Bliv ikke i nattøjet hele dagen under lockdown

Den nuværende COVID-19 pandemi har tvunget det meste af befolkningen til at blive hjemme. Tanken om at blive i nattøjet hele dagen er fristende, uden tvivl. Men i denne artikel vil vi forklare, hvorfor dette ikke er en god idé, og anbefale nogle vaner til at hjælpe med at håndtere karantænen på den bedst mulige måde.
Bliv ikke i nattøjet hele dagen under lockdown
Montse Armero

Skrevet og kontrolleret af psykolog Montse Armero.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Locdown har tvunget os til at ændre vores vaner nærmest natten over. Vores sind er ikke forberedt på at stå over for en oplevelse som denne og det kan derfor være meget svært at vide, præcis hvordan vi skal tilpasse os til vores nye realitet. Men én ting er sikker: Det er ikke en god idé at blive i nattøjet hele dagen. I dag vil vi fortælle dig hvorfor.

Det er nemt at forbinde at blive hjemme med mangel på rutine… især eftersom vores sædvanlige rutiner med arbejde, at gå i skole, gå ud at spise, osv. alle er forsvundet. På samme tid, under vores nuværende omstændigheder, er det vigtigt at opretholde de vaner, vi kan. Ved at gøre det vil det hjælpe os med at føle ro, tryghed og sikkerhed.

Hvorfor er det kontraproduktivt at blive i nattøjet hele dagen?

Det er i og for sig ikke en dårlig ting at blive i nattøjet hele dagen. Hvis du bliver hjemme en dag under din normale rutine og giver dig selv lov til at hygge derhjemme, så er det ikke noget problem. Den næste dag vil du vende tilbage til din normale rutine uden nogen større konsekvenser.

Par i sofa har valgt at blive i nattøjet hele dagen

Situationen med lockdown, som vi går igennem lige nu, har dog intet med vaner at gøre. Det kan endda have en negativ effekt på din hjerne at blive i nattøjet hele dagen. Det er ligesom at sige til din hjerne, at det er på tide at sove eller ikke at lave noget overhovedet, dag efter dag.

Det er derfor vigtigt under karantæne, at vi tvinger os selv til at følge nogle bestemte vaner. Disse rutiner vil hjælpe os med at skelne mellem forskellige øjeblikke i løbet af dagen. På den måde vil du have tid til at arbejde eller studere, spise, motionere, hvile og også have tid til at passe på din hygiejne og fysiske udseende.

Det kan synes som noget fuldstændig sekundært at dedikere tid til dit udseende i tider som dette. Men det vil bidrage til, at du har det bedre med dig selv, og det er en meget vigtig detalje.

Læs også: Anbefalinger under lockdown-perioden

Hvilke rutiner bør vi bevare under lockdown for at få det bedre med os selv?

Rutinerne, du beslutter at følge under lockdown, vil afhænge meget af, hvordan din dag ser ud. I et hvert tilfælde bør vi følge de grundlæggende vejledninger nedenfor:

  • Gå i bad dagligt. Daglig vask aktiverer dit stofskifte og holder din hud og hår rent. Derudover hjælper det dig med at vågne og komme igang om morgenen. Hvis du foretrækker at gå i bad om aftenen, er det også en gavnlig måde at slappe af på, før du går i seng.
  • Skift tøj. Frem for at blive i nattøjet hele dagen, er det vigtigt at bruge det passende tøj til hver situation, selv hvis du er derhjemme. På den måde sender du en bestemt besked til din hjerne. Det er på tide at arbejde… Det er tid til at motionere… Nu er det tid til at hvile, osv.
  • Børst dit hår og plej dig selv. Lige præcis hvad du gør, vil afhænge af, hvad du får det godt af. En ny frisure, at tage neglelak på, anvende en kropscreme, lægge makeup, barbere dig… Hvis du har det godt med dit fysiske udseende, vil det hjælpe dig med at få det overordnet bedre.
  • Børst tænder efter hvert måltid. Dette er ikke blot en primær vane, når det kommer til dit fysiske helbred. Mundhygiejne sender en besked om, at vi passer på os selv, hvilket også fremmer vores mentale velvære.
Familie nyder tid sammen i hjemmet

Vi anbefaler, at du læser: Afslapningsteknikker under lockdown

De sidste anbefalinger til perioden med lockdown

Selvom de specifikke omstændigheder varierer fra sted til sted, har vi alle tilbragt det meste af vores tid derhjemme i omkring en måned nu. På samme tid vil forbeholdene være mere fleksible. Lige nu kan vi dog forvente at skulle tilbringe endnu flere uger i lockdown.

Vi bliver derfor nødt til at etablere nye rutiner, som er så tæt som muligt på vores normale daglige liv. Selvom der er masser af ting, vi ikke kan gøre, bliver vi nødt til at gøre alle de ting, vi kan, for at opretholde det normale. Selvpleje er ekstremt vigtigt og både vores krop og sind vil takke os for det.

Det kan synes meget useriøst og overfladisk at gå op i vores fysiske udseende og hvad vi har på i tider som dette. Det er dog en simpel og effektiv måde at udøve selvkærlighed på og have det godt med os selv. Under denne periode med karantæne er det en af de bedste beskeder, man kan sende sig selv – og andre.    • Diener, E. & Suh, E. M. (2002). Culture and subjective wellbeing. Cambridge, MA: MIT Press.
    • Gómez Lillo, S. (2006). Equilibrio y organización de la rutina diaria. Revista Chilena de Terapia Ocupacional, (6), Pág. 47 – 54. doi:10.5354/0719-5346.2010.111
    • Schwartzmann, L. (2003). Calidad de vida relacionada con la salud: aspectos conceptuales. Ciencia y enfermería, (2), 09-21. doi: 10.4067/S0717-95532003000200002

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.