børn lærer at afkode bogstaver og opnå læse- og skrivefærdigheder, lukker de en cyklus, der begyndte med de første vuggeviser, de hørte fra deres forældre.

Det er således den mundtlige interaktion, der gør det muligt for dem at forstå forholdet mellem ord og deres referencer. Derfor har de lært at fortolke verden omkring dem, før de behersker det skrevne ord.

Der findes pædagogiske metoder til at lære børn at læse derhjemme, f.eks. stavelses-, syntetiske, analytiske og blandede metoder. De er blevet brugt i generationer og har både fortalere og modstandere.

Men før du undersøger, hvad de er, skal du grave i dine egne minder. Du vil helt sikkert finde nogle anekdoter om, hvordan det var for dig at lære at læse. Hvis du reflekterer over dine egne erfaringer, kan det kaste nyt lys over, hvordan du kan forsøge at gentage det, der hjalp dig. Dine børn vil få gavn af det!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.