Fire råd til at forebygge bleeksem

Bleeksem er et almindeligt problem hos 1-årige spædbørn.
Fire råd til at forebygge bleeksem
Mario Benedetti Arzuza

Skrevet og kontrolleret af læge Mario Benedetti Arzuza.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Bleeksem er et almindeligt problem hos 1-årige spædbørn. Det er forældrenes ansvar at forebygge bleeksem, så det ikke bliver til et stort problem.

Det er vigtigt at vide, hvordan du forebygger bleeksem hos spædbørn. Det er noget enhver forælder bør sætte sig ind i, især hvis det er din første baby. Bleeksem er en irritation af huden på det område, som dækkes af bleen.

Generelt forekommer det på den nederste del af maven, kønsdelene, ballerne og den øvre del af lårene, grundet direkte kontakt med irritationskilder. Denne tilstand, som også kaldes dermatitits, forekommer ofte hos babyer i løbet af det første år af deres liv.

Diagnose og årsager til bleeksem

Lægen kan stille diagnosen bleeksem ved en fysisk undersøgelse. Symptomerne på denne lidelse omfatter små sår og irritation på de områder, der har direkte kontakt med bleen. 

Derfor får babyer bleeksem:

  • Følsom hud, før bleen gnubber sig mod babyens hud.
  • Længere kontakt med urin og fæces.
  • Ændret pH i urin og fæces.
  • Fugt.
  • Dårlig hygiejne.

Læs også: Behandling af sengevædning: Når børn tisser i sengen

Råd til at forebygge bleeksem

baby der bliver skiftet

Hvis du noterer rødme på din babys kønsdele eller baller, skyldes det, at bleeksem lige er startet med at dukke op. Denne tilstand kan forebygges, ved at tage de rette forbehold, på det rette tidspunkt.

Her er nogle råd til at forebygge bleeksem:

1. Vask babyens private dele

Brug rigeligt af varmt vand til at vaske området, som dækkes af bleen, hver gang du skifter babyens ble. Det anbefales ikke at bruge sæbe, når du udfører denne aktivitet. Hvis nødvendigt, kan du bruge neutralt pH rens.

Dernæst, skal du forsigtigt tørre området, uden at gnide på det. Hvis muligt, skal du skifte din babys ble på et åbent sted. Undgå at bruge våde klude, der indeholder alkohol eller dufte. 

Læs også: Blødgør tørre albuer og hæle naturligt

2. Skift din babys ble regelmæssigt

På den anden side, er det meget vigtigt at deres ble bliver skiftet regelmæssigt. Det betyder, du skal skifte babyens ble mindst hver tredje time gennem dagen, selv hvis din baby kun har tisset. Om natten, hvis muligt, skal du skifte bleen hver femte time.

Desuden, er det nødvendigt at skifte din babys tøj ved hver afføring. 

Vær forsigtig, når du putter bleen på. Vær opmærksom på, at den ikke sidder for tæt. Det kan føre til gnidninger mod din babys hud, og give anledning til irritation.

Når du køber bleer, skal du læse grundigt på pakken, da der er nogle bleer, der er beregnet til følsom hud, mens andre er super absorberende bleer.

3. Brug babycreme

Brug babycreme på alle områder, der har brug for det, ved hvert bleskift. Disse cremer skal være vandbaseret, og komponenterne astringerende midler, såsom zinkoxid. Desuden, former disse cremer et vandfast lag på huden.

Det er bedst at tilføre dem efter hver gang, du har renset området. Det skal du gøre, fordi det kan virke som en beskyttende barriere mellem bleen og huden. Derfor, kan det forebygge fremkomsten af irritationer.

Disse cremer kan købes på apoteker eller supermarkeder, eller du kan forsøge dig med hjemmelavede opskrifter.

4. Ændringer i din babys kost

bleeksem

Det er vigtigt at holde øje med de nye fødevarer, din baby spiserNogle af dem kan ændre pH’en i afføringen. Hvis du opdager, at maden giver anledning til bleeksem, så skal du straks stoppe med at give det til dit barn.

Det samme kan endda ske for babyer, der konsumerer brystmælk. I dette tilfælde, skal moren kontrollere maden og medicinen, som babyen indtager. Desuden, skal du konsulere med en specialist, når du planlægger at ændre den daglige kost.

Det er meget vigtigt at følge disse anbefalinger for at forebygge bleeksem og forekomsten af læsioner. Ellers, kan det ende ud med infektioner, og ofte forårsage ubehag for en baby.

Slutteligt, skal du vide, at irriterende bleeksem er almindeligt hos børn op til 12-måneders-alderenLige meget hvad, så er forældrene ikke de eneste at bebrejde, når et barn lider af denne tilstand.

Dog, skal du følge disse råd for at forebygge, at dit barn lider af ubehag. Ligeledes, hvis du sikrer dig, at din baby har en god hygiejne, vil du ikke være nødsaget til at opsøge en specialist for at behandle din baby. Husk, det er altid bedre at forebygge.

Det kan interessere dig ...
Min baby vil hele tiden bæres. Hvorfor?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Min baby vil hele tiden bæres. Hvorfor?

Min baby vil altid bæres. Mange mødre genkender dette. Nogle mødre er ekstatiske, og andre er overraskede. Læs mere i dagens artikel.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.